Visszatértek a közönség előtti LAN-ok, de a problémák is

Visszatértek a közönség előtti LAN-ok, de a problémák is

Kiabálás, csalás, fújolás és szemetelés minden mértékben - ezt nyújtották a dán Astralis-rajongók Koppenhágában, akik inkább a felhajtásért jöttek, mintsem a Counter-Strikért.

Sokak szájában keserű ízt hagyott a BLAST Premier Fall Final múltheti, közönség előtti LAN eseménye Koppenhágában. A Royal Arena több napon is csordultig megtelt nézőkkel, a BLAST produkciója pedig minden dícséretet megérdemel a befektetett munkáért, a színvonalas lebonyolításért.

Azonban a "rajongók" sokak szórakozását elrontották azzal, hogy hosszú évek után a második ilyen kaliberű CS:GO versenyen bekiabálással igyekeztek segíteni az Astralison. Egy alkalommal például azt kiabálták dánul többen is, hogy "közel van hozzád" a Heroic elleni meccsen, ami után Lucky sokkal óvatosabb lett és le tudta lőni az off-anglet tartó cadiaNt. De abból is sportot űztek az Astralis játékosai, hogy füstöket és falakat néztek, mert tudták, a közönség hangosan jelez, ha van valaki a túloldalon, míg ugyanerre az ellenfelük nem tud építeni, még akkor sem, ha ők is dánok.

Néhány évvel ezelőtt már zajszűrős fülesekkel, hangszigetelt fülkékkel igyekeztek javítani a helyzeten a rendezvényszervezők, de ezek sem oldották meg teljesen a problémát, hiszen 8-10 ezer ember hangja így vagy úgy, de elér a játékosokig. Utóbbi megoldás ráadásul drága is, ha szállítani kell egész évben világszerte. Az általános egyezség - ami leginkább beletörődésből ered - ebben a kérdésben az volt eddig, ha a közönség semleges tud maradni, tehát vagy mindkét oldalon profitálnak az ilyen bekiabálásokból, vagy nem történik ilyen incidens, akkor az még fairnek számít és a játék része, de ha az egész aréna egy csapatért van ott, akkor az átlép egy határt.

Ha nem az Astralis játszott éppen, akkor sokan egyszerűen elmentek a rendezvényről - még a döntőn is voltak üres sorok a dánok kiesése után. Akik ottmaradtak, sokszor síri csöndben figyelték a történéseket. Az Astralis-Vitality mérkőzés előtt vasárnap például kifújolták shoxot, aki éppen interjút adott a színpadon. Ez annyira tiszteletlen volt, hogy a műsort vezető Machine sem hagyta szó nélkül: az interjút megszakítva, érthető felháborodással szólt rá a nézőkre, furcsáknak és szörnyszülötteknek nevezve kérte őket, hogy fogják be, élvezzék a Counter-Strike-ot.

A döntő előtt SPUNJ - aki ezúttal elemzői feladatokat látott el - egyrészt a felvezetőben kritizálta a shoxszal szembeni tiszteletlen magatartást, a nézőket "mű rajongóknak" nevezve, majd Twitteren is kiírta, hogy "lássuk mennyi »rajongó« marad a döntőre". Vele együtt több szakértő is azt látta a problémák magjának, hogy a nézők közül sokan nem Counter-Strike rajongók, csupán a dán médiában nagyon népszerű Astralis miatti felhajtásért vettek jegyet a Royal Arenaba. Ezt azért általánosan ráhúzni az összes nézőre igazságtalan lenne, de tény és való, hogy a leghangosabb tömeg a rendezvény során egyáltalán nem ismerte az íratlan szabályokat vagy a sportszerűség fogalmát.

Redditen is megkapták a magukét a nézők, igaz, ott az egyik legnépszerűbb poszt nem feltétlenül a sportszerűségről szólt, inkább a szemetelésről. Az alábbi kép a döntő után készült, amint a nézők többsége már elhagyta a helyszínt. Nyilván a konfetti miatt egy nagy takarítás várt a személyzetre, de a szanaszéjjel heverő űdítőspoharak tömkelege a padlón egyszerűen csak alpári, és tiszteletlen a szervezőkkel szemben.

A BLAST koppenhágai eseménye így furcsa ambivalenciával ért véget: egyrészt a kiváló produkció és a meccsek miatt talán még a Majort is sikerült túlszárnyalnia, másrészt a közönségnek sikerült megmutatnia a létező legrosszabb oldalát, amire ritkán volt így példa a többszáz premier esemény során, amit CS:GO-ban szerveztek 2013 óta.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!