K&H Junior Rocket League 2v2 Kupa – Gólzáporos napon derült fény a verseny bajnokára

K&H Junior Rocket League 2v2 Kupa – Gólzáporos napon derült fény a verseny bajnokára

Voltak meglepetés kiesők, a döntő felállása viszont a papírforma szerint alakult.

2020. július 18-án szombaton került megrendezésre az MTK Budapest Esport Szakosztálya által szervezett K&H Junior Cup 2v2 bajnokságának helyszíni, offline döntője az MTK Esport Arénában. A selejtezősorozatok végeztével 16 csapat kvalifikálta magát a versenyre, a mezőnyben ráadásul sok olyan névvel is találkozhattunk, akiknek jó esélyük volt akár a dobogós helyezések kiharcolására, így izgalmas verseny elé nézhettünk.

A verseny sajnos egy visszalépéssel kezdődött, az Illés Akadémia Spirit A csapata ugyanis nem tudott részt venni a küzdelmekben, így az A csoport végül 3 csapatosra fogyott – ez pedig ebben a kvartettben alaposan felkavarta az erőviszonyokat.

Csoportkör

1. forduló

Az első forduló javarészt a helyszín megismerésével és az új közeg megszokásával telt, a 30 résztvevő játékosból 19 ugyanis először vehetett részt offline rendezésű döntőn. A legtöbb mérkőzésen így azok a csapatok voltak kisebb lélektani előnyben, amelyek színeiben korábban LAN-döntőn már szereplő játékossal álltak fel. Ennek megfelelően így a Team Plague, az iPon Team Horizon Reapers, a PepegaSquad, az Illés Spirit B, a La(n) Fiesta és a Couldn’t care less is győzelemmel indította az eseményt. Több mérkőzés azonban ennek dacára is szoros összecsapást hozott. Az Illés Spirit A visszalépése során ráadásul a Team Plague már ebben a körben biztosította továbbjutását, a végső helyezésük volt már csak kérdéses.

2. forduló

A második fordulóban javarészt olyan csapatok csaptak össze, akik az előző mérkőzésüket megnyerték, így abban a tudatban léptek pályára ezek az együttesek, hogy egy újabb győzelem már biztos 2. helyet jelentene. Az előző körben vesztes csapatoknak viszont szinte kötelező volt a győzelem atekintetben, hogy egy újabb vereség nagy eséllyel a torna végét jelentené számukra. A Team Plague – a korábbi fordulóban kiharcolt továbbjutása tudatában – a csoportelsőségért küzdött, míg a Bot Rookies egy esetleges vereség esetében a Felvidék ellen kellett, hogy döntésre jusson. A Team Plague végül 2-0 arányban legyőzte ellenfelét, így övék lett az első hely az A csoportban.

A 2. forduló több meglepetéseredményt is hozott, a PepegaSquad – Reszelt sajt és a La(n) Fiesta – PingWins mérkőzések mindegyikén előbbi csapatok voltak papíron az esélyesek, ám utóbbi csapatok minden esetben 2-0 arányban múlták felül ellenfelüket, így ez megkavarta a tabella állását, és nyílttá tette a küzdelmeket a B, és D csoportokban. Ennek az iPon Team Horizon Reapers és a Couldn’t care less csapatai is örülhettek, ezen eredményekkel ugyanis a legalább 2. helyük már biztossá vált a csoportjaikban.

3. forduló

Előző fordulós vereségét követően a PepegaSquad győzelmi kényszerben volt a továbbjutást illetően az iTHR ellen, míg a B csoportban a Bot Rookies – Felvidék mérkőzés pofonegyszerű képlettel indult: a győztes csoportmásodikként továbbjut, a vesztesnek véget ér a LAN-döntő. Utóbbi találkozót sokkal magabiztosabban kezdte a Bot Rookies, az első mérkőzést nagy arányban nyerték meg. A második mérkőzésre kis túlzással „megérkezett az öltözőből” a Felvidék, ám a Bot Rookies akkora erőket mozgósított az egyenlítésért és azt követően is, hogy összeomlott végül ellenfelük: 2-0-ra nyert a Bot Rookies, így továbbjutottak.

A B csoport aztán óriási drámát hozott. A PepegaSquad csapatának ugyanis nagy falatnak bizonyult az iTHR, 2-0 arányban alulmaradtak, ez pedig azért is lehetett fájdalmas nekik, mert a Reszelt sajt is alulmaradt a nyeretlen Wave Trash ellen, így hármas holtverseny alakult ki a 2-4. helyeken, melyből végül a párharcokon belüli nyert/vesztett mérkőzés arányával a Reszelt sajt jött ki a legjobban, ők végeztek végül a második helyen, a sokak által legjobb 4-be is várt PepegaSquad pedig a csoportkört se élte túl.

Hasonló forgatókönyv alakult ki a C csoportban is, az Illés Spirit B szoros találkozón nyert a yoUSeeMe ellen – amely utóbbi csapat búcsúját is jelentette -, így ezzel ők is továbbjutottak, sorsuk azonban erősen függött a Sapphire – LvL Up Esport mérkőzés végeredményétől: előbbi csapat győzelme esetén ugyanis csoportmásodikként a Team Plague-et kapták volna, míg a LvL Up győzelme esetén csoportelsőként a Bot Rookies lett volna ellenfelük. A döntő összecsapás végül a Sapphire 2-0 arányú győzelmét hozta, így kiesett a LvL Up Esport, a Sapphire pedig továbbjutott.

A D csoportban a La(n) Fiesta is ugyanígy kellett, hogy hozzáálljon a Couldn’t care less elleni összecsapásához, itt viszont szurkolniuk kellett a Magvas Pajtiknak is, saját győzelmük ugyanis nem lett volna elég, de kellett az is, hogy a PingWins vereséget szenvedjen ellenük. Végül egyik forgatókönyv sem jött be: a La(n) Fiesta 2-0 arányban alulmaradt, a PingWins pedig ugyanekkora arányban nyert, így a D csoportból a Couldn’t care less, és a PingWins jutott tovább.

A csoportkörök végeredménye:



(a tabella forrása: Liquipedia)

Rájátszás

Negyeddöntők

A negyeddöntők párosítása:

  • iPon Team Horizon Reapers – PingWins
  • Sapphire – Bot Rookies
  • Team Plague – Illés Akadémia Spirit B
  • Couldn’t care less – Reszelt sajt

Előzetesen bár kevesen számítottak rá, a csoportkörös eredmények alapján azonban megérdemelten jutott el a negyeddöntőkig a PingWins és a Reszelt sajt is, mindkét csapat első offline versenyükön máris a legjobb 8-ba jutott be. A Couldn’t care less viszont egy pillanatnyi esélyt se szándékozott hagyni ellenfelének, az első mérkőzésen aratott 8-1 arányú diadal szinte előrevetítette a végső győztest. A második találkozóra már bátrabb játékot nyújtott ellenfelük, viszont még ez is kevésnek bizonyult: A Couldn’t care less végül 2-0 arányban megnyerte a találkozót, készülhettek az elődöntőre.

A többi negyeddöntő közül az Illés Spirit B a Team Plague, a PingWins pedig az iTHR ellen kellett összeszedje minden tudását, de végül a papírforma érvényesült ezeken a találkozókon: a Team Plague és az iTHR is 2-0 arányban múlta felül ellenfelét, így a Spirit B-nek és a PingWinsnek a legjobb 8 jelentette a végállomást. A Sapphire – Bot Rookies párharc azonban rendkívül szoros összecsapást hozott, az előzetes becslések inkább a Sapphire továbbjutását jósolták, ám a Bot Rookies bizonyította, hogy a mérkőzést nem papíron, hanem füvön játsszák: 2-1 arányban búcsúztatták esélyesebb ellenfelüket, így talán kisebb meglepetésre, ám semmiképpen sem érdemtelenül a legjobb 4 csapat közé jutottak.

Elődöntők

Az elődöntők párosításai:

  • iPon Team Horizon Reapers – Bot Rookies
  • Team Plague – Couldn’t care less

A Bot Rookies játékán talán már kezdett kiütközni a fáradtság aktuális ellenfelük ellen, az addigi mérkőzéseiken pazarul játszottak, az iTHR ellen azonban egyre több ki nem kényszerített hibát vétettek, aktuális ellenfelük pedig a legkisebb bakit is könyörtelenül ki tudta használni. Az első mérkőzés még domináns Team Horizon Reapers győzelmet hozott, a második és harmadik találkozón a Bot Rookies oda tudott viszont már lépni ellenfelének, gólokban ez viszont nem igazán mutatkozott meg: 3-0 arányban alulmaradtak, így a bronzmérkőzés lett számukra a következő találkozó.

A másik összecsapás azonban annál szorosabb küzdelmet hozott, hiába nyert 3-0 arányban a Team Plague, az első találkozó például gól nélküli döntetlent követően hosszabbításban lett a Team Plague-é, a második találkozó pedig szintén egy gólos különbséget hozott. A harmadik összecsapás is szintén hirtelen halállal ért véget, magas szinten játszott mindkét gárda, ám a Team Plague magabiztosabb tudott maradni. Utóbbi csapat készülhetett tehát az iTHR ellen a döntőben, míg a Bot Rookiesnak a Couldn’t care less jutott ellenfélül.

Bronzmérkőzés

A harmadik helyért vívott találkozón erősen kezdett mindkét csapat, ám itt nemcsak a másik duó, hanem a fáradtság is ellenfelük volt a küzdelmek során. Az első találkozót – az elődöntőhöz hasonlóan – szintén rosszul kezdte a Bot Rookies, de a második és harmadik összecsapás már annál szorosabbra sikerült, a végeredményen azonban ez nem látszódott: 3-0 arányban nyert a Couldn’t care less, ők szerezték meg végül a bronzérmet.

Döntő

A Grand Final párosítása nem hozott meglepetést, az előzetes becslések is a Team Plague-t és az iPon Team Horizon Reaperst várták a döntőbe, és a várakozásoknak teljesen megfelelően alakult a döntő. Mindkét csapat talán az addigi legjobb formáját nyújtotta a Best of 5 szériában, és bár az első összecsapás egyértelmű, 4-0 arányú Team Plague győzelmet hozott, a többi találkozón azonban ember volt a talpán, aki megmondta volna, ki nyeri egyáltalán az adott találkozót. Az első vereséget követően kiegyenlített az iTHR, a harmadik találkozón is vezettek, ám szinte a győzelem kapujában engedték ki a kezükből a győzelmet: 20 másodperccel a vége előtt mentette hosszabbításra a találkozót a Team Plague, majd a hirtelen halálban is ők bizonyultak jobbnak, így már 2-1-re vezettek összesítésben. A negyedik találkozón lélektani és mérkőzésaránybeli előnyének tudatában higgadtabban is tudott játszani a Team Plague, és végül ez a találkozó is a javukra dőlt el, így a karrierje első LAN-döntőjén szereplő Mateos, valamint a korábbi egyetlen offline döntőjét is győzelemmel záró Gogi nyerte a K&H Junior Cupot.

A bajnokság végeredménye:

  • Aranyérem: Team Plague (Gogi, Mateos)
  • Ezüstérem: iPon Team Horizon Reapers (JusTZoly, ZeNeDaR)
  • Bronzérem: Couldn’t Care less (Decode, proXii)
  • hely: Bot Rookies (Szega, tehenke4)
  • 5-8. hely (negyeddöntő vesztesei):
    • PingWins (heavylton, racsni28)
    • Sapphire (Like Mike STH, MasterThread690)
    • Illés Akadémia Spirit B (Galmatox, ŁCDF)
    • Reszelt sajt (Kram, Zekev)
  • 9-12. hely (csoportkörök 3. helyezettjei):
    • Felvidék (Bodra, Diel)
    • PepegaSquad (Norbee, Trolley)
    • LvL Up Esport (Iceman, Storm, shdx. (edző))
    • La(n) Fiesta (Nodee, Pyr0MarK.)
  • 13-16. hely (csoportkörök 4. helyezettjei):
    • Illés Akadémia Spirit A (KranchY, LITI10) (visszaléptek a versenytől)
    • Wave Trash (Makos, SusziX)
    • yoUSeeMe (Easyhope, Wewi33)
    • Magvas Pajtik (Dolsab, Kyiev)

Gratulálunk mi is a Team Plague-nek az aranyéremhez!

A bajnokság minden eredménye megtekinthető a verseny Liquipedia-oldalán, a közvetítés pedig erre a linkre kattintva visszanézhető.

Te melyik csapatnak szurkoltál? Melyik eredményt tartod a legmeglepőbbnek?

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!