5 magyar fejlesztésű játék, amit kötelező kipróbálnod

5 magyar fejlesztésű játék, amit kötelező kipróbálnod

Ha nem tudod, hogy mivel játssz, érdemes körbenézni a magyar fejlesztésű videójátékok között is.

Mielőtt bármilyen címek is előkerülnének, definiálni kell, hogy milyen játékok tekinthetőek magyar fejlesztésűeknek. Ehhez a hungame blog nyújt segítséget, ahol elképesztő méretű adatbázisból csemegézhetnek a gamerek. Az egész mögött Várady Zsolt, aka fubenalvo személye bújik meg, aki kitartó munkával bővíti folyamatosan ezt a listát. Az ő definíciója szerint azok a játékok tekinthetőek magyar fejlesztésű videójátéknak, ahol a fejlesztőcsapat legalább fele magyar tagokból áll. Ezek alapján máris kirajzolódhat egy hatalmas térkép, aminek több pontján bukkannak fel zseniális alkotások. Ezek közül érkezik most 5 cím, amiket kötelező beszereznetek, mivel nagyszerű élményt nyújtanak.

A régi korok játékai kellemes emlékeket idézhetnek fel minden veterán gamer fejében, azonban a mai viszonyok között ezeket már csak az igazi fanatikusoknak lehet jó szívvel ajánlani. Ezért nem került fel a listára a Terep 2, az Imperium Galactica, az Elasto Mania és a Swine sem. Hiába tekinthető mindegyik egy valódi gyöngyszemnek a videójátékok köteteket megtöltő történelmében, a jelenlegi igények már teljesen mások. A Call of Dutykon és Assassin's Creedeken nevelkedett generáció azonnal az uninstall után nyúlna, ha egy Haegemonia elé ültetnék le. Ezzel nincs is semmilyen probléma, de el kell fogadni, hogy a játékok is haladnak a korral.

5. King Arthur II: The Role-Playing Wargame

Teljes játékként bárki beszerezhette Magyarország egyik legolvasottabb videójátékos magazinja mellé, ezért is válhatott ennyire népszerűvé kis hazánkban. Ne tévesszen meg senkit a Paradox Interactive, a játékot a NeoCore Games fejlesztette, akik már 2009 óta dolgoznak stratégiai és RPG játékokon. A King Arthur II egyszerre ötvözi az RTS és a grand strategy műfaját, miközben az RPG elemek is jelen vannak. Kizárólag egyjátékos módja miatt csak azoknak ajánlható, akik nem esnek kétségbe akkor sem, ha órákon keresztül játszanak, de alig haladnak valamit a történettel. Nagyon lassú játékmenettel rendelkezik, de Britannia meghódítása mindenért kárpótol. Steamen is megvásárolható a King Arthur II, de ha szeretnél spórolni, akkor mindenképp nézz szét a használt piacon. 

4. Operencia: The Stolen Sun

2019-ben jelent meg a Zen Studios RPG-je, ahol a népmesék és a legendák elevenednek meg a játékosok előtt. A klasszikus játékmenetben helyet kap a körökre osztott harcrendszer, ami talán nem nyeri el mindenki tetszését, hiába törekedtek a tökéletességre a budapesti fejlesztők. Ha túllendülsz a harcrendszeren, akkor egy páratlan látványvilággal és remek történettel elkészített remekmű tárulhat a szemed elé. Az irányítást meg kell szokni, a harcokat ki kell tapasztalni, de a kihívás nem lehet negatívum egy ilyen játék esetében. A magyar felirat hiánya kicsit furcsának hathat, de ez legyen a legnagyobb probléma. Remek kis RPG-t dobott össze a Zen Studios, amit kötelező kipróbálnia mindenkinek.

A többi játékot a következő oldalon találod!

3. Pinball FX sorozat

A Zen Studios az Operencia előtt a flipperjátékokkal vált igazán ismert fejlesztőcsapattá, mivel a Pinball FX-szel és a Pinball FX 2-vel nagyon magasra rakták a lécet. Mindegyik játékhoz rengeteg table-t lehet a mai napig megvásárolni, amik elképesztő mennyiségű tartalommal töltik meg az alapjátékot. Steven Spielberg, George Lucas és Robert Zemeckis is elégedetten csettinthet, mivel a Jurassic Park, a Star Wars és a Back to the Future asztalok is zseniálisra sikerültek. Aki már járt játéktermekben, esetleg betette a lábát olyan egységekbe, ahol 50 forintos érmével működött a sarokban porosodó flipper, annak nem kell elmagyarázni, hogy mennyire szórakoztató ez a műfaj.

2. Sine Mora

Oldalnézetes, űrhajós lövöldözés? Rögtön beugorhat erről a Space Impact, ami Nokia 3310-en volt megkerülhetetlen mobiljátéka a 2000-s évek elejének. A Sine Mora ugyanebben a műfajban hódít, csak "kicsit" összetettebb mechanikával és sokkal látványosabb effektekkel szeretné megnyerni magának a közösséget. Az elkövető a Digital Reality csapata volt, akik a Grasshoppers Manufacture-rel rakták össze 2012-ben a programot. PC-re, PS 3-ra, Xbox 360-ra, PS Vitára és Nintendóra dobták ki a játékot, ami azonnal pozitív fogadtatásra talált a kritikusoknál és a gamereknél egyaránt. Elképesztően addiktív, egy percre sincs benne üresjárat. Folyamatosan jönnek az ellenfelek, amiket változatos fegyverekkel lehet lezúzni. A Sine Mora kapott egy "EX" változatot 2017-ben, ami kibővített változatban hozta el az új konzolgenerációra a magyar fejlesztésű shoot 'em upot.

1. The Incredible Adventures of Van Helsing sorozat

A magyar Diablo, ami bizonyos tekintetben jobb is, mint a modell, akiről mintázták. Mindhárom játékot a NeoCore Games csapata fejlesztette, akik a King Arthur sorozat után áttértek egy másik műfajra. A hordákban támadó ellenfelek felkoncolása változatos módokon tárul a játékosok elé, miközben Van Helsig egysorosait lehet hallgatni. Több kasztból válogathatsz, legyen szó az egyszemélyes hadseregről, a távolsági fegyverekkel operáló orgyilkosról, a lesből támadó rogue-ról vagy az elmaradhatatlan mágusról. A helyszínek, az ellenfelek és a képességek is elég változatosak ahhoz, hogy 10-20 órára lekössenek minden epizódban. Mivel a Diablo IV megjelenése odébb van, addig bőven lesz időd kipörgetni mind a három részt.

A listára nem kerültek fel, de az alábbi magyar fejlesztésű játékokat sem szabad kihagyni, ha a legjobbakat keresed.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!



Te játszottál már magyar fejlesztésű játékkal?

  • 70 %
  • 7 %
  • 23 %