A részvényesek csökkentenék Kotick fizetését, dráma az Activision Blizzardnál

A részvényesek csökkentenék Kotick fizetését, dráma az Activision Blizzardnál

Sokaknak nem feltétlenül a szivük csücske Bobby Kotick, az Activision Blizzard vezérigazgatója, és most már a belsős körökben is szúrja egyesek szemét, a részvényesek egy része ugyanis felszólalt ellene.

Nem éppen ez az esztendő az Activision Blizzard legjobbja, persze ez nem a pénzügyekre vonatkozik, viszont azt érdemes megemlíteni, hogy irdatlanul befürödtek a Warcraft 3: Reforged indulásánál, de az Overwatch 2 bejelentése sem nyerte el a rajongók tetszését. Most pedig belül is kisebb dráma, illetve harc kezd kibontakozni, miután a részévényesek egy része nem tetszését fejezte ki Bobby Kotick fizetését illetően. A cég vezérigazgatója ugyanis elképesztő összegeket markol fel minden évben, jóval többet, mint azt megérdemelne, és ebből kezd egyeseknek elege lenni.

Kotick nem semmi karriert tud a magáénak, hiszen rajta kívül senki más nem mondhatja el, hogy ennyire hosszú ideig töltötte volna be az óriáscég első emberének pozícióját. 1991 óta tevékenykedik a Blizzardnál, és ez idő alatt egy nagyságrendileg 10 milliós vállalkozásból egy világot behálózó, 50 milliárd dollárnál is többet érő céggé duzzasztotta azt. Viszont még ez sem hatalmazhatná fel, hogy ekkora mennyiségű lóvét markoljon fel egy-egy esztendő végén.

Már nem csak rajongók szólalnak fel vele szemben, de eljött az ideje, hogy az Activision Blizzard részvényesei között is egyre többen akadnak, akiknek gondja van ezzel a mérhetetlen fizetéssel. A részvényeseket képviselő CtW Investment Group ezt most szóvá is tette. Egyébként ez nem új keletű téma, de most minden eddiginél komolyabb port kavart a dolog. Tavaly már az As You Sow nevezetű szervezet is felhívta erre a figyelmet, mely az S az S&P 500 listán lévő multicégek vezetőinek indokolatlanul magas fizetését vizsgálta.

Az összehasonlítás kedvéért, a vezérigazgató úr ezen a toplistán a 45. helyet foglalja el, és egy számolás után kijött, hogy egy átlagos munkás az Activision Blizzardnál Kotick fizetésének csak a 0.33%-át viheti haza egy évben. A vizsgálódás szerint 2018-ban például Kotick már 28.7 millió dollár prémiumot rakott zsebre, egy évvel később pedig már 30.8 millióval gyarapodott a vagyona, és a kimutatás arra világított rá, hogy ez 12.8 millióval több az indokoltnál. A biztosítékot alighanem egyébként az verte ki, hogy a 2019-es évben az Activision Blizzard nyolcszáznál is több munkatársától köszönt el.

Az i-re azt a bizonyos pontot a CtW Investment Group által tömörített részvényesi csoport által elmondottak tették fel, mert az ő állításuk szerint Kotick fondorlattal szerez ekkora bevételt esztendőről-esztendőre. Ha minden igaz, akkor Kotick érdekesen megírt szerződései miatt van ez a fennakadás, mivel ebben olyasmik állnak, amivel az őt illető bónuszok egymásra építenek, tehát bármilyen sikert tud felmutatni a cég, akkor csőstül dől a pénz a vezérigazgató számára. Gyakorlatilag akkor vesz ki pénzt a vállalatból, amikor kedve tartja, és ezt a CtW Investment Group egészen pontosan úgy fogalmazta meg, hogy "többször is haraphat ugyanabból az almából".

Nem csak szóban nyilvánultak meg a részvényesek, ugyanis előterjesztették, hogy a következő időszakban változtassák meg Bobby Kotick szerződését, amely magában foglalná a fizetése csökkentését és a bónuszrendszer megnyírbálását. Ezt minél hamarabb szeretnék elérni, így már a június 11-ére összehívott részvényesek gyűlésén szeretnék megszavaztatni a dolgot. Ha ez összejön, akkor a vállalat részvényárfolyamának teljesítménye alapján határozná meg Kotick fizetését.

Ezen a héten a történteket maga az Activision is figyelemmel kísérte, és felszólaltak az ügyben. Igyekeztek megvédeni a vezérigazgatójukat, méghozzá azért, mert az ő jelenléte segítette a céget a folyamatos növekedéshez. Hogy mi lesz ennek a sztorinak a végkifejlete az egyelőre még kérdéses, de valószínűleg június 11-én többet fogunk tudni róla.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!