"Sokan hiszik, hogy a Dragon Lore a legértékesebb, de tévednek!"

Szabó Zoltán skin/trade tanácsadóval beszélgettünk, hogy segítségével megvizsgáljuk a legfrissebb trendeket.

Mivel úgy látjuk, hogy rengeteg kérdés érkezik be manapság  is (Facebook csoportunkban főleg) a CS:GO cserék és vásárlások kapcsán ezért megkerestük Szabó Zoltánt, aki ebben a témakörben foglalkozik tanácsadással már hosszú ideje. Zoltán több mint 3000 cserében segédkezett. A legnagyobb fogása egy 8-9 ezer dolláros IBP matricás M4A4 Howl volt.

Mi a helyzet ma a skin/trade piacon, mik voltak a legfőbb trendek az elmúlt években.

Hála a Shattered Web operationnek, illetve a közelgő tavaszi vásárnak, nagyon szép áron vannak jelenleg a skinek, amiknek az áruk vissza fog menni nagy eséllyel. A régi kinézetek, ládák most virágzanak, így azok szép profitokat rejthetnek. A legfőbb trend most az, hogy mindenki bevásárol a SW skinekből, karakterkinézetekből, de igazából ez egy élesített bomba, mert nem tudhatjuk, hogy be jönnek-e külön ládában.

Most, hogy átléptük az 1 millió egyidejű játékost, nőtt-e a trading forgalma is?

Nem mondanám, hiszen eddig se ettől függött. Sok trader nem is játszik, csak cserélget, illetve sokan nem tudják, hogy miért van ennyi felhasználó. Sokan az újabb, és újabb csalókra fogják, de nem gondolnak a skinfarmra, ami azt jelenti, hogy friss felhasználókat felhúznak 2-es, 3-as szintre, mert kis eséllyel a rendszer nagyon értékes dolgokat dobhat számunkra.

Nőtt a csaló traderek száma azzal, hogy anno ingyenes lett a csgo?

Jelentős mértékben nőtt. Több játékos, több csaló, s több áldozat, ez sajnos kéz a kézben jár. Az újakat mindig nagyon könnyű átverni, mert szeretnének skineket, viszont mindig a felhasználójuk/pénzük bánja.

Hogyan szerezted meg a tudásod?

Talán ez a legnehezebb kérdés. Eredetileg TF2 traderként kezdtem, s ott tevékenykedtem, viszont amikor bejöttek a CS:GO skinek első változatai, akkor nagyon kibillent a piac, sok volt az átverés az ingadozó árak miatt, s ekkor kezdett el a közeli baráti réteg felkérni engem, s egyre jobban mások is a közösségeken belül. Mint minden ember, úgy én is a hibáimból tanultam. Sokszor buktam azzal, hogy nem megfelelő tanácsot adtam, mert a piac az mára inkább olyan mint a tőzsde, befektetsz, s bukhatsz sokat, de nyerhetsz is. Én folyamatosan tanultam, professzionális traderekkel beszéltem, és volt, hogy a Steam Support is sokat segített abban, hogy bővítsem a tudásom.

Milyen csalásokkal találkoztál eddig? Hogyan lehet kikerülni ezeket?

Sajnos annyi módja van a csalásoknak, hogy nehéz mindet felsorolni, viszont most, hogy már rengeteg időm van, így frissíteni fogom a weboldalam, újítani, s végre tényleg elérhetővé tenni az összes általam ismertet. Talán a legfontosabbak, amiket itt meg kell említeni, a hamis gambling/trade oldalak, steam wallet cserélés csereablakban, illetve az utalásos csalások. A hamis oldalakat úgy lehet kijátszani, hogy be se lépünk rájuk. Nagyon feltűnő a hamis bejelentkezési ablak, mert csak egy sima javascript beágyazás, vagy egy külön felnyíló ablak, ami nem is a steamcommunity.com-ra vezényel minket. A steam wallet csalásoknál tudni kell alapból, hogy steam csereablakban nem lehet pénzt küldeni/fogadni. Az utalásos módszernél pedig az áldozatot azzal hitetgetik, hogy pénteken “elküldték” a pénzt, de a hétvége miatt nem érkezik meg, csak hétfő-kedden. Ezzel az a gond, hogy már instant utalások vannak bankok közt, de még mindig rengeteg áldozata van, mert az emberek nem szeretnek utána nézni dolgoknak.

Mit tanácsolnál azoknak, akik tradingre adják a fejüket?

Semmiféleképp ne vágjanak bele fejetlenül. Régen bevált még az, hogy 5-20 euróból elkezdtünk tradelgetni, de mára ez sokkal többre nőtt. Mindig stabil skinekbe kell belefektetni, s talán a legérdemesebbek a régebbi skinek, illetve matricák, ládák, s kapszulák, amiknek mindig nő az áruk. Sokan ott rontják el, ha megjelenik egy új láda, s felteszik piacra az első piros skineket maximum áron, van olyan aki megveszi, s nagyot is bukik ezzel, mert azok az árak mindig lemennek. Fektessetek be régi tárgyakba, figyeljétek a piaci statisztikákat, s érdemes vásárolni leárazások idején, mert akkor mindenki olcsóbban válik meg a skinjeitől (bár mindenki tudja, hogy külsős oldalakon, embereknél sokkal olcsóbbak alapból is a skinek).

Mi a legritkább/legértékesebb cucc most a piacon?

Sokan azt hinnék, hogy a legritkább, s legértékesebb a Souvenir Dragon Lore, esetleg a teljesen bluegem AK/Karambit, de tévednek. Van ezeknél egy sokkal értékesebb, ritkább dolog: a Steam Support Karambit. Ennek a karambitnak nincsen csillag a nevében, nincsen lila kerete a raktárban, s a floatja tökéletesen 0. Egyetlen egy darab van belőle, s mondhatni nincsen ára, felbecsülhetetlen. Ezt a kést a steam support csinálta, amikor még visszaszolgáltattak tárgyakat, amiket elloptak (igen, régen voltak ilyen kedvesek). A kés jelenleg egy privát gyűjtőnél van, neve, s profilja sehol nem elérhető. Rengeteg hasonló SS által létrehozott tárgy van elveszve a régi elfeledett, esetleg bannolt raktárakban.

Ha szeretnétek felvenni a kapcsolatot Zoltánnal akkor a weboldalán keresztül minden infót megtaláltok az elérhetőségeiről!

HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!



Üzlet - GPS-nyomkövetővel a család biztonságáért (x)

Mobiltelefonok, tabletek, okosórák - egyre több olyan eszköz jelenik meg, amely a számítástechnikát apró, mobil formában teszi elérhetővé, hogy aztán megkönnyítse és biztonságosabbá tegye a mindennapi életünket.

Üzlet - Ezért vagyunk oda még felnőttként is a kisautókért (X)

A kisautók a gyerekek kedvenc játékai közé tartoznak. Azonban sok felnőtt szívében is különleges helyet foglalnak el. Sokan közülünk emlékeznek arra, hogy milyen örömmel játszottunk ezekkel a szépen kidolgozott játékokkal, és hogy mennyire büszkék voltunk a gyűjteményükre.