Őrületes pénzek: Ezek voltak 2019 legnagyobb e-sport befektetései!

Ezek az értékek nem érik el a 2018-as adatokat, de még így is impozáns összegekről beszélünk.

Miután véget ért 2019 több szempontból is vissza lehet tekinteni a magunk mögött hagyott esztendőre. Az Esports Observer egy igen érdekes témát talált, amivel talán érzékeltethető, hogy milyen elképesztő módon növekedett 365 nap alatt az e-sport világa. A befektetéseket illetően noha csökkenést tapasztaltak az előző évhez képest, amikor is rekordszintű 4.52 milliárd dollárt feccöltek a virtuális sportokba, bár ebből 1,9 milliárd a Tencent Holdings befektetéseihez kapcsolódik. Összehasonlításképpen a cég csak 40 millió dollárt fektetett be idén az e-sportokba.

Júliusban csúcsosodott ki a nyilvánosságra hozott beruházások összege, ekkor 557 millió dollárt pumpáltak az e-sportba. Ezenkívül még szeptembertől novemberig havonta több, mint 200 millió dollár invesztáltak bele a különböző piaci szereplők. A fennmaradó hónapokban az The Esports Observer 40 és 100 millió dollár közötti összegről számolt be. Lássuk a tízes toplistát:

#10 100 Thieves

Egy e-sport szervezet, a 100 Thieves 35 millió dollárral gazdagodott az Artist Capital Management jóvoltából. A pénzbeli juttatásokat egy beruházás követte, ugyanis bejelentették egy 15 000 négyzetméteres Los Angeles-i székhely és képzési létesítmény létrehozásának tervét, amely streaming és további tartalomgyártási lehetőséget, valamint ruházattervező műhelyt is magában foglal. Itt található a 100 Thieves életmód és ruházati kiskereskedelmi üzlete is.

#9 Tencent & Supercell

A kínai multinacionális konglomerátum, a Tencent többségi részvénytulajdont vásárolt magának újfent egy konzorciumban, amely maga is többségi részesedéssel rendelkezik a finn Supercell mobilfejlesztőnél. Majd további 44 000 részvényt vásároltak a Halti nevű csoportban 40 millió dolláros átváltható kötvény útján, így 50-ről 51,2%-ra növelték a részesedésüket. A konzorciumot 2016 júniusában alapították a luxembourgi Société Anonyme néven, kizárólag a Supercell megszerzése céljából, és mostanra közvetett módon 81,4%-os tulajdonjoggal rendelkeznek. A bejelentés szerint a konzorcium a Tencent leányvállalata. Ez azért fontos, mivel a Tencent eléggé érdekelt a mobiljátékok piacán is.

#8 Comcast és SK Telecom

Az amerikai sport- és szórakoztató társaság, a Comcast Spectacor és a koreai telekommunikációs cég az SK Telecom közös esport-vállalkozást indított T1 Entertainment & Sports (T1) néven. A cégcsoport már több e-sport együttest is támogatott Dél-Koreában és az Egyesült Államokban, a leghíresebb közülük például a háromszoros League of Legends világbajnok SKT T1. Együttesen 41 millió dollár készpénzt fektettek be az üzletbe.

#7 Gen.G

A Gen.G különböző befektetői csoportoktól 46 millió dollárt kapott, melyek között néhány cég a Szilikon Völgyben található. Emellett olyan neves egyének is támogatásukról biztosították a csapatot, mint az LA Clippers kisebbségi tulajdonosa Dennis Wong, vagy a színész Will Smith.

#6 PlayVS

A New Enterprise Associates jóvoltából a középiskoláknak e-sport versenyeket és rendezvényeket szervező star-up PlayVS az úgy nevezett Series C tőke-alapú finanszírozás révén összeszedett 50 millió dollárt.

#5 Vindex

60 millió dolláros tökével indították útjára, méghozzá a Major League Gaming két társalapítója, Mike Sepso és Sundance DiGiovanni rakta bele a pénz. A Vindex pedig az egyik legfontosabb esport-infrastruktúra-platform lett ilyen rövid idő alatt is.

#4 Hiro Capital

A Hiro Capital 100 millió eurós (110 millió dolláros) kockázatitőke-alapot indított az innovátorok támogatására az Európai Unióban és az Egyesült Királyságban a játékok, e-sportok és a digitális sportökoszisztéma területén.

#3 RedBird Capital

A Nemzeti Labdarúgó Liga Játékosok Szövetsége (NFLPA), a Major League Baseball Játékosok Szövetsége (MLBPA) és a RedBird Capital Partners elindította az OneTeam Partners-t, LLC-t, amely segít a sportolóknak a nevük, képi anyagaik és a hasonlósági jogaik értékének maximalizálásában.

A RedBird Capital erre egy 125 millió dolláros tőkebefektetést végzett, és hozzávetőlegesen 40% -os részesedéssel rendelkezik a OneTeam Partnersben.

#2 Artist Esports Edge Fund

Az Artist Capital Management LLC befektetési menedzsment cég 100 millió dollárt gyűjtött egy alapba, és ebből létrehozták az Artist Esports Edge Fund-ot. Jelenlegi befektetései között szerepel a 100 Thieves, egy los angelesi életmód-márka és esport-szervezet; a Washington Esports Ventures, valamint a Overwatch League washingtoni igazságügyi csapatának tulajdonosai.

#1 DouYu

Júliusban nyilvánosságra hozták a kínai DouYu live streaming szolgáltatás létezését, és ez 517 millió dollárt hozott a Nasdaq Értéktőzsdén.

MONDD EL A VÉLEMÉNYED KOMMENTBEN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!