Aranyban mérik a Na'Vi játékát a Grand Slam győzelem után

Aranyban mérik a Na'Vi játékát a Grand Slam győzelem után

S1mpleék Grand Slam győzelme egyértelmű üzenet minden kihívójuk felé: el a kezekkel a Majortől, az a miénk!

Az ESL 2017-ben indította útjára az Intel Grand Slamet, mely egymillió dolláros plusz díjazást jelent annak a csapatnak, ami képes bizonyos idő alatt több kijelölt versenyt is megnyerni. Tegnap este a Na'Vi győzelmével ért véget a Grand Slam harmadik szezonja, ezért nosztalgiából összehasonlítjuk a különböző szezonokban nyújtott teljesítményeket és statisztikákat, ezzel is kontextusba helyezve s1mpleék eredményét

.

Első szezon: Astralis

Az IGS első szezonját 2017-ben jelentették be, akkor az egyetlen kritérium az egymilliót érő aranyrudakért az volt, hogy összesen négy ESL/DreamHack Masters tornát kellett nyerni tízből. Tehát ha valaki nyert egy IGS-versenyt, akkor a következő kilenc során el kellett érnie még a másik hármat is, különben az első győzelem elévül. Ennek ellenére egészen sokáig, közel másfél évig (523 napig) tartott, mire az Astralis bezsebelhette ezt a rangos díjat.

Az első szezon nagy kihívója, a FaZe már 2018 júniusában közel került a győzelemhez, amikor is Belo Horizonteban megnyerték a harmadik IGS-versenyüket is - ekkor olof helyett cromen játszott. De ezt követően visszaestek, ősszel kirúgták karrigant is, az év második felében pedig már nem kerültek olyan döntőbe, ahol esélyük lett volna elcsaklizni a dánok elől az egymilliót. Ezt valószínűleg azóta is bánják, mert összesen hat IGS-döntőt játszottak az első szezonban, és csupán hármat tudtak győzelemre fordítani.

A dánok relatíve későn száltak be a versenybe - 9 hónappal a bejelentés után nyerték az első IGS-tornájukat -, de aligha kell magyarázni bárkinek is, hogy a 2018-as Astralis hogyan és miért hozta be, majd előzte meg a FaZe-t ebben a kiélezett versenyben. Ekkoriban kezdődött az a domináns Astralis-éra, amely során három Major-cím mellett igazából mindent megnyertek, ami számított, az Intel Grand Slam pedig a játékosok elmondása szerint is a megkoronázása volt mindannak, amit addig elértek. Külön érdekesség volt, hogy hazai pályán vehették kezükbe az aranyrudakat, ugyanis az utolsó IGS-győzelem a dániai Odense-ban jött össze.

Második szezon: Liquid

Az Intel Grand Slam második szezonja két hónappal az első után indult, változatlan szabályok mellett, 2019 februárjában a Katowice Majorrel. A Majort az Astralis nyerte, és sokan el is kezdtek aggódni amiatt, hogy nagyon gyorsan összejöhet az ijesztően jó dán ötösnek a második millió is. Abban igazuk lett, hogy gyorsan gazdára találtak az aranyrudak, abban viszont nem, hogy melyik csapat nyeri majd meg őket.

Ugyanis 2019 első fele egészen a nyári szünetig a Team Liquidről szólt. Az észak-amerikai csapat NAF és stewie megszerzése után végre elérte azt a szintet, amit még akkor sem feltételeztek egy NA-felállásról, amikor 2016-ban s1mplevel játszottak. A Liquid 63 nap alatt megnyert négy ESL/DreamHack Masters tornát, ezzel beállítva egy olyan rekordot, amit soha többé nem is fognak megdönteni. A szervezők ugyanis megijedtek, hogy csődbe viheti őket két olyan domináns csapat, mint az akkori Liquid és Astralis.

Ráadásul ez a Blastralis-éra idején történt, vagyis amikor a Blast és az Astralis tulajdonosa ugyanaz a személy volt, és állítólag nyomást gyakorolt, hogy a világverő dánok hanyagolják az ESL-versenyeket a sajátjuk felvirágoztatása érdekében. Tehát a Liquid még kevesebb ellenállás mellett próbálkozhatott volna az év második felében duplázni. Persze ez így ilyen formában nem történt meg, ugyanis a Liquid a Berlin Major előtt jelentősen visszaesett. Az Astralis is újra játszott a Blast rendezvényein kívül, de már korántsem voltak minden alkalommal annyira erősek, mint 2018-ban. Az ESL pedig megváltoztatta a Grand Slam szabályait, hogy ne forduljon elő többé olyan, hogy alig két hónap alatt nyeri meg valaki.

Harmadik szezon: Na'Vi

A Grand Slam harmadik szezonja tegnap ért véget a Na'Vi győzelmével, de több mint két évvel ezelőtt, 2019 júliusában indult el, jelentős szabályváltozások mellett. Először is, négyről hatra nőtt a szükséges győzelmek száma, de ezt továbbra is tíz Masters-szintű ESL/DreamHack tornán kellett eléni. Másodszor, megjelentek a kiemelt versenyek, melyek azt a célt szolgálták, hogy rövidebb idő alatt is meg lehessen nyerni a Grand Slamet, azzal a csavarral, hogy csak az ESL/DreamHack Majorök, Katowice és Köln számítottak ilyennek, tehát az elmúlt két évben összesen három verseny.

A harmadik Grand Slam hosszát viszont mégsem az új szabályok, hanem a koronavírus-járvány tolta ki annyira, amennyire. A Na'Vi ugyanis már 2020 elején az IEM Katowicén elindult a rövidebb, négy versenyt igénylő úton, és az akkori formájuk alapján valószínűleg még a nyáron eljutottak volna az aranyrudakig. De az első győzelmük után több mint egy évet várniuk kellett a következőig. A történetük talán legszebb részlete az, hogy mostanra a Na'Vi még erősebb lett, mint tavaly az év elején volt, ezt pedig mi sem bizonyítja, hogy májustól szeptemberig négyből három Grand Slam-tornát tudtak nyerni.

Először a DreamHack Masters tavaszi bajnokságán győzték le a helyi rivális Gambitet, akik az év elején egyértelműen a legjobbak voltak, és szintén jó úton haladtak afelé, hogy elcsaklizzák a Grand Slamet (végül ezüstérmesek lettek). Júliusban az elmúlt másfél év első LAN-ján, Kölnben is győzni tudott a Na'Vi, ami ráadásul kiemelt verseny volt, tehát amennyiben kiszaladtak volna a tízrendezvényes határidőből Katowicével, akkor is próbálkozhattak volna tovább a rövidebb úton.

A nagy nap viszont szeptember 12-én, az ESL Pro League 14. szezonjának döntőjében jött el. A Vitality elleni győzelem jelzésértékű volt sok szempontból. Egyrészt az EPL előtti legnagyobb kérdés a NAVI formája volt, vagyis az, hogy folytatódik-e a kölni domináns és összeszedett játék, valamint milyen esélyekkel indulhatnak majd az októberi Majorön. A válasz pedig egyértelműen igen és nagyon jó. Másrészt a világ legjobb játékosa, s1mple, a korábbi Grand Slamekkel ellentétben a jóval nehezebbet nyerte meg egy olyan érában, ahol az online játék miatt gyakran kiszámíthatatlanok az erőviszonyok. Ráadásul a Grand Slam alatti három kiemelt tornából kettőt a Na'Vi nyert, ezzel számtalan csapattól elvették a lehetőséget, hogy egyáltalán kihívóként számon tartsák őket. Az Astralis például két sima Masters-versenyt nyert, és ha csak egy kiemelt rendezvényt is elvisznek, akkor most ők ülnének a nyeregben.

A Na'Vi Grand Slam diadalma viszont teljesen más élethelyzetben találta meg a játékosokat, mint annak idején az Astralist vagy a Liquidet. S1mpleék számára ugyanis ez még nem a koronázás, nem az a pillanat, amikor végre kifizetődik minden, nem ez az utolsó nagy trófea, ami még hiányzott a vitrinből. Ez egy egyszerű üzenet minden kihívójuk számára, hogy készen állnak a Majorre, és meg lehet próbálni elvenni tőlük! De ahogyan a Grand Slamet sem tudta senki, úgy a Stockholm Major is az övék, és ebben most már végre valahára nem csak s1mple klasszis játéka, hanem a teljes csapat szíve-lelke benne van.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!