Döntött a képviselőház: Az amerikai hadsereg tovább toborozhat az e-sport világban

Döntött a képviselőház: Az amerikai hadsereg tovább toborozhat az e-sport világban

Az e-sport egy nagyszerű piac az amerikai katonaságnak, a kérdés az, hogy tényleg itt van-e a helyük?

Alexandra Ocasio-Cortez neve talán pár embernek ismerősen csenghet. Ő volt az az amerikai képviselőnő, aki büszkén osztotta meg a Twitterén, hogy nemrég sikerült Silver rangig jutnia a League of Legends ranglétráján.

A mostani cikkünk viszont nem arról szól, hogy sikeresen meglett a Gold is, hanem arról, hogy Ocasio múlt héten egy törvényjavaslatot nyújtott be, amivel korlátozni akarta a hadsereg toborzását az e-sport világban. Szerinte a haditengerészet és a légierő Twitch felületén lévő aktivitásai etikátlanok, hiszen olyan közönséget is elérnek, akiket még nem lehet sorozási üzenetekkel célozni. 

A javaslat nemrég került a Ház elé és a képviselőnő egy rövid felszólalásban mondta el érveit. A tét nem volt kicsi, hiszen a javaslat elfogadása után a seregnek minden tevékenységét fel kellett volna függesztenie a Twitch és más, ehhez hasonló platformokon. Ezen kívül az e-sporthoz kapcsolódó eseményeket is le kellett volna mondaniuk. Ami azt jelentette volna, hogy nem rendezhetnek versenyt és az általuk támogatott csapatok mögül is ki kellett volna állniuk. Azonban a képviselők máshogy döntöttek. A szavazás tegnap lement és végső eredmény szerint 292 nem szavazat, 126 igen szavazat és 13 tartózkodás mellett, a javaslatot elutasították. Ezzel a ház kimondta, hogy a sereg módszerei megfelelnek a törvényeknek és szabályozásoknak.

Az e-sport és a katonaság

Az utóbbi években nem az Egyesült Államok voltak az elsők, ahol a katonaság lehetőséget látott az e-sportban és vélhetően nem is ők lesznek az utolsók. Dél-Koreában már több mint egy évtizede jelen vannak a fegyveres erők a versenyeken saját csapatjaikkal és persze a saját e-sport veteránjaikkal. Dániában a katonák a CS:GO keretein belül keresik az újoncokat. Sőt, itthon már nem egyszer találkozhattunk honvédekkel nagyobb gamer eseményeken. A két világ egyébként sok pontban kapcsolódik. Az amerikai sorozó irodák, amiatt kezdtek el közeledni ehhez az közösséghez, mivel az e-sportolóknak és a gamereknek sok olyan tulajdonsága van, amit a seregnél is kamatoztathatnak. Ilyen a gyors döntési képesség vagy a szem-kéz koordináció, ami egy konfliktusban bizony nagyon jó szolgálatot tehet. Persze az e-sport és a Twitch más szempontból is segít a katonaságnak, hiszen több kutatás is bizonyította, hogy a Call of Duty, a CS:GO vagy más harci szimulátor játékok rajongói sokszor nyitottabbak a katonai karrier előtt, mint más fiatalok. 

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!