Hirdetés

Miért is röpködnek a Twitch permabannok, amibe sajnos a TheVR is belefutott?

Az utóbbi napokban folyamatosan jönnek a hírek a Twitch csatorna permabannokról, de mi is van a háttérben?

Hirdetés

Az utóbbi napokban valahogy mindenki belefutott abba, hogy a kedvenc követett közvetítője vagy kiírta, hogy minden vodot meg klippet törölni fog vagy egyszerűen a csatorna megszűnt létezni, miután a Twitch jogsértő tartalom miatt bannolta azt. Tegnap bombaként robbant a hír, hogy az egyik legnépszerűbb magyar csatorna is, a TheVR is erre a sorsra jutott, bár ők némileg más miatt. De pontosan mi is történik a háttérben, mi az ami miatt tisztogatásba kezdett a stream oldal?

A legtöbb gamer szeret zenét hallgatni, miközben játszik és sokan vannak olyanok, akiknek nem elég az éppen pörgetett játék zenéje, ezért a háttérbe benyomnak valamit. Ezzel persze nincs is gond, amíg ezt valaki otthon csinálja, akkor nem sért semmit, viszont ha ez megjelenik egy közvetítésben, egy videóban, akkor arra már bőven vonatkozik a szellemi termék védelme, a szerzői jog. Eddig a Twitch ebből a szempontból egy szürke zóna volt, ha egy-egy streamer hallgatott valamit a háttérben, akkor nagyon nem zargatták, habár a törvények ide is vonatkoztak volna. Persze, ahogy az oldal már elért egy kritikus tömeget, a jogkövetelések is megjelentek. Pár hónappal ezelőtt jött a hír, hogy nemsokára komolyan veszik majd ezen jelentéseket és fel fognak lépni az olyan csatornák ellen, amik jogsértőek, legyen szó akár vodról, akár klippről. 

A DMCA (Digital Millenium Copyright Act) szabályozás okán a Twitch kezében nagyon sok eszköz van. Először is a szövegezés miatt a stream oldal nem tehető felelőssé azért, ha egy felhasználója jogsértő tartalmat pakol fel, abban az esetben ha azt törli azután, hogy a szerző vagy akárki jelentette azt. Ezek alapján a Twitch-nek nem kell mást tennie, mint felelőssé tenni a közvetítőt, törölnie a tartalmait vagy akár a csatornát is bannolni és ők soha nem kerülhetnek bajba. Pont ezért, ha nem érkezett túl nagy nyomás, eddig az oldal nem igazán törte magát, hogy gyorsan törölje a jogsértőket. Viszont akkor most mégis miért jönnek a hírek a törölt csatornákról? Mert úgy néz ki hogy túl sok lett a jelentés.

Ez persze csak vélekedés, de már olyan szintre emelkedett a jelentett tartalom, hogy azzal már nem lehet egyenként foglalkozni. A probléma rendszerszintűvé vált és ez azt hozta magával, hogy világszerte több száz tartalomgyártó kapott arról értesítést, hogy a csatornáját tiltották. Ezt Slasher egyik Tweetje is alátámasztja.

Azt már tehát tudjuk, hogy a TheVR csatornája törlésre került (náluk a törlési okok között nagy hangsúlyt kapott a restreamelt Apple rendezvény) és egyelőre nem tudjuk, hogy valaha visszakapják-e, de nem ők az egyetlen streamerek, akik felkerültek a radarra. Tegnap AK is a következőket pakolta ki:

Illetve KriszhAdvice is hasonlóról számolt be:

Ezzel az egész persze nem ért véget. A következő napokban vélhetően jönnek még majd a hírek a lezárt csatornákról. Hogy ez miként befolyásolja majd a Twitch piaci helyzetét azt nem tudjuk, de az biztos, hogy nehéz hetek/hónapok előtt állnak.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Hirdetés
Hirdetés
3 db hozzászólás
 • taizunhun 1 hónapja
  Érdekes látni azokat, akik ezen nevetnek. Tipikus irigy magyarok, akik abban lelik örömüket, ha másnak rossz. Ez olyan, mint a Ferencváros egyébként fantasztikus menetelése a BL-ben: a világ egyik legjobb csapatától, ahol a világ egyik legjobb játékosa is játszik, ahol 1 játékos többet ér mint az egész keret, tőlük kikaptak, ezért szánalmas és nevetséges a csapat. Érdekesek vagyunk, mi "magyarok"..
  0 1 Válasz
  • HyppZ 1 hónapja taizunhun
   "mi magyarok"... persze, más országban imádják egymást a rivális csapatok szurkolói, Horvátországban mindenki nagyon sajnálta a Dinamo kiesését és kínjukban lemásolták a "mi magyarok" hozzászólásait, de Dortmundban is rendszeresen összegyűlnek egy közös siránkozásra, ha kikap a Bayern, Barcelonában is állítólag 1 perces néma megemlékezéssel gyászolták a Real égését...
   0 0 Válasz
 • hun_hetek 1 hónapja
  Sajnálom őket.
  0 0 Válasz
Lépj be, ha hozzá akarsz szólni!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés