Lefutott a SETI program - A tudósok már az eredményeket elemzik

Lefutott a SETI program - A tudósok már az eredményeket elemzik

Lehet, hogy az elemzések megtalálják a Földön kívüli életet? 

A most harmincas éveikben járók még emlékeznek arra az időkre, mikor az otthoni számítógépek és az internet nem volt igazán elterjedt és ehelyett a világra az ablakot a számítástechnika órák jelentették és persze azok a délutánok, amikor sikerült megfűzni a suli rendszergazdáját, hogy ugyan engedjen már be letolni egy jó Age of Empires vagy Red Alert meccset. A legtöbben a tanároktól vagy pont a technikai dolgozóktól ismertük meg a SETI@home programot. Az egész arról szólt, hogy bizonyos Rádióteleszkópok borzalmas mennyiségű adatot gyűjtöttek az űr legmélyebb szintjeiről és ezt az halmazt egy-egy számítógép sem tudta feldolgozni, vagyis inkább lassan tudta csak feldolgozni. Ha a kutatás egy laborban maradt volna, akkor akár évszázadokig is eltartott volna az egész, viszont volt egy jó ötlet: Mi lenne, ha az emberek otthoni számítógépének számítási/elemzési kapacitását sorba kapcsolnák és így egy borzalmasan nagy szuper számítógépet hoznának létre? Az ötletet kidolgozták és a tudományos törekvést felkapta az internet. Az otthoni és munkahelyi gépekre felkerült a Seti@home, az emberek minden nap megkapták a kis csomagjukat, a gépük kielemezte azt és végül az egész visszakerült a kutatókhoz. A végső cél pedig az volt, hogy kiderítsék, van-e Földön kívüli élet.

Egyelőre a választ még nem tudjuk, de az biztos, hogy a számítások végigmentek és a SETI nem küld több csomagot, most jön az elemzés. Tehát nem kell aggódni, nem azért állnak le az elemzések mert már nem akarnak vele foglalkozni és nem is azért mert megtalálták a bizonyítékot arra, hogy nem mi vagyunk az egyetlen értelmes lények a világon, egyszerűen jön az összegzés. 

"Ki sem tudom fejezni, hogy mennyire hálásak vagyunk azon önkénteseknek, akik az utóbbi 20 évben segítették a munkánkat. Nélkülük a SETI@home projekt nem jöhetett volna létre. Izgatottak vagyunk, hogy nemsokára befejezzük ezt a munkát és már nagyon várjuk, hogy milyen kalandok várnak még ránk." - tették közre a SETI fórumjain.

Persze az egész nem zár be egyből. Az üzenőfalak nyitva maradnak és az elemzésekről ezután is folyamatosan kapunk majd információkat, viszont a dolgozók azt kérték, hogy azon magánembereke, akik kölcsönadták a gépük számítási kapacitását, most nyergeljenek át egy másik fontos programba és segítsék a koronavírus kutatásokat, használják a Folding@home szoftvert. 

Lehet, hogy a projekt egyszer majd ismét elindul, a fejlesztők nem zárták ki annak a lehetőségét, hogy megint annyi adatot begyűjtenek, amit magukban képtelenek lesznek feldolgozni. Az tuti, hogy a következő hónapokban érdemes lesz egy kicsit figyelni ide is, hiszen akár megdönthetetlen bizonyítékot találunk arra, hogy van még rajtunk kívül intelligens élet a csillagok között.

 OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!