itt az ideje játszva legyőzni a koronavírust - Íme a Fold It

Itt az ideje, hogy nekiálljunk és megtervezzük azt a fehérjét, ami megállítja a koronavírust vagy legalábbis megpróbálhatjuk.

A gamer világ egy nagyon érdekes jelenség. Alapvetően tele vagyunk trollokkal, nagyon sokan küzdenek kisebb-nagyobb dühkezelési gondokkal és amikor arról van szó, hogy milyen extrovertált is lehet egy társadalmi réteg, akkor tuti, hogy nem mi vagyunk a példa. Ezzel együtt az internet szupersztrádáin életfogytig tartó barátságok köttetnek, sokaknak a játékok jelentik a gyógyírt a depresszióra és az utóbbi években mi is elkezdtünk egy picit egészségesebb életmód felé haladni. Ezen kívül időről-időre jön pár csodálatos történet. Legyen szó jótékonykodásról, egy megemlékezésről, amire több százan mennek el a játékon belül vagy akár csak arról, hogy egy gyereknek sikerült valóra váltani az álmát. 

Ezek mellett persze vannak olyan esetek is, mikor a játékok előreviszik a valódi tudományokat. Előfordulnak olyan építős játékok, ahol bizony végletekig szimulálják a való életbeli körülményeket, gondoljatok csak a Poly Bridge játékára. Hallottunk már olyat, hogy valaki lemodellezte egy MMORPG játék gazdasági rendszerét, majd a tapasztalatait az igazi tőzsdén kamatoztatta. Ebben a cikkünkben ismét egy ilyen témát járunk körbe, főleg azért, mert most nagyon is aktuális. Ez a Fold It.

A 'játékot' évekkel ezelőtt a Washington Egyetem fejlesztette le. A céljuk az volt vele, hogy egy játékos környezetbe valós problémákat pakolnak és megnézik, hogy a játékosok mit tudnak azzal kezdeni. Az egész elv arra épül, hogy az emberi elme kíváncsi és szeretünk megoldani rejtvényeket. Ebben a szoftverben pedig nincs más, csak rejtvény. De mielőtt belemegyünk a részletekbe, nézzük most miről is van szó pontosan. A koronavírus azért kapta a nevét, mert erős nagyítás alatt hegyesnek mondható fehérje tüskéi vannak. Ezek a tüskék arra szolgálnak, hogy kapcsolódjanak egy receptor fehérjével, ami az emberi sejtek felületén található. Ha pedig a kapcsolat létrejött, akkor a vírus megfertőzheti a sejtet és elkezdhet replikálódni. Ha sikerülne elkészíteni egy olyan fehérjét, ami kapcsolódna a vírussal, mielőtt az emberi sejthez ér, akkor gyakorlatilag megállna a fertőzés, mielőtt elkezdődne.

A baj csak az, hogy az egész iszonyatosan sokáig tart. Ha egy maroknyi kutató dolgozik az egészen, akkor az egész akár évekig is elhúzódhat. Viszont a gyorsabb eredményekért most mi is tehetünk valamit. Pár hete a játékba felkerült a koronavírus modellje és a játékosok már neki is kezdtek a 'hajtogatásnak'. A szoftver két nehézségi fokozatot különböztet meg. Az egyik esetében egy már létező kötő fehérjét próbálnak megváltoztatni, a nehezebb szinten az egész fehérjét ők építik fel. Az egyetem bejelentette, hogy a következő hetekben folyamatosan nézik majd a legjobb dizájnokat és nemsokára a legígéretesebbeket laborban is tesztelni fogják. 

Persze felmerülhet bennetek, hogy az egész csak szemfényvesztés és nem ér ez egy fabatkát sem. A játék 2008 óta létezik és azóta azt mondhatjuk, hogy folyamatosan van egy 200 000 fős bázis, akik naponta leülnek, hogy új fehérjéket készítsenek. Az eredmények pedig magukért beszélnek, hiszen a program az AIDS és a rák kutatásban is elismerten segített. A program ingyen letölthető és semmilyen mikrotranzakció nincs benne. Ha valaki szeretne tenni vele egy próbát, akkor a következő honlapról lehúzhatja és pár tutorial után már állhat is neki a fehérjéknek.

 Reméljük, hogy a játék segít a koronavírus visszaszorításában vagy akár a teljes legyőzésében is. De addig is, ha tehetitek akkor maradjatok otthon és mossatok minél többször kezet!

 OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!



Gaming - Minden Kiberül: kattanj rá Te is!

A kiberbűnözők világszerte évente nagyjából 8000 ezer milliárd USD kárt képesek okozni a vállalatok és a felhasználók életében. Ez a szám évről-évre növekszik.