Olcsóbbak lehetnek az AMD Ryzen 5000 szériás processzorok?

Olcsóbbak lehetnek az AMD Ryzen 5000 szériás processzorok?

A történetből az Intel sem maradna ki.

Manapság nem beszélhetünk készlethiányról, ha az AMD processzorairól van szó, ez azonban nem mindig volt így - megjelenését követően hosszú ideig körülbelül annyira volt nehéz barátságos áron beszerezni egy Ryzen 9 5950X-et, vagy egy Ryzen 9 5900X-et, mint ha mondjuk egy RTX 3000 szériájú Nvidia videókártya megvásárlása mellett döntenénk jelen pillanatban. Előbbi igazából önmagában egy jó hír így is - ami viszont akár egy még jobb hír lehet, hogy nagy valószínűséggel tovább csökkenhetnek ezen CPU-k ára.

Gyors tisztázásképpen: az AMD processzorok jelenlegi árai teljes mértékben a viszonteladóktól függenek, megjelenésük óta ugyanis a javasolt fogyasztói áron nem módosított az AMD. Ahogy azonban közeleg az ideje egy esetleges új processzor bejelentésének, úgy válhat indokolttá ezen javasolt árak csökkenése. Kis hazánkban is megfigyelhető egy hasonló trend ezen processzorok árát tekintve: a legnépszerűbb Ryzen 5000-res szériájú processzorok közül a Ryzen 9 5950X, a Ryzen 9 5900X, valamint a Ryzen 7 5800X is közel fele annyiért kapható már a legtöbb hazai áruházban, mint az év első felében.

A trend pedig nem feltétlen lehet a véletlen műve: az AMD ugyanis egy új 3D chiplet technológiával állt elő, amelyről az AMD vezérigazgatója úgy fogalmazott, hogy a 3D vertikális cache-nek köszönhetően 15%-kal nagyobb lehet a Zen 3 teljesítménye, ezen chipek gyártása pedig akár az idei év végén megkezdődhet.

Persze az Intel sem szeretne lemaradni vetélytársával szemben, főleg annak tudatában, hogy egyre több felhasználó szavaz bizalmat az AMD-nak velük szemben. A közeljövőben várható ugyanis az Intel legújabb, 12. generációs, Alder Lake processzorai. Amellett, hogy ez akár az Intelhez is visszacsábíthat játékosokat, az AMD-nek is egyfajta motiváció lehet, hogy a saját processzorait olcsóbban árulja.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!