Ismerd meg az Esport1 legújabb kommentátorait

Ismerd meg az Esport1 legújabb kommentátorait

Az Esport1 legújabb kommentátoraival beszélgettünk.

Twitchen már bizonyára hallottátok őket, hiszen ki az ESL One: Köln, ki az ESL Pro League óta, de már az Esport1 kommentátori csapatát erősíti. A hangokhoz azonban mindeddig nem igazán tudtatok sztorikat, konkrét embert kapcsolni, így most leültünk és beszélgettünk kicsit a legújabb kommentátorokkal. Főszerepeben Kocsis "Sc0rch" Zsombor a Lenovo Legion Honvéd Esport Akadémia egyik edzője, illetve Makai "LoyAL" Ádám és Pál "Shane" Dániel, akik KODIAK ajánlásával érkeztek a csapatba.

Mesélj magadról, mivel foglalkozol, ha éppen nem Premier CS:GO versenyeket közvetítesz?

Sc0rch: "Szegeden tanulok pszichológiát. A CS mellett a zene is fontos számomra, gitározok immáron jó pár éve, hobbi szinten."

LoyAL: "Makai Ádámnak hívnak 27 éves vagyok, és a Pécsi Tudományegyetem egészségtudományi karán tanulok. Szeretek nyitni a világ felé, ezért több szakképesítést is szereztem a gimi után. Elvégeztem egy fényképész és egy pincér-felszolgáló OKJ-t is. Ha épp nem CS:GO meccset közvetítek akkor olvasok és sportolok. Gyerekkorom óta fontos szerepet tölt be az életemben a sport, és úgy gondolom a mai rohanó világban elengedhetetlen a rendszeres testmozgás!"

Shane: "Húha, hosszú lenne a lista, ha minden felsorolnék. Főként mérnökként dolgozok egy kisebb angliai cégnél. Hobbiként viszont, nem meglepően CS-zek, ezt általában streamelem is a saját csatornámon, twitch.tv/csshane. Amikor nem CS-zek akkor gitározok és énekelek is.

Mikor ismerkedtél meg először a Counter-Strike-kal?

Sc0rch: "Az első találkozásom nekem is informatika órákon volt a CS-vel, bár akkor még nem fogott meg a dolog. Volt egy baráti társaságunk akikkel anno nagyon sokat játszottunk a CoD-dal, a társaság egy része megunta a dolgot és elkezdtek CS:GO-zni. Ez 2015-ben volt emlékeim szerint, azóta itt ragadtam."

LoyAL: "2008-ban, emlékszem 9. osztályos voltam amikor informatika órán láttuk, hogy fent van a gépen és kipróbáltuk. Hallottam már róla előtte, viszont mivel még "komolyabb" számítógépem nem volt, ezért nem tudtam otthon kipróbálni, de egyből beleszerettem! Következő karácsonyra mindenkitől a gépet kértem a fa alá, szerencsémre már két ünnep között pörgethettem otthon, napkeltétől napnyugtáig. Aztán ahogy telt múlt az idő egyre komolyabban kezdtem foglalkozni a játékkal, több csapattal is részt vettem különféle hazai offline rendezvényeken mint például a VistaLAN, BECUP és ICL."

Shane: "Hát az se ma volt, talán a legelső CS-s élményem valahogy 2004-2005-ben lehetett, akkor próbáltuk ki a Condition Zero verziót, és garázslanoztunk is vele egyből."

Melyik a kedvenc csapatod és miért?

Sc0rch: "A Fnaticot mondanám, ha valakiket muszáj mindenképp. Amikor először néztem EU pro meccseket akkor számomra a svédek mutattak olyan játékot, ami sokszor a képernyő elé ragasztott, ekkor még pronax-flusha-jw-krimz-olof volt a feláálás. A rajongás számomra akkor hagyott alább, amikor Olof átment a Faze-be, most viszont Goldennel és Brollannal ismét látok potenciált a csapatban."

LoyAL: "A Team Liquid. Hogy miért ők a kedvenceim arra nem tudnék választ adni. Az ő meccsüket láttam először mikor elkezdtem érdeklődni a CS:GO iránt, és hiába néztem végig után kismillió profi meccset, ők maradtak a favoritok. Ami még közrejátszott, hogy Twistzz a kedvenc játékosom."

Shane: "Astralis. Annyira precíz és tökéletes higgadtsággal képesek játszani és alkalmazkodni minden ellenfelükhöz, hogy jelenleg nincs náluk jobb csapat a mezőnyben és az elmúlt 3 évben sem volt."

Több mint 1 hónap alatt 3 profi CS:GO versenyben is részt vettél, mint kommentátor. Melyik volt a legemlékezetesebb pillanatod?

Sc0rch: "Nehéz lenne akár egy egész meccset kiemelni, nemhogy egy pillanatot, általában ugyanis minden mérkőzésre jut valami izgalmas. Talán a legfordulatosabb mérkőzés, ami először beugrott a kérdést látva, az EPL csoportkörökön belül az AGO és a Heroic összecsapása volt, amit a lengyelek 2-1-re behúztak"

LoyAL: "Az első élő műsorom, amit orobeRtoval közvetíthettem az ENCE vs GODSENT EPL mérkőzés, és az azt követő pozitív visszajelzések, építő kritikák!"

Shane: "Talán a legemlékezetesebb meccsem a Furia vs Liquid IEM NY felső ági elődöntő volt. Abban a meccsben minden látható volt. Igazi maratoni mérkőzés volt (közel 6 órára nyúlt a Bo3), két brutális comeback, két pályán is OT, több késelés és brutális clutchok mindkéz oldalon."

Mit gondolsz, milyen új szint vihetsz te személy szerint egy-egy adásba?

Sc0rch: "Mivel a kommentátori lét egy egészen új terep a számomra, így egyelőre a visszajelzések alapján próbálok egy olyan karaktert kialakítani, aki ténylegesen én vagyok, ugyanakkor a nézők számára is hozom azt, amiért inkább minket néznek esténként, mint a kedvenc szappanoperájukat. Ha ezzel révbe érek, biztosan profibb válasszal fogok szolgálni, most egyelőre az alkalmazkodó készségemet érzem a legnagyobb erényemnek."

LoyAL: "Úgy gondolom, hogy attól jó ez a közösség amibe most már én beletartozom, hogy mindenki egy egyéniség, mindenki a saját személyiségét is belecsempészi egy-egy adásba. Ha lehet így fogalmazni "előnyöm" talán az lehet, hogy kisebb nagyobb kihagyásokkal, de 10 éve azért nyomon követem a Counter-Strike profi versenyeit."

Shane: "Szeretném a „szakmai” tudásomat maximálisan belerakni amennyire tudom, illetve mindenképpen szeretnék mindig felszabadult vicces hangulatú közvetítéseket csinálni, kicsit talán hasonlót a saját streamemhez. Megpróbálok majd mindig felszabadult, közvetlen és vicces lenni, de ugyanakkor komoly szakértelemmel castolni."

Mik a távlati terveid az e-sportban?

Sc0rch: "Most, hogy belekóstoltam az online kommentátori feladatokba, természetesen én is kipróbálnám magam offline körülmények között is. Ma úgy gondolom, hogy így vagy úgy, de próbálom későbbi munkásságomat is mindenképp az e-sport berkein belül folytatni, aztán ki tudja mit hoz a holnap. Ha fél évvel ezelőtt kérdezel, biztosan nem lett volna még csak sanda gyanúm sem, hogy profi meccseket fogok közvetíteni..."

LoyAL: "Mindenképp szeretném magam az offline rendezvényeken is megmérettetni mint szakmabeli. Legyen az hazai vagy külföldi CS:GO verseny. És természetesen szeretnék aktív résztvevő lenni a "profi" CS:GO sceneben!"

Shane: "Kommentátori szempontból, mindenképpen az egyik álmom/célóm, hogy meccset közvetítsek élőben egy arénában, több száz, akár több ezer ember előtt!"

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!