Dropdead, PenhaDani és CheeseHead: HS-ről, LoR-ról és a legutóbbi világversenyről

Dropdead, PenhaDani és CheeseHead: HS-ről, LoR-ról és a legutóbbi világversenyről

A magyar Hearthstone legjobbjai közül hárman képviselték Magyarországot az arlingtoni MT versenyen. Megkérdeztük a játékosokat, hogy milyen tapasztalatokkal gazdagodtak és mit várnak az idei évtől.

A Hearthstone a mai napig a világ legnépszerűbb online gyűjtögetős kártyajátéka. Hazánkban több játékos is kiemelkedő eredményekkel rendelkezik az e-sportjátékban, akikre büszkék lehetünk és tanulhatunk tőlük. Az arlingtoni Masters Tour verseny hivatalosan is útjára indította a HS 2020-as évét. Három magyar játékos, dropdead és PenhaDani (mindketten Team Plague), valamint CheeseHead (Genesis Gaming) kvalifikálta magát a texasi világversenyre, hogy a 258 induló között képviseljék hazánkat. A sikeres szereplés után megkérdeztük mindhárom kártyást, hogy értékelje a teljesítményét és mondja el véleményét a HS jelenlegi helyzetéről, a Legends of Runeterra feltűnéséről, valamint meséljen egy kicsit a saját terveiről.

Először Hajnal "dropdead" Áront faggattuk, aki top 50-ig jutott Arlingtonban, ezzel a valaha volt legjobb magyar MT eredményt szállította.

Az eddigi legjobb magyar Masters Tour eredményt szállítottad, amikor 6-3-mal zártad az arlingtoni versenyt. Hogyan készültél a megmérettetésre és milyen érzés volt olyan ellenfekkel játszani, mint például a görög sztár, Fenomeno?

"Örülök az a eredménynek bár nem vagyok teljesen elégedett mert két vereség is nagyon kiélezett 2-3-as meccsel jött össze. Remélhetőleg a következő alkalom ennél jobban sikerül, de elmondhatom hogy sokat tanultam a versenyből leginkább felkészülés terén változott meg a látásmódom.
PenhaDanival szokásos módon együtt készültünk végig, nagyon sokat javított az eredményen hogy rájöttünk hogy a ladderen rosszul teljesítő Holy Wrath Paladin nagyon jó verseny pakli ebben a metában.
Ladderen vagy a korábbi nemzetközi versenyeket már sokat játszottam nagyobb nevek ellen így nem volt szokatlan ellenük, sőt szerintem könnyebb jobb játékosok ellen játszani mert kevésbé vakmerőek és meggondolatlanok ezért jobban kijön a meccseken ha jól sikerül a felkészülés."

PenhaDanival együtt a Team Plague csapatát erősítitek, de már előtte is rengeteget dolgoztatok együtt HS fronton. Most is végig közösen készültetek az arlingtoni MT-re, vagy bevontatok más játékosokat is? 

"Már évek óta folyamatosan aktívan dolgozunk együtt legyen az közös, egyéni felkészülés, hazai vagy nemzetközi verseny. Idén sem lesz másképpen, remélhetőleg szép eredményeket fog hozni a közös munka.  Az arlingtonra való felkészülés végén CheeseHead is csatlakozott hozzánk így az utolsó napokban már 3 fővel zajlott a felkészülés."

Hamarosan elindul a K&H MNEB második szezonja, ami felpörgetheti a hazai HS közösséget. Tavaly nem szerepeltél a top 16-os mezőnyben, ezúttal mire számíthatunk tőled?

"Tavaly rosszul jött ki a lépés, remélem idén sikerül jó eredménnyel zárni Magyarország legnagyobb versenyét."

A HS mellett egyre népszerűbb a legnagyobb streaming oldalakon a Riot Games új kártyajátéka, a Legends of Runeterra. Te kipróbáltad már a LoR-t? Milyen tapasztalataid vannak vele?

"A játék jó koncepciókra épül, szórakoztató, de természetesen megvannak a maga hibái. Gondolok itt a lapok közötti egyensúlyra és a kliens stabilitása terén is bőven van hova fejlődni. Ami mindenképpen biztató hogy az üzleti modell játékosbarát és akár 0 forint ráfordítással is tökéletesen élvezhető a játék. Az hogy mi lesz a játék sorsa a későbbiekben majd eldönti a Riot és a közösség, a HS mellett, egyelőre csak szórakozásnak tökéletes."

Megduplázták 2020-ra a Masters Tourok számát, amit jót tehet a hatalmas HS közösségnek. Te mely állomások selejtezőin indulsz el idén? Van olyan helyszín, amit semmiképp sem szeretnél kihagyni?

"Indonéziába nem kvalifikáltuk magunkat különböző okok miatt. A mostani információk alapján összes idei eseményen szeretnénk részt venni az innentől, egyedül a 2. ázsiai/csendes-óceáni helyszín ami kérdéses de nem zárunk ki semmit."

A PenhaDanival készített interjúért kattintsatok a következő oldalra!

Dropdead után Penha "PenhaDani" Felizardo Dánielt kérdeztük, aki a Magyar Nemzeti E-sport Bajnokság K&H Hearthstone versenyén második helyén végzett, korábban második helyen zárt a DreamHack Summeren.

Hatalmas gratuláció az arlingoni szerepléshez, simán a tabella első felében végeztél a világsztárokkal teli mezőnyben. Hogyan érezted magad Texasban, milyen tapasztalatokat szűrtél le a versenyből?

"Köszönöm, ez volt magammal szemben a minimum elvárás Bukarest után, örültem hogy ezúttal sikerült pozitív mérleggel zárni a versenyt. Főként inkább azért mentem ki Arlingtonba, hogy jól érezzem magam a barátaimmal, ez pedig teljes mértékben megvolt, a nyeremény csak egy kis plusz mellé. Inkább annak örülök, hogy dropdead jót ment, kijárt már neki régen egy ilyen szereplés. Semmiképpen sem most játszottam a legjobb Hearthstone-t életemben, ahhoz nem foglalkozok jelenleg eleget a játékkal, de ha továbbra is ilyen színvonalas rendezvények lesznek idén akkor újra meg fogja érni hogy belefektessem az időmet."

Még több Masters Tour versenyt jelentett be a Blizzard és indul a K&H MNEB S2 is. Ez azt jelenti, hogy a következő hónapokat is a Hearthstone-nak szenteled majd? Milyen terveid és céljaid vannak a következő időszakra?

"A Masters Tour versenyeken elsősorban ott szeretnék részt venni, ahol a minimumdíjazás fedezi az útiköltség nagy részét, így a következő Bali Masters Touron nem, de utána a jönköpingi Dreamhack Summerre szeretnék újra kijutni. A K&H MNEB-en pedig szeretném a múltkori ezüstérmemet egy még szebben ragyogóra cserélni."

Mike Donais és Peter Wahlen is lelépett a Blizzard HS csapatától, hogy titokzatos új projekten dolgozzanak. Szerinted a két veterán designer áthelyezése milyen hatással lehet a Hearthstone-ra?

"A HS Design Team eddig se volt épp a szívem csücske miután szerintem sokkal kevesebbet hoztak ki a játékból az elmúlt időszakban mint ami igazából benne van. Úgyhogy nem hiszem hogy messze menő következtetéseket kéne levonni pár áthelyezésből, a friss vér még jót is tehet a Hearthstone-nak."

Megjelent a Legends of Runeterra nyílt bétája, ami új alternatívákat jelent a kártyajátékok rajongóinak. Te aktívan játszod a LoR-t? Miben nyújt többet, illetve kevesebbet egy HS-es számára a Riot új játéka?

"Igen, kipróbáltam már a Runeterrát a zárt béta során is, most Arlington után pedig lesz időm elmerülni benne újra. Maga a játék inkább a Magicre hajaz mint a HSre, így nem mondanám hogy több vagy kevesebb, inkább csak más. Ha valaki szereti a kártyajátékokat mindenképp érdemes kipróbálni, főleg hogy teljesen free2play."

Ha a Riot e-sportjátéknak tervezi a LoR-t és meglesz mögötte a megfelelõ támogatás, mind fejlesztői, mind versenyszervezői részről, akkor elgondolkodsz-e azon, hogy ott hagyod a HS-t és váltasz LoR-ra?

"Én teljes szívemből remélem, hogy lesz végre egy megfelelő kihívója a HS e-sportnak, a Riot pedig képes arra hogy a Runeterrát azzá tegye. A megfelelő versenytárs szerintem inkább csak javíthatna a Heartstone-on, főleg hogy a kártyajátékosok ritkán ragadnak le egy játéknál, mindig kipróbálnak újakat is. Magamról is ezt tudnám mondani, ha lesznek jó versenyek LoR-ban akkor biztosan meg fogom mérettetni magam, de nem hiszem hogy ettől még ott kéne hagynom a Heartstone-t."

A CheeseHeaddel készült beszélgetést a következő oldalon találjátok!

Az Magyar Nemzeti E-sport Bajnokság K&H Hearthstone versenyének alapszakaszát behúzta Németh "CheeseHead" Ádám, de az egyenes kieséses szakaszban nem jött ki neki jól a lépés. Arlingtonban megmutatta, hogy vele is érdemes számolni a K&H MNEB S2-n.

Új csapattal a hátad mögött váltottad meg a repülőjegyed Arlingtonba, ahol a top 100-ig meg sem álltál. Mit kell tudni a Genesis Gamingről és milyen érzések kavarognak benned a Masters Tour verseny után?

"Szegedi csapatról van szó, Csongival (mcsongi92 - a szerk.) egy ideje beszéltünk róla, hogy lehetne egy komolyabb csapatot indítani, mert a magyar piacon bőven van rá lehetőség. Idén sikerült elindulniuk, és nagyon örülök, hogy rám is számítanak. Az MNEB-en is az ő színeikben indulhatok, remélem a tavalyihoz hasonló eredményekkel, és egy jobb playoffal.
Ami az arlingtoni versenyt illeti, nagyon örülök a pozitív mérlegnek, bár az 5-2-es kezdés után kicsit csalódott voltam, hogy 5-4 lett a vége. A verseny előtt az 5 győzelem volt a cél, és ezt sikerült elérni, ráadásul 4 Grandmaster ellen is játszottam a verseny során, ami külön élmény volt. A játékommal nagyjából elégedett vagyok, de még mindig akadtak hibák, és egy kicsit precízebb játékkal simán lehetett volna ez 7-2 is, úgyhogy van még hova fejlődni. Mindenesetre ez volt az eddigi legjobb eredményem, és a szervezés is nagyon profi volt, úgyhogy boldogan térhettem haza."

A Blizzard megpróbál kedvezni az európai játékosoknak, mivel júniusban jön a jönköpingi MT. Te hogyan fogadtad az új állomások bejelentését? Melyik MT-re tervezel selejtezni 2020-ban?

"Mindegyikre, természetesen. Örültem, mikor bejelentették, hogy 6 állomás lesz idán a tavalyi 3 helyett, minél többre szeretnék eljutni."

Hazánkban is felpezsdülhet a HS élet, ugyanis indul a K&H MNEB következő szezonja, ahol ismét lesz Hearthstone. Mit vársz a bajnokságtól, miben kéne változnia a tavalyi évhez képest?

"Nagyon tetszett tavaly, hogy a konzisztenciát jutalmazta a rendszer, viszont a 16 fős ligából a 10 fős playoffot indokolatlanul soknak tartottam, főleg a 30 meccses alapszakasz után. A streamen is lehetne szerintem javítani, a nagyon hosszú szüneteket ki lehetne küszöbölni egy-egy második számú meccsel, illetve lehetne a játékosokat mutatni webkamerán, hogy a nézők kicsit jobban kötődjenek a streamhez. A tavalyihoz hasonló kiélezett versenyre számítok, remélem, hogy ezúttal én leszek a befutó."

Két vezető designer (Donais és Whalen) hagyta el a HS csapatát és vágott bele új projektbe. Szerinted mit tervez a Blizzard Iksarékkal és milyen hatása lehet a HS világára a távozásuknak?

"Egy ekkora cégnél jönnek-mennek az emberek, Ben Brode távozásával sem dőlt össze a világ, szerintem ezek után is menni fog tovább a Hearthstone gond nélkül. Mindenesetre kíváncsian várom, mivel állnak elő Donais-ék."

Posztoltál képet a saját Facebook oldalra arról, hogy megnézted Dallast. Milyen volt felfedezni Texas állam 3. legnagyobb városát?

"Érdekes volt, Texasban tényleg minden nagyobb. Felhőkarcolók mindenhol, hatsávos utak, hatalmas stadionok, nagy adag ételek, és egy óriási szemgolyót is láttunk."

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!



Te indultál már valaha HS versenyen?

  • 27 %
  • 13 %
  • 20 %
  • 40 %