18

Elmúltál már 18 éves?


/

"Az esélyek miatt nem mindegy, hogy Nuke vagy Dust2" - interjú az oddsmesterrel

Folyamatosan bővül az e-sportfogadási kínálat Magyarországon, de mit is jelentenek az oddsok?

Az e-sport fogadás elindult és a mutatók alapján ez itthon is igencsak nagy népszerűségnek örvend a fogadók körében. De azt tudjuk, hogy miként is működik az egész? Tudjuk, hogy mi alapján dőlnek el az esélyek és az oddsok? Ezzel kapcsolatban tettünk fel kérdéseket azoknak, akiknek az a munkájuk, hogy ezt döntsék el.

Pontosan mivel foglalkozik egy oddsmester, mik a legfőbb feladatai ennek a munkakörnek?

Egy-egy fogadási esemény teljes életciklusának menedzselése, onnantól kezdve, hogy mely események/tornák, ezeken belül milyen fogadási piacok, milyen oddsokkal kerüljenek a kínálatba. Ettől kezdve pedig az adott fogadási eseményeket befolyásoló különféle információk nyomon követése, a beérkező tétek monitorozása, ha szükséges, az oddsok módosítása, majd mérkőzés után az eredmények validálása.

Hogyan lesz valakiből e-sportfogadásokkal foglalkozó oddsmester?

Alapvető fontosságú a megfelelő irányú érdeklődés/e-sport tapasztalat. Nem nagy meglepetés, hogy inkább a fiatalabb kollégák köréből kerülnek ki az e-sportra specializálódott oddsmesterek. Jól ismerik a különféle játékokat, játékosokat, versenysorozatokat, ezek jellemző lebonyolítási rendjét, sajátosságait. Természetesen akárcsak a hagyományos sportoknál, az e-sportok tekintetében is szükséges a valószínűségszámítás mélységeinek készség szintű használata, a különféle diszkrét matematikai eloszlások, és mesterséges intelligencia módszerek ismerete.

Mennyiben különböznek oddsmesteri szemszögből az e-sport meccsek a klasszikus sportmérkőzésektől?

Egy-egy e-sport mérkőzés játékmenete általában jóval összetettebb, mint egy hagyományos sportmérkőzés. Ez természetesen komplexebbé teszi az oddsok meghatározását is. Elég csak például CS:GO-ban az economy-ra gondolni, és arra, hogy hány különféle faktor befolyásolhatja az adott játékos/csapat pénzügyi helyzetét egy mérkőzés alatt. Bármilyen kis momentum, egy smg vagy kés frag, egy kimentett awp, egy bombalerakás, főleg egy megnyert vagy elvesztett kör azonnal hatással van az azt követő körök, így végsősoron az egész mérkőzés esélyeire is. Természetesen az sem mindegy például, hogy egy adott pálya mennyire CT oldalú. A pálya megnyerésének szempontjából az is fontos szempont, ha egy csapat például Nuke-on, vagy Dust2-őn vezet ugyanannyi körrel félidőben CT-ként.

Ezen kívül maga az élő fogadási piacok képzéséhez használt adatbemenet struktúrája is alapjaiban tér el a hagyományos sportoknál használtakétól. Oddsmesteri szempontból szerencsés helyzet, hogy mivel digitális környezetről beszélünk, egy e-sport mérkőzés esetében közvetlenül rendelkezésre áll az úgynevezett game log, ami eleve naplóz mindent, ami a játékban történik. Mivel itt minden információ valós időben elérhető az adott mérkőzésről, ezért kiváló kiindulópont különféle változatos élő fogadási lehetőségek gyors felkínálásához.

Milyen képességek és kvalitások kellenek ahhoz, hogy valaki az e-sportfogadások terén kiismerje magát?

Aki valamennyire jártas a hagyományos sportfogadásban, kis érdeklődéssel, utánajárással hamar otthonosan érezheti magát az e-sport fogadási piacok között is. A piacok jelentős része eleve megegyezik a hagyományos sportok esetében már jól megszokottakkal. Pl: mérkőzés győztese, körök száma, hendikep, pontos végeredmény stb.

Lát-e arra esélyt, hogy a TippmixPro kínálatában elérhető e-sportjátékok száma idővel tovább növekedhet?

Természetesen. Folyamatosan nyomon követjük a piaci trendeket, fogadói igényeket, és igyekszünk bővíteni, színesíteni a kínálatot.

Mi alapján kerülnek be bizonyos e-sport ligák a fogadhatóak közé?

A legfontosabb szempont természetesen a népszerűség, az adott versenysorozat várható fogadtatása. A nívósabb, nagyobb publicitást kapó események nagyobb eséllyel kerülnek a kínálatba. 

De legalább ennyire fontos a felelős játékszervezés, és a sport integritásának védelme. Egy új bajnokság/torna kínálatba kerülése előtt több oldalról megvizsgáljuk az adott versenysorozatot. Teljesíti-e azokat a követelményeket, amelyek elengedhetetlenek a mérkőzések tisztaságának garantálásához. 

Bővülhetnek-e az elérhető mérkőzések magyarországi ütközetekkel?

Nagyon szeretnénk, ha itthon is egyre nagyobb számban megjelennének olyan profi csapatok, és olyan bejáratott, komoly versenysorozatok, stabil szervezői háttérrel, amelyek teljesítik azokat a kritériumokat, hogy bármikor a fogadási kínálatba kerülhessenek.

Az élő fogadás lehetősége megjelenik majd az e-sportmérkőzések kapcsán is?

A klasszikus e-sportokat nézve, CS:GO, LoL, és Dota2 mérkőzések jelenleg is szép számmal megtalálhatóak élő fogadási kínálatunkban. Ezen kívül a sportszimulátor típusú e-sportok közül FIFA, és NBA mérkőzésekre van lehetőség jelenleg élőben fogadni. 

Mi a legnehezebb egy oddsmester számára, ha e-sportfogadásról van szó?

Folyamatos kihívást jelent, hogy az e-sportok jellegükből adódóan sokkal változékonyabbak a hagyományos sportoknál. Egy játékfrissítés, ami ugye nem ritka, alapjaiban változtathatja meg a játékmenetet és a metát, így nyilván komolyan kihathat az esélyekre is. Ugyanígy az e-sport csapatok felállásában előforduló sokkal gyakoribb változások is folyamatos felkészültséget igényelnek. Ezen kívül a versenyek lebonyolítása is gyakran különféle, a hagyományos sportok versenyein ritkán, vagy egyáltalán nem látott sajátosságokat mutathat. (Vétó procedúra, automatikus pályaelőny, hős pickelés, svájci rendszerű körmérkőzések, vigaszág stb.) 

A változékonyság kihívás az oddsmesternek, ugyanakkor, talán ez is az e-sport, és az e-sport fogadás egyik legnagyobb szépsége. A változást mindig valamiféle igény indukálja, ami végsősoron mindig arra törekszik, hogy szórakoztatóbb, kiegyenlítettebb legyen a játék. Az e-sport a szemünk előtt változik, lesz egyre szebb, egyre izgalmasabb. Akárcsak az e-sport fogadás.

/A cikket a Szerencsejáték Zrt. támogatta/

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!



Üzlet - GPS-nyomkövetővel a család biztonságáért (x)

Mobiltelefonok, tabletek, okosórák - egyre több olyan eszköz jelenik meg, amely a számítástechnikát apró, mobil formában teszi elérhetővé, hogy aztán megkönnyítse és biztonságosabbá tegye a mindennapi életünket.