Életmód tippek, amiktől jobban fognak menni a rangsorolt mérkőzések

Nemcsak a játékon belül, hanem azon kívül is ismerned kell a határaidat, hogy aztán egy újabb szintet léphess előre.

Rangsorolt mérkőzéseket játszani nem egyszerű. Ha valami tétre megy, akkor kivétel nélkül mindannyiunkra nagyobb nyomás nehezedik, a rangsorolt mérkőzések pedig játéktól függetlenül rátesznek még egy lapáttal, ugyanis a segítségükkel visszajelzést kapunk arról, hogy mi magunk milyen skill szinten állunk, ha pedig hajlamosak vagyunk irreális elvárásokat támasztani magunk elé, akkor ez könnyen visszaüthet. A rangsorolt mérkőzéseknek megvan a maga pszichológiája, amit tudni kell kezelni ahhoz, hogy tudatosan fejlődhessünk.

Az alábbiakban átveszünk néhány olyan játékon kívüli, életmódbeli szempontot, amelyek betartásával teljesítménynövekedést érhetsz el a játékon belül.

Valós elvárásokat állíts magad elé

Ahogy feljebb is említettem, az egyik legnagyobb pofon lehet a rangsorolt mérkőzések során, hogyha olyan feltételeknek próbálsz megfelelni, amelyek túl magasak neked. Ez leginkább az olyan játékosokkal fordul elő, akik nemrég csöppentek bele a multiplayerek világába, és még nincs meg egy reális képük saját maguk teljesítményéről, vagy pedig akik nem tudják elfogadni, hogy nekik egyelőre csak az ezüst csilloghat. Ne akarj a legelején profi lenni valamiben, illetve ha az előző szezonban épp csak meglett a Gold, ne tűzd ki célul a Diamondot. Ilyen esetben reális cél lehet a Gold másik fele, vagy esetleg a Plat.

Tarts szünetet

Habár a videojátékok speciális tulajdonsága, hogy napi 12-14 órát is lehet tolni őket, ez egyáltalán nem ajánlott. Az elméd könnyen belefárad a rengeteg történésbe, 1-2 óránként tanácsos elszakadni a monitortól. Különösen ajánljuk a szünetet akkor, ha még fel is húztad magad valamin, ami ugyebár ranked mérkőzések közben könnyen megtörténhet, legyen szó bármelyik játékról is. Ha egymás után két mérkőzést elvesztettél, akkor kifejezetten jót tehet egy séta a kertben, vagy a közeli parkban. Nagyon fontos, hogy az elménk kitisztuljon, ehhez pedig feltétlenül szükséges a következő pontunk is.

Engedd el az előző meccset

Minden bizonnyal az egyik leggyakoribb hiba, hogy az emberek átviszik a frusztráltságukat egyik meccsből a másikba, ezért mindenre sokkal agresszívabban reagálnak. Indulatosabbak a társaikkal, indulatosabbak az ösvényen, és hajlamosak rossz döntéseket hozni. A frusztráció további frusztrációt okoz, ami pedig végül bukott meccshez vezet. Tisztázd le magadban, hogy a következő mérkőzés nem egyenlő az előzővel, az az idióta Yasuo main már nem lesz ott.

Mozogj többet

Ha te is olyan ember vagy, aki a nap jelentős részét ülve tölti, akkor elengedhetetlen, hogy heti két-három alkalommal mozogj legalább egy órát. Ez az egyik legklisésebb része az összefoglalónak, de örök igazság, amit csak ismételni lehet. A mozgással felfrissíted az elméd, könnyebben áramlik majd az oxigéndús vér az ereidben, és ha netán még egy kis felesleg is van rajtad, akkor attól is megszabadulhatsz. Nem szabad elfelejteni, hogy az egészségtelen életmód leginkább a lelkes, de amatőr játékosokat veszélyezteti, a profik mögött ugyanis már ott áll egy komplett stáb az egészségük megőrzésre, a kezdőket viszont maximum a környezete tudja emlékeztetni erre.

Aludj legalább 7-8 órát...

...és lehetőleg ne hajnal 4 és délelőtt 12 között. Klasszikus hiba az is a játékosok körében, hogy felborul a bioritmusuk, éjjel sokáig ébren vannak, napközben pedig későn kelnek fel. Nekem is volt egy ilyen időszak az életemben még középiskolás koromban, és akkor ugyan nagyon jónak tűnt, de hosszútávon ez nem fenntartható. Nyáron, illetve egyéb iskolai szünetekben különösen nagy eséllyel esik ebbe a csapdába a fiatal gamer közösség, pedig ha nem alszol eleget, vagy nem a megfelelő napszakban, akkor úgy borítod meg a tested belső óráját, hogy észre sem veszed. Az éjfél előtti alvás nagyon fontos, próbálj meg törekedni rá, a tested és az elméd meg fogja hálálni.

Igyál eleget, táplálkozz egészségesen

Végül pedig nagyon fontos a bevitel. Klasszikus hiba az is a gamerektől, hogy rendszertelenül isznak, és egészségtelenül táplálkoznak. Ha leülsz játszani, mindig készíts oda magad mellé egy üveg vizet, hogy két meccs, vagy két újraéledés között tudj inni pár kortyot. A videojáték és az e-sport nem igényel olyan mozgást, mint a foci, a szívverésed és a vérnyomásod azonban lehet ugyanolyan magas akár huzamosabb ideig is, ha ráizgulsz egy-egy szituációra. Ez komoly igénybevétel a szervezetnek. Ha nem iszol eleget, akkor fellép a dehidratáltság első szintje, a szomjúság érzet. Ez kapacitást von el agyadtól, amit ugyan nem biztos, hogy ténylegesen érzékelsz, egy bizonyos szint után viszont nem fogsz tudni úgy figyelni, mintha elegendő vizet bevittél volna.

Táplálék terén is érdemes megválogatni, hogy mit eszel, a nehéz ételek és a gyors kaják huzamosabb ideig egyáltalán nem jók, fontos a zöldség és a tejtermék bevitel is. Egy szelet csoki jól jöhet az tryhardolás elején, hogy beizzítsa az agytekervényeidet, viszont a túl magas cukoradag könnyen visszavághat. Cseréld inkább egy almára.

Inkább kávét igyál

Napjainkban, különösen a gamerek körében nagyon népszerűek az energiaitalok, az sem ritka, hogy valaki akár 2-3 dobozzal is bevág egy este, hogy sokáig tudjon játszani. Ez egy halmozott probléma, ami többet is áthág a fentebb leírtak közül. Az energiaitalokat azért érezzük hatásosnak, mert rövid időre felpörgetik az agyunkat, de amint feldolgozza a szervezetünk ezt a cukorbombát, máris visszazuhanunk a kezdeti állapothoz. A szívünknek egyáltalán nem tesznek jót, aki napi szinten fogyaszt ilyen italt, annál többszörösére nő a szívelégtelenség kockázata. Inkább kávét igyál, de abból is az utolsó guruljon le délután 5-ig, ha ennél később iszod, akkor már a benne lévő koffein nem biztos, hogy leürül a szervezetedből lefekvés előtt.

Természetesen mindenkinek más a szervezete, másképp dolgozza fel a nehéz ételeket, a cukrot, van olyan ember, aki anélkül tolhat le minden étkezésre egy féldisznót, hogy egy dekát is hízna. Épp ezért fontos, hogy ismerd ki a saját testedet, és bánj vele úgy, ahogy arra szüksége van. Ez a ranked eredményeiden is meg fog látszani.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!



Gaming - Minden Kiberül: kattanj rá Te is!

A kiberbűnözők világszerte évente nagyjából 8000 ezer milliárd USD kárt képesek okozni a vállalatok és a felhasználók életében. Ez a szám évről-évre növekszik.