Kalifornia is nekimegy az Ultimate Team lootboxok miatt az EA Sportsnak

Több keresetet is benyújtottak Kaliforniában, az Egyesült Államokban az EA Sports ellen, ugyanis a szakemberek állítása szerint a FIFA Ultimate Team módja megsérti az állam szerencsejáték törvényeit.

Az EA Sports által működtetett Ultimate Team egyébként több játékukban is jelen van, a FIFA mellett például a Madden NFL is hasonló rendszeren alapul. Ez pedig abszolút szerencsejátéknak minősül, ami megszegi a kaliforniai törvényeket, állítja Kevin Ramirez felperes. Éppen ezért beperelte a céget és emellett 5 millió dolláros kártérítést követel pluszban.

Ez az ügy azonban csak a jéghegy csúcsa, ugyanis több, mint 100 feljelentés érkezett a kiadó ellen augusztusban egy kalifornia északi kerületében található ügyvédi irodához. Ők voltak továbbá azok is, akik júniusban az Apple ellen is keresetet nyújtottak be, ugyancsak a lootboxok használata miatt.

Azt állítják, hogy az EA a játékában a „függőségi viselkedés kialakulására támaszkodik a fogyasztóknál a hatalmas bevételszerzés reményében”. Érvelésük szerint az EA Ultimate Team csomagjai teljes mértékben „ragadozó jellegűek” és azzal a céllal hozták őket létre, hogy becserkesszék a játékosokat, akiket végül beszippant a szerencsejáték szerű FUT mód. A paklik nem mások, mint loot boxok, és azok megvásárlása egyértelműen lefedik a szerencsejáték fogalmát.

„Úgy kell ezt elképzelni, hogy a valódi pénzen vásárolt Ultimate Team Pack-ek véletlenszerű lapokat dobálnak, miközben felkínálja a lehetőséget, hogy értékes futballistákat is kaphatnak a játékosok a csapatukhoz. Olyan, mint egy fogadás gyakorlatilag.”

Ramirez azt állítja, hogy egy idő után már arra késztette a játék, hogy valódi pénzt öljön bele, és becslései szerint 2011 óta több, mint 600 dollárt költött a FIFA-ban és a Madden-ben.

Kaliforniában egyébként rém egyszerű a szerencsejáték meghatározása: minden olyan „gép vagy eszköz, amiben pénzért lehet játszani és a véletlen alapján kap a játékos valami értékeset.”

A FIFA esetében a meghatározás egyik elemét sem lehet vitatni, hisz a játékos a gépét, konzolját használja, miközben a pénzéért nem tudja, hogy mit fog kapni Ultimate Teamben. Egyébként az Egyesült Államokban jelenleg nincs jogi konszenzus a loot boxokat illetően, hogy illegális vagy legális, illetve szerencsejátéknak minősülnek-e vagy sem. Belgiumban már korábban blokkolták a lootboxok eladását, így elindult egy folyamat, ami felhívhatja a nemzetek kormányainak a figyelmét a játékkiadók elharapódzott bevételszerzési megoldásai miatt. Nem is olyan rég pedig az Egyesült Királyságban is elindult egy procedúra, ami ugyancsak ebben az ügyben sürgetné a döntéshozatalt. Áprilisban kötelezővé vált feltüntetni a dobozokon a lootboxok jelenlétét egy játék esetében, de egyelőre a világon nincs közös megegyezés, hogy miként járjanak el ezekben az esetekben. Az viszont biztos, hogy most már egyre több támadás éri az EA-t és azokat a cégeket, akik szinte mértéktelenül igyekeznek ellátni az alkotásaikat lootboxokkal.

MONDD EL A VÉLEMÉNYED KOMMENTBEN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!