Ezért hasznosak a mesterséges intelligencia által irányított karakterek

Ezért hasznosak a mesterséges intelligencia által irányított karakterek

Az MI Kihíváshoz kapcsolódó nyereményjáték még mindig nem ért véget, tanulj, játssz és tedd rá a kezed egy GTX 1660 SUPER vagy RTX 3060-as videokártyára!

A mesterséges intelligencia pótolhatatlan segítséget nyújt a gamerek számára már hosszú évtizedek óta. Az alábbiakban azt mutatjuk be nektek röviden, hogy milyen interakciók során kapcsolhatjátok össze a saját hőseiteket a számítógép által vezérelt karakterekkel.

Ha szeretnétek többet megtudni az informatikának erről a nagyon izgalmas, folyamatosan fejlődő területéről, akkor mindenképpen vegyetek részt az MI Kihívásban. A kurzushoz kapcsolódóan zajlik egy nyereményjáték, amely keretében egy RTX 3060-as és egy GTX 1660 SUPER videokártyát sorsolnak ki a legszerencsésebbek között. Ne maradj le ezekről a remek ajándékokról, "dobd be a neved a virtuális kalapba" még ma!

Gép által irányított karakterek, mint a hiányzó fogaskerekek a gépezetben

Bizonyára előfordult már veletek, hogy szerettetek volna belevágni egy kooperatív videójátékba. Az elmúlt hetekben a Back 4 Blood megjelenése volt talán ebben a műfajban a legizgalmasabb, ahol négyfős csapatként küzdhettetek meg az élőhalottak hordáival. Mivel a csapat létszámába nem lehetett beleszólásotok, ezért vagy összegyűjtöttétek a négy játékost, vagy rábíztátok magatokat a mesterséges intelligencia által vezérelt csapattársakra. Bár a botok programozása nem volt tökéletes, a játékélmény folyamatossága szempontjából elengedhetetlen szereplőnek bizonyultak. Nem csak a B4B-ban találkozhattok olyan AI irányított társakkal, akik egyszerűen megkerülhetetlenek a játék alapmechanikái miatt. Érdemes megbecsülni a fejlesztők munkáját ezekben az esetekben, mert egy embereknél megfigyelhető agy-kéz koordináció leprogramozása vállalható szintre nem egyszerű feladat.

A botok, mint tökéletes "gyakorlópartnerek"

Vannak olyan játékok, ahol a mesterséges intelligencia által irányított karakterek ellenséges szerepben tűnnek fel, így a gyakorlás eszközeként funkcionálnak. Erre egy közismert példa a League of Legends Co-op vs AI módja, ahol öt ember és öt gép küzd meg az Idézők szurdokában. Ebben az esetben az AI tulajdonképpen egy boxzsák szerepét tölti be, a játékosok kipróbálhatják rajtuk a kombókat, képességeket és varázslatokat. A kezdő szintű botok sok vizet nem zavarnak, de a fejlettebb ellenfelek már képesek meglepetést okozni összeszokott mozgásukkal.

Az ellenség sorait gépek alkotják

Végül ki kell térni azokra a játékokra, amelyekben csak és kizárólag arra épülnek, hogy a játékos által irányított egységeknek a gépi ellenségen kell keresztülverekedniük magukat. Hamarosan megjelenik a Diablo II: Resurrected, amely az RPG műfaj egyik állócsillagának felújított változataként hódíthatja meg a gamer közösséget. A kampány során a démoni légiókon kell átverekednie magát az egyszemélyes hadseregnek, a történet főhősének, a játékosnak. Az akciók során az AI által vezérelt légiók próbálják nullára csökkenteni a főszereplő életerejét, amelyet csak az akadályozhat meg, aki elindította a programot.

Ez a néhány kiragadott példa jól mutatja, hogy eltérő szerepekben, de megkerülhetetlen szereplőként tűnnek fel a mindennapi videójátékozás során a mesterséges intelligencia által vezérelt karakterek. A minél emberibb döntések meghozatala hatalmas kihívás elé állítja a fejlesztőket, azonban a fejlődés ezen a nagyon izgalmas területen megkérdőjelezhetetlen.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

(Borítókép: League of Legends)

Kövess Minket!