Hirdetés

Nagyobb az IQ-ja azoknak, akik magas szinten játszanak egy dán kutatás szerint

A tanulmányból többek között az is kiderül, hogy az IQ és a skill nincs akkora hatással egymásra CS:GO-ban, mint StaCraft 2-ben.

Hirdetés

Emil O. W. Kirkegaard kutatása szerint kimutatható, hogy a nemzetek kognitív képességei és a játékok iránti érdeklődés összefügg. Alapvetően két adatot vizsgált, az Esports Earnings bejegyzett játékosainak nemzetiségét és egy 2019-es nemzetközi adatbázist, ami az országok IQ szintjét tartalmazza. A tanulmányból többek között az is kiderül, hogy az IQ és a skill nincs akkora hatással egymásra CS:GO-ban, mint StaCraft 2-ben. Tehát, kognitív képességek alapján, jóval nehezebb betörni az SC2 legmagasabb szintjeire, mint a CS:GO-ban.

A kognitív folyamatok, képességek valósítják meg az értelmi működésünket. Döntéshozatal, komplex gondolkodás, probléma megoldás, egy játék mechanikájának megtanulása, multitasking, elemezés és jóslás. Ezek hatásfoka mind a kognitív képességünktől, csúnyán fogalmazva értelmi működésünktől függ.

Ez alól némileg kivételt képez a Counter-Strike, ahol maga a kutató állítja, hogy nincs akkora összefüggés az IQ és a játéktudás között, mint akár a StarCraft 2-nél, ami sokkal komplexebb feladatok elé állít.

These are aggregate level relations, not individual level. The IQ ~~ skill level relationship for CS:GO is likely to be weaker at the individual level than the IQ ~~ SC2 one. The aggregate ones reflect the distribution of national interest in specific games as well as the g-loading at individual level itself.

Korábban több kutatás bebizonyította, hogy a videojátékok alapvetően mentális játékok, így ha valakinek minél magasabb az IQ-ja, annál nagyobb a potenciál, hogy ezekben sikeresebb lesz. A kutatás azt is vizsgálja, hogy ha egy bizonyos szellemi játékban jók vagyunk, annak segítségével mekkora eséllyel leszünk más játékban is jobbak, ügyesebbek. Úgy tűnik, hogy it a CS:GO a League of Legends gyakorolja a legjobb hatást.

Természetesen a régiónk kulturális és anyagi helyzete is nagyban meghatározza, hogy milyen mentális sportokban leszünk jobbak. Nigéria például jól teljesít Scrubble-ben, de a többi vizsgált játékban nem, ami összefügg a régió rossz anyagi helyzetével. 

Egyébként a kutatás fő fókusza a nemzetek IQ-jának és a mentális játékokban mutatott sikerek közti összefüggést keresi. Olyan mentális játékokat vettek alapul, mint a League of Legends, StarCraft 2, Dota 2, CS:GO, Hearthstone, Overwatch, továbbá a sakk és a Scrabble. Habár erősen függ a földrajzi elhelyezkedéstől, általánosságban elmondható, hogy Kína, Dél-korea, és Szingapúr vitte a prímet.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Hirdetés
6 db hozzászólás
 • Chutbert 5 hónapja
  Nehezen hiszem el, hogy egy kozepsulyos fogyatekos a SC2 hatasara mondjuk felverekszi magat a "normalis" szintre. Netto baromsag, sot ahogy a valodi komoly sportolok ugy jellemzoen a Esportolok is alapvetoen "tudatlanok" (nem ostobak), mert teljes erejukkel az adott sportagra fokuszalnak es nem pazaroljak az idejuket felesleges dolgokra.
  0 0 Válasz
  • hi_im_lobotomy 5 hónapja Chutbert
   Az intelligencia hányadosnak (az ég adta világon) semmi köze a műveltséghez. Fordítva már igaz lehet, de nem feltétlen. Idézem: Az IQ egy viszonyító szám, amelynek segítségével kimutatható, hogy a vizsgált személy pillanatnyi értelmi képessége (értsd: intelligenciája) és az azonos életkorú, átlagos értelmi képességekkel rendelkező személy szellemi teljesítménye között milyen mértékű pozitív vagy negatív eltérés tapasztalható. Tehát amit itt leírtál annak (ti.: fogyatékos felverekszi magát normális szintre, vagy 'tudatlanság' említése) semmi köze nincsen sem a kutatási eredményéhez, sem a fenti cikkhez. De azért az aktivitásod mindenképpen becsülendő.
   0 0 Válasz
   • Chutbert 5 hónapja hi_im_lobotomy
    Hol irtam muveltseget? + Az ertelmi fogyatekosok is bizonyos szinten vannak, ami nyilvan nem preciz, de szamazerusitheto tehat egy bizonyos IQ szint alatt valaki enyhe vagy kozepsulyos fogyatekos, de ugye ezt irtad te is. Tehat ha arrol beszelunk, hogy a jatek hatasara no az IQ az azt is jelentene, hogy jatekkal "gyogyithato" az ertelmi fogyatekossag...ami nyilvan nincs igy.
    0 0 Válasz
    • Chutbert 5 hónapja Chutbert
     Chutbert 26 másodperce Chutbert Lehet felreertheto voltam, de a tajekozottsagot csak peldakent hoztam be, hogy nem lesznek ostobak, csak mert tajekozatatlanok. Mondjuk igazabol a lenyeg az elso mondaton volt, a tobbi inkabb csak megallapitas.
     0 0 Válasz
    • hi_im_lobotomy 5 hónapja Chutbert
     Sehol nem írnak olyat, h a játék hatására nőne az IQ. Azt írják, h az IQ szint összefüggésben áll azzal, h milyen magas ELO-ben van valaki.
     0 0 Válasz
     • Chutbert 5 hónapja hi_im_lobotomy
      Na atolvastam megint es valoban en ertettem felre.
      0 0 Válasz
Lépj be, ha hozzá akarsz szólni!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ezeket olvastad már ?