Az évtized top10 rekordot jelentő összdíjazása az e-sportban!

Az évtized top10 rekordot jelentő összdíjazása az e-sportban!

Az elmúlt évtizedben elképesztő mértékben nőtt a játékosok felé a szervezők által kifizetett nyeremények mértéke. Míg egy összdíjazás nem feltétlenül szabja meg pontosan egy esemény valódi presztizsét, mégis egy nagyon fontos szempont a játékosok körében, hogy megjelenjenek-e rajta vagy sem.

Az első komolyabb díjazásra 1997-ben került sor, amikor is Dennis "Thresh" Fong megnyerte a Quake fejlesztőjének, John Carmacnak a tűzpiros Ferrari 328-asát egy versenyen. Aztán 2006-ban Johan "Toxjq" Quick szerzett egy Rolexet a WSVG Quake 4 championship első helyének elhódításával. Ezek mindenképpek emlékezetes jutalomnak minősülnek. Mostanra viszont annyi kaszálhatnak egyesek, hogy akár vissza is vonulhatnak egész életükre. Ez többek között a közösség által növelt összdíjazásnak is köszönhető. A játékokon belül bevezetett vásárlásoknak hála megvan a lehetőség, hogy akár a fejlesztőkön túl a versenyeken is közvetlenül támogathassák a rajongók. A Valve ebben élen jár, hiszen a Dota 2-ben és a CS:GO-ban is létezik ez a rendszer. A The International Dota 2-es világbajnokság pedig minden eddigi képzeletet felülmúlt ilyen téren. Néhány hónap leforgása alatt ugyanis őrületes mennyiségű pénzt öltek bele a játékba a közösség tagjai, melynek egy része a világbajnokság nyereményalapjába vándorolt, ezáltal évről évre rekordokat döntött.

Íme az e-sport világ legjobban jövedelmező versenyei, és bár a Dota 2 valamint a LoL ennek elvitte volna a színe javát, így lebontották külön eseményekre és játékokra is a listát.

1) The International 9 – $34.3 millió dollár

Képtalálat a következőre: „dota 2 the international 2019”

  • A Valve évente megrendezendő világbajnoksága tulajdonképpen minden esztendőben rekordot döntött, idestova kilencedik éve zsinórban. Minden bejelentéskor a kiadó 1.6 millió dollárral indítja útjára a nyereményalapot, melyet a közösség az úgy nevezett Battle Pass megvásárlásával (további költés lehetséges) tovább tudja növelni ezt a számot. A 2019-es TI pedig minden eddiginél nagyobb összeget ért el, és ezzel minden idők legnagyobb díjazásával büszkélkedhet.

2) The 2019 Fortnite World Cup Finals – $30.4 millió dollár

Képtalálat a következőre: „fortnite world cup finals”

  • Az Epic Games legelső Fortnite World Cup Finals rögtön a lista második helyére ugrott, de volt egy rövid időszak, mikor az arany érem is a nyakában lógott. Ez a rengeteg pénz viszont tulajdonképpen két versenyre oszlott szét, ugyanis tartottak egy solo, valamint egy duo kupát is. 

3) The 2018 League of Legends World Championship – $6.4 millió dollár

Képtalálat a következőre: „lol world championship”

  • Mihelyst a Riot Games is megengedte a rajongóknak, hogy hozzátehessék a magukét, az in-game vásárlások hatására rögtön megugrott a Worlds nyereményalapja is.

4) Fortnite Fall Skirmish Series – Clubs Standings – $4 millió dollár

Képtalálat a következőre: „fortnite fall skirmish series”

  • A Fortnite Battle Royale módja elképesztő növekedést mutatott egy esztendő leforgása alatt. Ráadásul a kiadó rátett egy lapáttal, mikor bejelentették hogy egy év alatt 100 millió dollárral támogatják az e-sport vonalat a játékban. Ebből az FKS óriásit szakított, mivel a 4 milliós díjazásával az egyik legnagyobb tornává avanzsált az évben. 

5) The Dota 2 Asia Championship – $3 millió dollár

Képtalálat a következőre: „dota 2 asia championship”

  • Ázsiában mindig is népszerű volt a Dota, ennek mi sem volt ékesebb jele, minthogy a DAC még az évekkel korábban top versenyeknek számító Majoröket is túlszárnyalta, igaz a sanghaji verseny csak 57 ezer dollárral kínált többet a Valve élversenyeitől.

6) The Dota 2 Valve Majors – $3 millió dollár

  • A régi Major rendszerben ezek a megjelölésű események igen csábítóak voltak a csapatok számára. A legrangosabb rendezvények voltak és mivel többet is rendeztek egy évben belőlük elképesztően sok pénzt össze lehetett szedni egy-egy jobb szerepléssel. A TI után ezek számítottak a legnagyobb összdíjazású Dota 2 versenyeknek. Az OG ekkoriban nyert meg 4-et is a Majorökből.

7) The 2015 Smite World Championship – $2.6 millió dollár

Képtalálat a következőre: „smite world championships”

  • Egymillió dollárról indult, de a közösségi finanszírozásnak hála még 1.6 milliót összekapartak. Bár ez a játék nem tartozik a legismertebb és legnépszerűbb címek közé, mégis azt lehet mondani, hogy kicsi, ámde annál kitartóbb és lelkesebb játékosbázissal rendelkezik. 

8) The 2016 Halo World Championship – $2.5 millió dollár

Képtalálat a következőre: „halo world championship”

  • Az FPS-ek egyik - időnként talán elfeledett - zászlóshajója a Microsoft Studios által szponzorált versenyen hatalmas figyelmet kapott. A világbajnoki sorozat végén nagyon szép summát osztottak szét a legjobbak között, és a győztese 1 millió dollárt vihetett haza.

9) The 2016 Call of Duty World League Championship – $2 millió dollár

Képtalálat a következőre: „cod world league”

  • Az Activisionről talán kevesen gondolták, de néha szeret visszaadni a játékosoknak. 2016-ban ugyanis emelték a tétek, méghozzá megduplázták az eddigi vb-ken látott díjazás összegét. Ez azóta is tartja magát, ugyanis a 2019-es kiírásnak is ekkora nyereményalapot hirdettek meg.

10) The 2017 Mid-Season Invitational – $1.7 millió dollár

  • Az in-game skinek eladásaiból származó extra bevétel 250 ezer dollárról majdnem 2 millióig repítette a verseny nyereményalapját. 

Minden idők legnagyobb díjazásai

  1. The International 9 – $34.3 millió dollár
  2. 2019 Fortnite World Cup Finals – $30.4
  3. The International 8 – $25.5
  4. The International 7 – $24.6
  5. The International 6 – $20.4
  6. The International 5 – $18.4
  7. The International 4 – $10.9
  8. 2018 League of Legends World Championship – $6.4
  9. 2016 League of Legends World Championship – $5
  10. 2017 League of Legends World Championship – $4.9

MONDD EL A VÉLEMÉNYED KOMMENTBEN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!