Kiderült melyik videójátékfejlesztő cég a legértékesebb jelenleg Európában

Kiderült melyik videójátékfejlesztő cég a legértékesebb jelenleg Európában

A fejlesztők elképesztő szárnyalása tovább folytatódik, miután a The Witcher 3. része most ünnepli az ötödik szülesnapját.

Talán egy picit meglepő, talán nem, de 2020-ra a CD Projekt lett Európa legértékesebb videójátékfejlesztéssel foglalkozó cége, miután a piaci értéke átlépte a 8.13 milliárd dollárt. A The Witcher játékok és a Cyberpunk 2077, valamint a PC-n - annyira azért nem elterjedt és sikeres - digitális eladásokra megalkotott platform, a GOG mögött álló lengyel cég az utóbbi hónapokban megint azt könyvelhette el, hogy minden téren újra növekedésnek indultak. A CD Projekt piaci részesedése 2019 decemberében még "csak" 6,8 milliárd dollárt ért, amikor is a Bloomberg szerint a társaság 21 000%-os hozamot tudott felmutatni az elmúlt évtizedben, ami egyszerűen lenyűgöző és nyugodt szívvel ki lehet jelenteni, hogy a Stoxx Europe 600 Indexben felsorolt részvények között ez a valaha volt legnagyobb növekedést jelenti. Ezzel az előretöréssel pedig az eddigi európai uralkodó cégóriást sikerült letaszítaniuk a trónról, hiszen megelőzték a Ubisoftot, igaz nem sokkal, akiknek a jelenlegi piaci értéke 8.12 milliárd dollárt kóstál.

Csak az összehasonlítás miatt, és hogy teljes képet kapjunk ez mit is takar a nagyvilágban, a Rockstart birtokló Take Two jelenleg 16.13, a FIFA és Madden készítője, az Electronic Arts 34.34, míg a Mario jogok birtokosa, a Nintendo 53.73 milliárd dollárt ér. Az abszolút első helyezett, a Call of Duty tulajdonosa, az Activision Blizzard a maga 56.27 milliárd dolláros piaci értékével. Ezek az összegek már ép ésszel talán fel sem foghatóak, de még ezek is elmaradnak a legnagyobb óriásoktól, ugyanis van még jó néhány olyan cég, akiknek ugyan nem fő profilja a videójáték készítés, mégis komolyabban jelen vannak ebben az iparágban. A Microsoft, Sony és Tencent triója például még a fentebb olvasott impozáns mezőnyön is túltesznek ebben a mutatóban.

A távoli munkavégzésre való áttérést követően, a CD Projekt elnöke, Adam Kiciński áprilisban elmondta, hogy a társaság továbbra is nagyon jól áll, ezért egyelőre nem kell aggódni szeptemberre csúsztatott Cyberpunk 2077 kapcsán és mindenképpen ki akarják adni az ősz elején PC-re és a jelenlegi konzolokra a játékot. Természetesen készülnek a next-gen konzolokra, a PS5-re és Xbox X-re is, de nem lesz a nyitócímek között a Cyberpunk 2077. Ha ezt a játékot leszállították, akkor viszont nekiülnek egy új The Witcher résznek, ez pedig mindenképp nagyszerű hír a rajongók számára.

Egyébként a széria legutóbbi része, a The Witcher 3: Wild Hunt, május 19-én ünnepelte ötödik születésnapját. Márciusban ennek a címnek az eladásai meghaladták a 30 milliós példányszámot, ami nagyon meglepte a fejlesztőket, mert még álmukban sem merték gondolni, hogy ez összejöhet.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!