Lecsapott az ESIC kalapácsa: ötéves eltiltást ér a bundázás

Lecsapott az ESIC kalapácsa: ötéves eltiltást ér a bundázás

Két észak-amerikai bundázót tiltott el az ESIC, de még további 34 esetet vizsgálnak az FBI-jal közösen.

Ötéves eltiltást kapott bundázás miatt két észak-amerikai játékos - jelentette be az ESIC. Sebastian "retchy" Tropiano és Kevin "4pack" Przypasniak is a tavaly kirobbant bundázási botrány szereplői voltak, és a Rebirth nevű csapatban játszottak az ESEA MDL-ben. Most az ESIC nyomozása alapján kiderült, hogy megszegték a szervezet korrupcióellenes szabályait, ezért 2026 áprilisáig eltiltották őket a versenyzéstől.

A kanadai és az amerikai játékos banját azért kezelte külön az ESIC a többi észak-amerikai bundázástól, mert idén áprilisban publikussá vált egy beszélgetés, amiben ők ketten, továbbá Carson "nosraC" O'Reilly hallhatóak, amint éppen egy ESEA MDL meccs kimenetelét tervezték meg előre. Akkor mindhárom játékost felfüggesztették, igaz, nosraC csak 111 napos eltiltást kapott (ezt már le is szolgálta), mert kiderült, hogy csak a kiszivárgott hangfelvételhez volt köze, más bizonyítékot az ESIC nem talált ellene.

4pack és retchy két ellenfelét, Alex "vek" Voynovot és David "J0LZ" Jolint is vizsgálták bundázás gyanújával, de az ESIC arra jutott, hogy nem szegték meg a szabályokat, ezért ők továbbra is szabadon versenyezhetnek. Ami pedig az ESIC átfogó, az FBI-jal közös észak-amerikai nyomozását illeti, ezek továbbra is folynak, a szervezet mai nyilatkozata alapján 34 ilyen ügy van még az asztalukon, de azt továbbra sem tudni, hogy ezekről mikor tájékoztatják a nyilvánosságot. A mostani eltiltások viszont precedenst teremthetnek, tehát az ESIC saját hatáskörében más bundázókat is hasonló, ötéves eltiltással sújthat, de természetesen ehhez az FBI-nak is lesz még egy-két szava.

Kevin "4pack" Przypasniak, az egyik a két eltiltott játékos közül (forrás: hltv.org)

Az ESIC egyébként igyekszik tisztábban kommunikálni a közösséggel, nemrég létrehoztak a weboldalukon egy nyitott nyomozások részleget, ahol követhető a munkájuk. Itt jól látható, hogy az észak-amerikai bundázás mellett Hunden heroicos ügyével is aktívan foglalkoznak. Utóbbiról kiderült, hogy szerdán délelőtt 10:00-kor nyilatkoznak majd a vizsgálatuk állapotáról, így végre kiderülhet, hogy hogyan is történt a stratbook szivárogtatás. Ezeken túl az Akuma ügye is hamarosan lezárulhat, miután az ESIC néhány napja arra kérte a szervezőket, hogy ne engedjék részt venni őket rendezvényeiken csalás gyanúja miatt.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!