Jövőre végre videokártyához juthatunk?

Jövőre végre videokártyához juthatunk?

Hasonló célkitűzése lehet a következő év első hónapjaira az AMD-nek és az Nvidiának is egyaránt.

Nem könnyíti meg a gaming PC-jük fejlesztésében a játékosok dolgát a hosszú ideje tapasztalható félvezető-hiány, amely miatt a jelenleg piacra dobott videokártyák eleve sem alacsony ára olykor hihetetlen magasságokba ugrott. Aki így is kitartana eredeti céljai mellett, valamint nem feltétlen szeretné valamelyik legerősebb eszközzel felszerelni gépét, azoknak lehet jó hír több adatszivárogtató híre: egyes pletykák szerint ugyanis az AMD és az Nvidia is tervezi, hogy az új naptári évet egy-egy belépőszintű videokártya megjelenésével kezdené.

Nvidia: Egy kártya, két változat

Ugyan laptopokban már találkozhattunk RTX 3050-es kártyával, de ennek az asztali gépekbe való variánsa még nem készült el. Ez azonban valószínűleg már nem sokáig lesz így, egyes pletykák szerint ugyanis a következő év elején érkezhet az Nvidia RTX 3050.

Egy Kopite7Kimi nevű szivárogtató szerint az új kártya 8GB GDDR6 videomemóriával fog rendelkezni, valamint a GA106-150 Ampere technológiát fogja használni. Korábbi szóbeszéd szerint ez az RTX 3050 Ti-ra lett volna elmondható, míg a sima modell a mobilváltozatban is meglévő GA107-350-est használta volna.

Mint minden pletykát, ezt is érdemes fenntartásokkal kezelni. Ha viszont az információ igaz, az nagyon jó vetélytársa lehetne az Intel hamarosan megjelenő Arc Alchemist A380-as eszközeinek. Az RTX 3050 ráadásul még a GTX 1660 Supernél is erősebb lenne, viszont a felújított RTX 2060-nal szemben ezt már nem tudná elérni.

Az RTX 3050 egy másik szivárogtató szerint ráadásul nem is annyira sokára, 2022. január 27-én kerülne a boltok polcaira. Figyelembe véve ráadásul, hogy több, ennél erősebb kártyát is már piacra dobott az Nvidia, kérdéses hogy az ismert körülmények miatt mennyivel lesz drágább, mint az ajánlott fogyasztói ár.

Több fronton válaszolna az AMD

A közelmúltban a nagy rivális AMD háza tájáról más kevesebb hírt olvashattunk. Bár novemberber jelent meg a Radeon RX 6600 XT, a közelövőbeli tervekről viszont már kevesebbet olvashattunk. Ez viszont megváltozott, ráadásul "kétszeresen" is: egy kínai szivárogtató szerint ugyanis két kártyával bővítené ki az RX 6000-szériát az AMD.

Ha igaz a pletyka, akkor az egyik, az AMD Radeon RX 6500 XT ráadásul egy picit hamarabb is jelenne meg, mint az RTX 3050. Napra pontos dátumot ugyan nem osztott meg, de állítása szerint január közepétől lehetne kapni ezt a változatot. Míg a másik kártya a Radeon RX 6400 lenne, ez a kártya kicsit később, márciusban kerülne piacra. A szivárogtató hozzátette, hogy mindkettő 4 GB DDR6 memóriával lenne felszerelve, az RX 6400-at pedig a tápegységre sem kellene rákötni, nem lesz rá szüksége.

Ugyan a VGA-k gyengébb specifikációi inkább a fullHD felbontáson való játékot tennék lehetővé, az alacsonyabb videomemória nem teszi lehetővé a kriptobányászatot, ez pedig a kártya készleten maradása mellett is szólhat. Egyéb valutákra viszont alkalmas lenne, úgyhogy nem olyan egyértelmű, mennyire kelti fel a bányászok figyelmét a kártya.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

(Bal és jobb oldali borítókép forrása)

Kövess Minket!