Sackboy:  A nagy kalandok arra vannak, hogy közösen éljük át őket

Sackboy: A nagy kalandok arra vannak, hogy közösen éljük át őket

A történet Sackboyról szól, de ha kell, akkor barátai is segítenek neki. Itt az ideje, hogy ti is szóljatok nekik, mert multiban még jobb az élmény!

Ha azt mondjuk, multiplayer, akkor nem feltétlenül a platformer az első műfaj, ami eszünkbe jut, ez azonban egyáltalán nem jelenti azt, hogy az ilyesfajta címekben nincs helye a többjátékos mókának. Szerencsére nem is kell túlságosan messzire mennünk ahhoz, hogy bizonyítékot találjunk, hiszen a Sackboy: A Big Adventure jóval több egy egyszemélyes kalandnál: barátokkal közösen is játszhatjuk. És ahogy sok mindenre, úgy erre is igaz, hogy ha másokkal is megosztjuk az élményt, akkor bizony még nagyobb szórakozásban lesz részünk.

A Sackboy szerencsére nem szab szigorú szabályokat: a végigjátszás során bármikor becsatlakozhat hozzánk valaki, így kettesben, hármasban vagy négyesben is neki mehetünk a pályáknak. Hogy megéri-e? Abszolút! A játékban nagyon fontos szerepe van a gyűjtögetésnek, és itt most nemcsak a pályán szétszórt (meg persze az ellenfelekből kiüthető) bogyókra gondolunk, hanem a továbbjutás szempontjából elengedhetetlennek számító gömbökre, illetve a különféle öltözékekre is. Ezeket a fejlesztők igyekeztek trükkös helyekre elrejteni, a „több szem többet lát” elv alapján pedig, ha többen vágunk neki a pályáknak, akkor bizony arra is nagyobb esély van, hogy megtaláljuk ezeket – arról nem is beszélve, hogy ez a fajta közös kutakodás csak még jobbá teszi a kooperatív élményt. Persze nemcsak a pályák felfedezése során kell egymást segítenünk, hanem a harcok alatt is, ahol nagyon jól működik az a taktika, hogy valaki magára vonja az ellenfelek figyelmét, a másik játékos pedig hátulról jól elagyabugyálja őket.

Már az „alap” pályákon sem fogunk unatkozni, köszönhető a rengeteg apró elágazásnak és a párhuzamosan teljesíthető feladatoknak – valami tennivaló szinte mindig akad, akárhányan is játszunk, így ritkán kell csak egymásra várni. Ami miatt azonban extra dicséretet érdemelnek a fejlesztők, az a kifejezetten kétszereplős felállásra kitalált pályák megoldása, melyekből mindegyik világban található egy-egy darab. Ezeknél tényleg minden az együttműködésről szól: olyannyira, hogy az elénk állított akadályokat más módon nem is lehet legyűrni: így a kooperatív jelleg még hangsúlyosabbá válik, rengeteg trükkös és jópofa feladvánnyal, melyeket jó érzés egymást segítve, folyamatosan kommunikálva teljesíteni.

Nem kell persze mindent véresen komolyan venni: néha nyugodtan megtréfálhatjátok egymást azzal, hogy egymás fejére ugráltok a pálya végi „célfotónál”, vagy jó időzítéssel kiosztotok a másiknak egy jókora sallert (érdemes, mert trófea is jár érte). Annál pedig kevés jobb érzés van, mint amikor pofán csapjátok a legjobb haverotokat vagy a párotokat egy jókora hallal – igen, a Sackboyban ilyet is lehet. Persze nincs az egész mögött semmi agresszió: a fejlesztők egyszerűen csak (jó érzékkel) felismerték azt is, hogy egy ilyesfajta ügyességi játéknál néha jó dolog levezetni egy kicsit a feszültséget, és akkor már miért ne tennénk ezt is közösen, közben jókat nevetve egymáson! A gyűjtögetésben is van egy pici kompetitív jelleg, hiszen a Csengellőket (ezekből tudunk új skineket és ruhákat venni) külön számolja a Sackboy az egyes játékosoknál. Így aztán a boltba betérve mindenki a saját pénztárcájához mérten tud vásárolni, így testreszabva.

Manapság, amikor mindenki több időt tölt otthon, a négy fal között, bizony alaposan felértékelődnek azok a játékok, melyekkel egy konzol elé ülve tudunk többen is játszani. Ezen szempont alapján pedig a Sackboy: A Big Adventure maga a tökéletes „karanténjáték”, hiszen bármikor becsatlakozhat mellénk bárki, emellett van annyira könnyed, hogy a kevésbé tapasztalt gamereket vagy családtagokat is bevonhassuk egy kis mókába. Ugyanakkor viszont tartogat annyi titkot és felfedeznivalót is, hogy a sokat látott párok és csapatok is jól ellegyenek vele. Mi csak ajánlani tudjuk mindenkinek, hogy próbálja ki a multit, mert ez bizony az év egyik legszórakoztatóbb kooperatív élménye! (x)

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!