"Nagy játékosok ellen fel szoktam szívni magam, hátha itt is elkapom a fonalat."

A Konami és az UEFA együttműködése nyomán először rendezik meg az eEuro bajnokságot, és időközben az is eldőlt, hogy kik alkotják a versenyen elinduló magyar válogatottat a PES-ben.

A FIFA sorozatá árnyékából egyre inkább előbújik a Pro Evolution Soccer cím, röviden csak PES. A 2020-as részével a Konami pedig igyekszik még jobban felzárkózni, exkluzív szerződést kötöttek ugyanis az UEFA-val, így az e-sportok történetében először rendeznek hivatalos eEuro bajnokságot. Az Eb-n látott formátummal egy előselejtezők követően kialakult mind az 55 tagországnál a válogatott keret, akiket utána csoportokba sorsolva elindulhat a főtáblára a kvalifikáció. Hazánkban négy selejtezőt rendeztek és a végén játékos szerzett jogot, hogy magára húzza a virtuális címeres mezt és képviselje Magyarországot a megmérettetésen. Mi a G jelű csoportba kerültünk Németországgal, Törökországgal, Bulgáriával, Észtországgal és Gibraltárral. Mivel ilyen versenyre még nem volt példa nehéz lenne megmondani, hogy kinek mekkora esélye van a 16-os döntőbe verekednie magát, azonban a németeknek több egyéni világbajnokuk is van, így nem lesz egyszerű megszerezni a biztos továbbjutást érő első helyet.

A válogatottságot magabiztosan megszerző sigmana50 - csapattársa hengiii6 lesz - nem olyan régóta játszik újra, viszont annál nagyobb elszántsággal igyekszik bizonyítani, hogy helye lehet a legjobbak között. Ellentmondást nem tűrően teljesített a hazai selejtezőkön, és motiváltan vág neki a G csoport küzdelmeinek. Egy rövid interjúban megkérdeztük őt, hogy mit lehet tudni a PES közösségéről, az erőviszonyokról és egyáltalán erről az új, és gigászi kezdeményezésről, az eEuro2020-ról:

1. Kérlek mutatkozz be, mit lehet rólad tudni, és mióta játszol a PES-sorozattal?

"Kapitány Bence vagyok (sigmana50) és nekem is 90 perc az élet. Viszont egy 10 éves kihagyás után tavaly márciusban vettem egy konzolt és tudtam, hogy szükségem lesz egy focis játékra. Komoly döntés, illetve stratégiai logaritmus alapján (ez volt az olcsóbb) esett a választásom a PES-re. Azóta egy pár mérkőzést már lejátszottam."

2. Melyik és milyen játékmód a legnépszerűbb a PES-ben? Szimpla 1v1 hódít itt is, mint FIFA-ban?

"Két részre lehet választani – offline és online. Az offline részben ugyanúgy van karrier mód, ahol saját csapatot lehet építeni, illetve van egy become a legend, itt egy játékosként saját generált vagy egy választott futballista bőrébe bújhatunk. Online pedig egy 12 osztályos bajnokságban lehet küzdeni vagy, ami itt is a legnépszerűbb az a myclub. Ebben szintén saját csapatot alkothatunk, illetve ami még népszerű itt az a CO-OP, mert csapatban 2vs vagy 3vs ként játszhatunk."

3. Mesélj egy kicsit a hazai PES közösségről, milyen a mezőny, mennyi lehetőség van versenyzésre, és a magyarok hol állnak a nemzetközi viszonylatban?

"Bár nem régóta vagyok benne, de van egy képzeletbeli 1000 pontos határ, amit ha valaki elér az már egy jó kiindulási pont. Én még magyar játékost nem láttam, aki e fölött lenne vagy lehet csak elbújt. Házi, saját rendezésű versenyek vannak, de ami nagyobb kaliberű lenne az mind FIFA verseny, sajnos. FIFA-ban tudok nemzetközi szinten is elismert játékost, PES-ben nem, vagy ő is elbújt, lehet pont oda ahová a többi 1000 pontos játékos."

4. Rendszeresen igyekszel versenyezni és megmutatni magad a tornákon PES-ben vagy csak ez a eEuro2020 keltette fel az érdeklődésed?

"A verseny lenne a lényeg, a többi az csak gyakorlás. Az idei kiadásban bevezettek egy újdonságot, és ez a MATCHDAY névre hallgat. Ez azt jelenti, hogy minden nap van bajnokság, ami nagyjából 5 órát ölel fel egy nap most már, plusz további fél óra a döntő, ha sikerül az első helyen végezni. Ebből már többet megnyertem."

5. Gratulálok a selejtezőn való magabiztos győzelmeidhez és az elsőségedhez. Hogyan képzeljük a válogatottságot, mit jelent ennél a versenynél?

"Köszönöm szépen. A nemzetiséghez megfelelően kell válogatottat választani."

6. Mennyire volt nehéz a selejtező, milyen erős mezőny gyűlt össze?

"Négy selejtező volt és bármelyiknél az első 4 helyezett automatikusan kvalifikálta magát a playoffba. Megnyertem az elsőt, de ettől függetlenül elindultam a többin is, mondván gyakoroljunk, ismerjük meg a többi játékost, a válogatottal se játszottam sokat. Sikerült megnyerni a többi selejtezőt is. Sajnos itt sem találkoztam 1000 pont feletti játékossal."

7. Megtörtént az eEuro2020 kvalifikációs csoportjainak a sorsolása. Gibraltár, Törökország, Bulgária, Észtország és Németország lesz az ellenfelünk. Mit tudsz ezekről a csapatokról és mit gondolsz milyenek az erőviszonyok, mennyi esélyetek van továbbjutni?

"Úgy tudom, minden csoportból az első helyezett automatikusan, a második helyezettnek pedig még van esélye egy rájátszást követően továbbjutni. Szerintem a németek és a törökök a legesélyesebbek papíron. Bár a németeknél, hogy ki fog elindulni az még nem ismert, de van 3 világbajnok játékosuk! A törököknél pedig van egy haverom, aki:
elképesztő."

"Ehhez képest az enyém:"

"Viszont nagy játékosok ellen fel szoktam szívni magam, hátha itt is elkapom a fonalat."

8. Mit jelenthet ez a virtuális Európa-bajnokság szerinted a PES-nek, a közösségnek, az e-sportnak, illetve a hazai játékosoknak?

"Most a selejtező sorsolásánál két ismert pro játékost is bekapcsoltak élőben, az egyik, aki világbajnok is, mögötte a háttérben van a "kupaszekrénye" tele éremmel, díjjal, még ő is nagyon várja, mert ez egyedi esemény lesz. 

Van itt is világbajnokság, régió bajnokság, különböző kupák, de ami ilyen szorosan kapcsolódik a ’valódi’ foci eseményhez, nem volt még eddig."

MONDD EL A VÉLEMÉNYED KOMMENTBEN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!