Remilia története: a lány, akinek a csapattársai jelentették a családot

Remilia története: a lány, akinek a csapattársai jelentették a családot

Elharapózó indulatokat váltott ki Remilia, a Renegades egykori játékosának halálesete.

2019. december 27-én a League of Legends közössége elveszítette Maria "Remilia" Crevelinget, aki első női játékosként részt vehetett az NA LCS küzdelmeiben. A hír futótűzként terjedt el a világhálón, a legnagyobb gaming portálok és e-sporttal foglalkozó médiumok is főoldalon hozták le az amerikai lány máig tisztázatlan körülmények között történt tragédiáját. Jogosan merülhet fel bennetek a kérdés, hogy miért van szükség arra, hogy visszatekintsünk Remilia életének legfontosabb fordulópontjaira. A választ már valószínű sokan tudjátok: Remilia transgender volt.

Remi pályafutása a Curse Academy csapatánál kezdődött, azonban gyorsan felhívta magára a figyelmet a Diamond szinten supportoló játékos. Néhány klubváltás után Alex Ich és Crumbz oldalán a Renegadesben találta magát, akikkel feljutottak az NA LCS-be, hogy ott együtt vágjanak bele a 2015-ös tavaszi szezonba.

"Amikor eljutsz a játék legmagasabb szintjére, akkor biztos lehetsz abban, hogy életre szóló barátságokat köthetsz, sőt saját rajongói csoportod is lehet." - írta Maria

Mielőtt feljutottak volna az LCS-be, Remilia kapott egy ígéretet a Misfits alapítójától, a Renegades elnök-vezérigazgatójától, Chris Badawitól, hogy ha sikerül megnyerni a Challenger Series döntőjét, akkor a nagyon drága nemátalakító műtétért nem kell Reminek fizetnie egyetlen centet sem. Badawinek egy éve volt, hogy találjon egy szakképzett sebészt Reminek, végül 5000 dollárt folyósított egy Thaiföldön végzett sebészi beavatkozásra a beígért határidő lejárta előtt nem sokkal, aminek beláthatatlan következményei lettek. A lány három évvel később osztotta meg a történetét, amikor már nem tudta magában tartani a szörnyű fájdalmat.

"A nemátalakító műtétem elrontották... súlyos idegkárosodást szenvedtem. Három évvel később még mindig elviselhetetlen a fájdalom... Legalább a jelenlegi orvosom megért engem."

Badawi végül 2016-ban örökös eltiltást kapott a Riot Games-től, mivel saját játékosaival nem tolerálható módon bánt. Ilyen háttérrel lépett színpadra Remilia az LCS 2015-ös tavaszi szezonjában, mint a Renegades csapat kezdő supportja.

A Renegades gyorsan beleszaladt pár nagyobb pofonba és a szurkolók hangos kisebbsége rögtön célkeresztjére tűzte Remit, aki komoly támadásokat kapott. Önbizalomhiányban szenvedett, szorongással küzdött és a folyamatos stressz miatt nem volt képes úgy teljesíteni, ahogy azt elvárta magától. Úgy döntött, hogy környezetváltozásra van szüksége, ezért elhagyta klubját, akivel a legmesszebb jutott a LoL ranglétráján.

"A megnyert NACS döntő után magabiztosan érkeztem meg az NA LCS Spring Splitbe, azonban nyilvánvalóvá vált számomra, hogy napról-napra nehezebb megtalálni a saját boldogságomat. Nem számítottam rá, hogy ennek ilyen hatása lesz rám."

Az LCS után még próbálkozott a latin-amerikai Kaosnál, de inkább a streamelést választotta, ami mellett már csak amatőr ligákban és meghívásos versenyeken tűnt fel időnként. Sokan próbálták rányomni minden mozdulatára az "LGBTQ-bélyeget", de Remi erős véleménnyel volt ezekről az emberekről.

"Szeretném tisztázni, hogy minden elért sikeremet magamért tettem, a csapattársaimért és az e-sportoló lányokért. Ennyi. Semmi több. Ne hozzátok fel nekem az LGBTQ-t, meg más baromságokat. Ez nem én vagyok. Nem hiszek benne."

Maria mindent megtett, hogy a kemény munkával elért eredményei miatt beszéljenek róla és ne azért, mert nő. Motivációiról bővebben is írt a Redditen.

"A versengés összességében nem sokat jelent nekem. Nem érdekel, hogy én legyek a világ legjobbja. Szeretek a csapattársaimmal játszani és olyan célokat elérni, amiket mások is elismernek. Amikor először belevágtam, az első női LCS játékos akartam lenni. Ez volt, ami motivált engem."

Az álom végül beteljesült, de a sértő kommentek továbbra is szerves részei voltak mindennapjainak. 

"Próbálják elvenni tőlem azt, amit már elértem az életemben. Bármit is csinálok, mindig bosszantani fogom őket. Mindig elképesztően "sós" vagyok, amikor rajongókkal és médiumokkal kell foglalkoznom. Persze vannak nagyon király arcok, akikkel a stúdióban találkozom."

Maria egész életében egy nagyon bonyolult személyiség volt, aki nem tárulkozott ki a világnak, inkább visszavonult a privát szférájába, ha valami probléma ütötte fel a fejét. Aki ismerte az tudja, hogy a csapatáért és a barátaiért mindent megtett, ők voltak az igazi családja. Motiválták, segítették és értelmet adtak neki a mindennapokban. Amikor már úgy tűnt, hogy teljesen szétesik az élete, akkor talált rá Richard Lewisra, az e-sport újságírás egyik legismertebb és legelismertebb alakjára. Nagyon közeli barátságban voltak egészen Remilia haláláig, ami váratlanul következett be karácsony után néhány nappal.

"Annak ellenére, hogy a világ minden pontjáról voltak barátai, ő maga sosem akart a középpontba kerülni. Egyetlen kérésem, hogy aki szeretne megemlékezni róla, az nyugodtan tegye meg, de tartsuk tiszteletben Maria emlékét." - tweetelte Richard Lewis

Remilia nem akart mást, mint elérni valami olyat az életben, amit még senkinek sem sikerült. A beteljesült álom után élete már sosem talált vissza a kitaposott ösvényre, de amit sikerrel teljesített, azt már tőle senki sem veheti el. Maria Creveling, az LCS első női játékosa 24 éves korában hajtotta fejét örök álomra.


 

Kövess Minket!



Partnereink ajánlata

Gamestar

  • Komojtalan 4 éve
    PC nem PC én nem szeretnék ilyen "nővel" élni. Nem is igazán értem az ilyen embereket és nem biztos hogy bennem van a hiba. Most első női játékos, vagy első férfiből lett nő? Nem ugyanaz. Atlétikában van egy Semenya nevű női(?) középtávfutó - mellesleg 800 - on világbajnok - amelyikről a svájci bíróság mondtak ki hogy nem nő, X szert kell szednie, hogy bizonyos szint alatt tartsa a férfi hormonjait ha női versenyeken szeretne indulni.
    0 0 Válasz
    • Tundererdo 4 éve Komojtalan
      Nyilván legtöbb ember hagyományos társra vágyik, de ez kb olyan hogy összekötöd valakivel az életed és történik valami. Mit tudom én kihullik haja vagy nem lehet gyereke akkor otthagyod? Akkor eleve minek is választottad? Általában ez a dolog ami miatt valakivel együtt akarsz élni személyiség alapú nem külsőségek miatt. Persze kinek mi valaki megelégszik a trófeafeleséggel is. De hogy cikkhez is hozzászóljak. Részvétem igazán szomorú ha valaki fiatalon eltávozik. Egy olyan kérdésem azért lenne hogy most akkor a műtét miatt távozott el vagy csak úgy jó buli újra lejátszani személyes tragédiáját csak mert meghalt?
      0 0 Válasz
  • Horytnica 4 éve
    Na jó, én az egészet nem értem. Remilia akart egy nem át alakító műtétet ami nagyon drága lett volna, erre jön Chris Badawit aki kifizeti neki, ami mellesleg nem a ***i hibájából rossz lett, amit mellesleg a lány elvállalt(nem lett volna muszáj), hogy ha ez volt a nem tolerálható mód ami miatt eltiltották akkor eléggé kétszínű tiltás. "Jogosan merülhet fel bennetek a kérdés, hogy miért van szükség arra, hogy visszatekintsünk Remilia életének legfontosabb fordulópontjaira. A választ már valószínű sokan tudjátok: Remilia transgender volt."
    0 0 Válasz
    • Horytnica 4 éve Horytnica
      Bocsánat a "***i" helyett akkor írnám hogy "muksó"
      0 0 Válasz
    • Loemifar 4 éve Horytnica
      Akarta a műtétet és Badawi megígérte neki, hogy állja a költségeket, ha sikerül feljutniuk az LCS-be. Badawi végül adott pénzt, de tudta, hogy milyen sebészt fizetett ki. Remilia megbízott Badawiban, a műtét félresikerült, Badawit eltiltották, mert a Riot kivizsgálta a háttérben az ügyet, Remi lelkileg és testileg is összetört.
      0 0 Válasz
      • Chutbert 4 éve Loemifar
        Mondjuk az is szomoru, hogy nem volt a kozeleben senki, aki elmondja neki, hogy 5000 dollaert nem fogjak neki megcsinalni. Jol biztos nem.
        0 0 Válasz
      • Horytnica 4 éve Loemifar
        Tehát Remi nem nézett jól utánna a dolgoknak és belement egy fatális baromságba. Értem. :) Én nem tudom Badawit hibáztatni ugyan is ehhez nagyon is két ember kellett.
        0 0 Válasz
    • Horytnica 4 éve Horytnica
      Örülök neki, hogy átszerkesztettéktek, de most miért ilyen nehéz elviselni a kritikát? "Jogosan merülhet fel bennetek a kérdés, hogy miért van szükség arra, hogy visszatekintsünk Remilia életének legfontosabb fordulópontjaira. A választ már valószínű sokan tudjátok: Remilia transgender volt." Most akkor még egyszer azért kell sajnálni mert transgender volt? Szerintem meg azért mert ember volt ő is, és mert jó játékos volt és ennyi, nem azért mert transgeder volt... azért sajnálni valakit mert meleg vagy transgeder vagy mert földönkívüli az képmutató és undorító. TOVÁBBRA is :) És ezt most az esport1-nek miért olyan nehéz elfogadni?
      0 0 Válasz
Lépj be, ha hozzá akarsz szólni!