Egy kimutatás szerint csak autós játékokban jók a magyarok, íme a teljes ranglista

Egy kimutatás szerint csak autós játékokban jók a magyarok, íme a teljes ranglista

Fura adatok alapján állapították fel a rangsort, és mivel pontosan nem tudni hogyan hozták ezt össze, így nem is szabad teljesen komolyan venni a listát.

Legyen szó egy abszolút casual vagy egy tripla-A játékról, a videójátékokat világszerte imádják. Nap, mint nap milliók lépnek a szerverekre és igyekeznek kedvenc alkotásaikkal minél több időt eltölteni. Jelenleg, és ez főleg sajnos a koronavírus miatt kialakult helyzetnek is köszönethető, minden eddiginél többet igyekeznek elfoglalni magukat valamelyik videójátékkal.

Azonban egy kérdés mindig is foglalkoztatta az embereket, kik a legjobbak a játékokban?! Lehetséges az, hogy egyetlen országból kerüljön ki a legtöbb profi vagy egyszerűen csak a legyüsebb játékosok garmadája? Ez a kérdéskör egészen mostanáig megválaszolatlan volt. Egy tanulmány viszont, ha nem is teljes pontossággal, de a jelenlegi elérhető legtöbb adatot megvizsgálva adott választ a kérdésre.

A Kwalee statisztikai adatokkal foglalkozó cég, ahol imádnak játszani a dolgozók, most egy nem hétköznapi kutatást valósított meg. Több, mint 16 ezer játékból, 42 ezernél is több dokumentált versenyt és eredményt böngésztek át, és ebből egy dolog rajzolódott ki: egy ország résztvevői minden más nemzettől sikeresebbnek bizonyultak. Azonban érdemes fenntartásokkal kezelni ezt a kimutatást, mivel Dél-Korea és Kína nem igazán jelenik meg benne, márpedig a világ e-sport ágazatát erősen meghatározza az ő jelenlétük.

Az információk halmazából az derült ki számukra, hogy a skandináv országok kiemelkedően teljesítenek a videójátékokban. Közülük is Finnország a nyerő, olyannyira, hogy rögtön az első helyre vésték be őket. Az onnan származó játékosok szerzik a legjobb helyezéseket, legtöbb pontot, és teljesítik általában a leghamarabb a küldetéseket egy adott játékban. Angry Birdsben és Clash of Clansban kifejezetten kiemelkedő teljesítményt nyújtanak. Talán nem csoda ez az eredmény, hiszen gazdag játékkultúrájuk és folyamatos az utánpótlás a lelkes játékosokból, akik ezek szerint különleges tehetséggel vannak megáldva.

Finnországon kívül azért még jó néhány európai ország is az élmezőnybe tartozik, sőt mondhatni dominálja a világot a legöregebb kontinens. Íme a Top 20 legskillesebb ország a videjójátékokban:

  1. Finnország
  2. Kanada
  3. Svédország
  4. Új-Zéland
  5. Ausztrália
  6. Egyesült Államok
  7. Hollandia
  8. Skócia
  9. Írország
  10. Franciaország
  11. Németország
  12. Anglia
  13. Ausztria
  14. Dánia
  15. Svájc
  16. Lettország
  17. Japán
  18. Észtország
  19. Norvégia
  20. Belgium

A top 20 legnagyobb hiányzója természetesen Dél-Korea. Az első helyezettek eredményeinek a népesség nagyságához viszonyított aránya alapján történő számítások eredményeként ők a táblázat 39. helyére estek vissza. Ezt látva egy kicsit szűkítették a kört, ezért megnézték azt is, hogy hol vannak a legskillesebb játékosok, ha a legnépszerűbb játékokat veszik górcső alá. Előkerültek tehát a FIFA, Warcraft, Tekken és egyéb komolyabb játékok bajnokaik is.

Volt miben elmélyedniük, hiszen átrágták magukat a legmagasabb rangú eredményeken, amelyek minden idők több, mint 50 legnépszerűbb játékához kapcsolódtak. Hozzáteszem azért, itt még mindig érthetetlen módon hiányzik Dél-Korea és Kína, pedig nélkülök a legnagyobb e-sport játékokban nem igazán létezik verseny vagy esemény. Éppen ezért azért egy kérdőjel marad az emberben, hogy őket vajon miért vagy hogyan sikerült kihagyniuk a felmérésből. Mindenesetre egy térkép igyekszik szemléltetni a játékok és a hozzátartozó kiválóságok gócpontjait:


Kicsit szétbontva a játékokat, a virtuális autósportokban viszont hazánk is előkelő helyet szerzett magának. A jelenleg is zajló WTCR és Forma1-es e-sport ligák kapcsán pedig abszolút látható, hogy ott a helyünk a dobogón. Elég csak megemlíteni Báldi Gergő, Bereznay Dániel, Csuti Zoltán vagy Pinczés Ádám nevét megemlíteni, és persze lehetne még sorolni a hétről-hétre remek teljesítménnyel előrukkolók listáját. Íme a top 5 ország ebben a kategóriában:

  1. Skócia
  2. Észtország
  3. MAGYARORSZÁG
  4. Anglia
  5. Finnország

Néhány további kategóriát is megjelöltek külön:

Sportvideójátékokban a top 5 ország

  1. Norvégia
  2. Wales
  3. Finnország
  4. Anglia
  5. Kanada

Bunyós játékokban a top 5 ország

  1. Japán
  2. Írország
  3. Kanada
  4. Svédország
  5. Wales

Shooter játékokban a top 5 ország

  1. Egyesült Államok
  2. Új-Zéland
  3. Anglia
  4. Finnország
  5. Ausztrália

Az eredmények megállapítása érdekében a speedrun.com-on fellelhető legfrissebb - 2020. április - adatbázist használták fel. Összegezték az egyes országok által az egy főre jutó első helyezett eredményeket, hogy megkapják a fentebb látott rangsorokat. Szerintetek mennyire mutat valós képet ez a felmérés?

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!