Az e-sport világ 5 legnagyobb csalás botránya

Az e-sport világ 5 legnagyobb csalás botránya

Sajnos voltak esetek, amikből lehet válogatni.

Az elmúlt néhány év talán legviccesebb csalóját kapták el pár napja egy női CS:GO versenyen. Nem arról volt szó, hogy wh-t vagy bármilyen más tiltott programot használt volna, pusztán arról, hogy férfiként, parókában próbált játszani egy női versenyen.

Ettől csak rosszabb botrányokat élt meg az e-sport korábban. Nézzük melyik öt eset volt a "legnépszerűbb", ki vagy kik voltak eddig a legnagyobb port kavart csalók, legyen szó akár a CS:GO-ról, akár a Fortnite-ról.

2012 - League of Legends World Championship Season 2

Emlékeztek még a második LoL World Championship rájátszására? Azon belül is a méltán híres Azubu Frost vs Team SoloMid meccsre? A legjobb nyolc között jártunk, amikor sokaknak feltűnt, hogy egyes játékosokat mintha jobban érdekelné valami a játékon kívül, mintsem, hogy a monitorjukra koncentrálva bejussanak a legjobb négy közé.

Hamar kiderült, hogy a játékosok látják a nézők számára kihelyezett képernyőt, így könnyedén olvashatták az ellenfél mozgását. Röviden és tömören, stream snipe-oltak egyes csapatok egész pontosan öt játékos. Az ügyet azzal zárták le, hogy négy játékos nem tudott érdemei információt szerezni a képernyőről, az Azuba Frost sorait erősítő Woong viszont igen, így 30 ezer dolláros büntetés kapott a csapat.

2020 - NickEh30 jótékonysági eseményen "csalt"

NickEh30 biztosan ismerős a Fornite közösség tagjainak. Népszerű influenszerről van szó, aki máig töretlen népszerűségnek örvend YouTube-on és Twitchen is. Az év elején viszont sokak belé fektetett bizalma ingott meg, amikor mondhatni csaláson érték egy jótékonysági Fortnite versenyen.

Sokan nem tekintik csalásnak azt, amit csinált, szerintük egyszerűen csak a szabálykönyv hiányosságait használta ki. Az ominózus versenyen a szervezők megszabták, hogy a pálya melyik részére ugorhatnak a játékosok, NickEh30 viszont a megjelölt területen kívülre esett, így sokkal jobb loottal vághatott neki a meccsnek. A szabályok ezt tiltották, ugyanakkor világosan kimondták, hogy az első ilyen esetnél csak figyelmeztetést kapnak a játékosok. Csalás vagy csak a szürke zóna kihasználása? Az biztos, hogy végtelenül pofátlan volt ezt kijátszani, ráadásul pont egy jótékonysági eseményen. 

2019 - FaZeJarvis és az aimbot

Népszerű tartalom gyártó vagy és világ egyik legnépszerűbb játékával dolgozhatsz. Valószínűleg sokan álmodnak ilyen karrierről. Van akinek összejött, aztán a saját butasága miatt pár perc alatt tönkretette. Hiszen mi sem szórakoztatóbb annál, mint amikor aimbotot használva ugrasz be egy Fortnite meccsbe és a videót még publikálod is a YouTube-on? Nos, az EPIC szerint ettől bármi szórakoztatóbb lett volna és azonnal lesújtott a banhammer Jarvisra.

2017 - Shaiiko csalt vagy sem?

A francia R6S játékosok egyik feltörekvő alakja volt a játék korai éveiben Stéphane "Shaiiko" Lebleu. 2017 második felétől már a beGenius csapatában játszott, immár olyan versenyeken mint például a Pro League. Az akkori PENTA ellen ha szorosan is, de kikaptak a Pro League Year 2 Season 3 felvonásában, ráadásul úgy, hogy a legtöbb jel szerint Shaiiko csalt. 

Pengu volt az, aki szerint túlságosan is gyanús lövései, megmozdulásai voltak a fiatal franciának és így óvást nyújtott be ellen. Az ESL azonnal elkezdte vizsgálni az ügyet és bár konkrét bizonyítékot nem találtak wallhackre vagy más egyéb csalásra, az kiderült, hogy Shaiiko macrozott a meccsek alatt, ami szintén tilos volt és így két éves bant kapott.

A legnépszerűbb vélemény, hogy macrojával valamilyen vizuális segítséget kapott ellenfelei helyzetéről, ám 100%-osan ezt sosem tudták bebizonyítani.

2014 - KQLY style

Nem hiszem, hogy bármelyik CS:GO játékosnak be kellene mutatnom a hajdani Titan csapatát vagy a játékosok közül KQLYt. Mindenkinek óriási elvárásai voltak a csapat felé, amiben együtt játszottak a kor legnagyobb francia alakjai. Igazi sztárcsapat volt ez anno, ami hamar véget ért, köszönhetően KQLYnak.

A Virtus.pro elleni, még az LDLC színeiben lőtt, győzelmet érő fejese még ma is legendás, igaz, nem tudjuk, hogy tiszta volt-e a lövés vagy sem. KQLY egyik napról a másikra kapott VAC bant, ami saját bevallása szerint is megérdemelt volt. Óriási csapás volt ez a Titan számára, a 2016-os felbomlásukat is erre az esetre vezetik vissza, de az egész profi CS:GO közösség beleremegett. Ha KQLY profi szinten csalt, akkor lehet, hogy másnál is ez a helyzet, lehet, hogy minden profi csal?

Ezeknek a kérdéseknek persze nagyobb volt a füstje, mint a lángja, de akkoriban nagyon nagy figyelemmel játszott mindenki, hajlamosak voltak azonnal csalót kiáltani a profik, a legkisebb falon, füstön át belőtt fejesre is.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!