Magyar résztvevővel jön idén is a VR világ egyik különleges bajnoksága

Magyar résztvevővel jön idén is a VR világ egyik különleges bajnoksága

Technológiai szempontból a VR egy elképesztő dolog, amit egyre több tekintetben kap fel az e-sport világa is.

Ha az e-sportok és a sportok kapcsolatáról van szó, akkor az arany-középút egyértelműen a VR-ban keresendő. Bár egy klasszikus e-sportjáték is rengeteg olyan követelményt támaszt a játékosok felé, amelyek a valódi sportban is megvannak (minél gyorsabb reflexek, csapatmunka, pontos motorikus készségek stb.) mégis a VR e-sport az, ami a tökéletes hidat képezi, ugyanis ebben megvan az, amit a kétkedők hiányolnak a szimpla e-sportjátékokból, a teljes testes mozgás. Bár a VR évről évre fejlődök -egyre pontosabb és egyre életszerűbb látványvilágot nyújtó szemüvegek érkeznek- az ára elég lassan halad lefelé, ebből kifolyólag pedig nem tud minden réteget hatékonyan elérni. Tagadhatatlan persze, hogy a PS VR nagy előrelépés volt ezen a téren, ugyanis töredék áron kínálta a VR élményt, még ha bizonyos kompromisszumokat meg is kellett kötni.

Viszont, ami jó hír, hogy 2020 sem marad egy igazán különleges VR verseny nélkül, online keretek között most is megrendezik az Icarace World Championshipet, mely a VR e-sportok között is külön érdekesség. Az Icarace egy versenyrepülő-szimulátor, az egésznek az alapját pedig az Icaros nevű eszköz adja, melyen plank helyzetet kell felvenni. Az Icaros két tengely mentén billen előre-hátra irányba és oldalirányba, melyhez aktív izommunka szükséges a játékos részéről, az irányt testsúlyáthelyezéssel lehet változtatni, a gyorsaságot pedig szükség esetén az ujjaknál lévő gombok segítségével. Az előre-hátra mozgást jól megérezteti a gép, ahogy az alkarokra több súly kerül, úgy lefelé halad virtuális térben mozgó avatar, ha pedig hátra, a lábakra kerül több súly, akkor felfele lehet haladni. A félkörív mentén történő testsúlyáthelyezés pedig az oldalra haladást szabályozza. Az Icaros viszont nemcsak szórakoztatási eszköz, a rehabilitációs hatása is kiemelkedő, Magyarországon fizioterápiás célra használják, Németországban viszont hivatalos orvostechnikai alkalmatosság. A szerkezet segítségével egyszerre fejleszthető a mozgáskoordináció, törzsstabilitás, egyensúly, reakcióidő, testszimmetria és a légzésfunkció is.

Az Icarace World Championship 2020 a mai napon, november 27-én kerül megrendezésre, a 12 induló között pedig hazai név is van, a magyar VRrehab versenyzője, Pelyhe Ádám lép pályára Magyarországot képviselve. A közvetítés 19:30-kor kezdődik, követni pedig az Icaros hivatalos Youtube csatornáján lehet.

Ez úton is sok sikert kívánunk Ádámnak, aki a tavalyi világbajnokságon elért helyezése nyomán a világranglista 8. helyére lépett elő!

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!