A leghíresebb színészek, akik a GTA játékokban szerepeltek

A leghíresebb színészek, akik a GTA játékokban szerepeltek

Több szinkronszínész már akkor is nagy karriert futott be, míg másoknak a GTA-szereplés adta meg a hírnevet. Ám nem minden esetben bizonyult a Rockstar döntése tökéletesnek.

1997-ben jelent meg a Grand Theft Auto-sorozat első része, a világhírnévre viszont a 2001-es GTA III-mal tett szert. Azóta a Rockstar üdvöskéje folyamatosan adja az anyagot a kritikusainak, de ez már csak a játék témájából kiindulva is egyértelmű, a fejlesztők is tudták, hogy vékony jégen táncolnak egyes esetekben - a Grand Theft Auto 3 megjelenését például a szeptember 11-i támadások miatt halasztották el egy hónappal, javarészt kegyeleti okokból, valamint pont a támadás helyszínéül szolgáló városról, New Yorkról mintázott Liberty City kisebb-nagyobb megváltoztatása miatt.

Ami viszont a legnagyobb újdonság volt a 2D-s modellről 3D-sre váltás mellett, hogy az egyes szereplők ha megszólaltak, azt már nem csak feliratokon tudtuk követni, hanem szinkronszínészek szólaltatták meg az adott karaktert. Ebben pedig a GTA 3 rendkívül innovatívnak is bizonyult, ahogyan a hírességeket alkalmazta. A játék megadta az alapot, a későbbi részek pedig ezt folytatták tovább, ilyen vagy olyan módon.

Grand Theft Auto 3

Azzal, hogy a főszereplő, Claude néma volt, nem tudta a Rockstar kihasználni, hogy egy nagy névvel hirdeti a játékot. Ezt úgy hidalta át a fejlesztőgárda, hogy a csendes karakterünket híresebb személyek vették körbe. A legnagyobb nevek Robert Loggia (Szívedbe zárva, Szent Johanna), és Frank Vincent (Maffiózók-sorozat) voltak, előbbi a játék paranoiás és nem épp etikus rendőrét, Ray Manchowskit, utóbbi pedig a maffiafőnök Salvatore Leonét szólaltatta meg.

Ott volt azonban még Kyle MacLachlan (1984-es Dűne, Miami Vice, Twin Peaks) is, mint Donald Love, aki ráadásul a színész korábbi szerepeihez képest teljesen ellenkező karakter volt: egy romlott, kannibál, hedonista milliomos és üzletember, akinek nem számít más, csak a pénz. MacLachlan viszont jól mutatta meg, hogy a Rockstarnak megvolt a kompetenciája a megfelelő színészválasztásra.

Érdekesség, hogy egy rajongói projekt keretében a játék magyar szinkront is kapott, és bár több karaktert is lelkes érdeklődők szólaltattak meg, a Harry Potter-filmekben szereplő Hermione Granger magyar hangja, Szabó Luca is közreműködött a projektben, mint Maria Latore szinkronja.

Vice City

A GTA 3-ban akkoriban még furcsának tűntek a híresebb személyek szereplése egy videojátékban, a Vice City pedig csak még jobban megcáfolta a kételkedőket. Robin Williams közreműködése az Aladdin animációs filmben a filmvilágra volt nagy hatással, míg a GTA 3 hírességei a későbbi részeket is befolyásolták.

A Vice City folytatta azt, amit a GTA 3 elkezdett. Azonban nem az aktuális jelenkorban játszódott a történet, hanem ahhoz képest 17 évvel korábban, Miami-ról mintázva a helyszínt. Újabb változás, hogy Claude-hoz képest a főhős, Tommy Vercetti már meg tudott szólalni, hangját pedig nem kisebb színész, mint Ray Liotta (Nagymenők, Hannibal) adta. Főszereplőnk egyik jóbarátját, Lance Vance-t pedig az a Philip Michael Thomas szólaltatta meg, aki a Miami Vice egyik főszereplőjét, Ricardo Tubsot is alakította. Talán nem a Vice City-ben való szereplése miatt emlékszünk sokan rá, a Rockstar viszont elismerte, hogy a Miami Vice nagy hatással volt a játékra.

Más hírességek is szerepeltek még a játékban: William Fichtner (Párterápia), mint Ken Rosenberg; Danny Trejo (Szemtől szemben), mint Umberto Robina, valamint Burt Reynolds (Csontdaráló, A nevem Earl), mint Avery Carrington.

San Andreas

A San Andreas fejlesztése során a Rockstar szeretett volna még egy szintet lépni. Ekkor érkezett ugyanis az az ötlet, hogy a megszólaltatni szándékozott karakter társadalmi hátteréhez igazítják a szinkronszínész személyét is. Így lett végül a főszereplő, Carl Johnson hangja Young Maylay, aki a múltban addig rapperként volt ismert.

Ha viszont a San Andreas szinkronhangjairól beszélünk, a legtöbb embernek egyből Samuel L. Jackson (Star Wars-előzménytrilógia, Pókember-filmek) neve ugrik be, aki a játék korrupt rendőrét, Frank Tenpenny-t alakította. A szóhasználat pedig már csak azért is indokolt, mert itt már inkább az volt a logika, hogy az adott színész szerepeljen is a játékban, ahelyett hogy "csak" a hangját adja egy szereplőnek - ez pedig már csak azért is bizonyult jó ötletnek, mert Tenpenny komoly szerepet kapott a történetben. Más esetben, mint a The Truth (Peter Fonda, Utazás a Föld középpontja felé), vagy Mad Dogg (Esküdt ellenségek: Különleges ügyosztály) még a korábbi részek logikáját követték a fejlesztők

A HD-részek

A San Andreas-szal (illetve a PlayStation-exkluzív Liberty City és Vice City Stories-zal) véget ért a GTA 3D-érája, vele együtt pedig már az sem bizonyult merész ötletnek, hogy népszerű színészek szólaltassák meg a főszereplőket. A Grand Theft Auto 4 volt az a rész, amikor a vendégszereplés helyett már inkább saját magukat alakították a színészek - Ricky Gervais és Katt Williams humoristák fellépéseit például a játékon belül is meglátogathattuk.

A Grand Theft Auto V során viszont a hírességek helyett inkább az ő kiparodizált karaktereik jelentek meg, ilyen volt például Solomon Richards, akit Mel Brooksról (Űrgolyhók, Nicsak, ki beszél még!) mintáztak. Több színész karrierjét, mint például Steven Ogg (The Walking Dead), aki a játékban Trevor Phillips hangját adta, valamint Lazlow Jones, aki önmagát alakította, a játékban való szereplésük indította be, hírnevüket a Rockstar játékának köszönhetik.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

(borítókép)

Kövess Minket!