A sikerre éhezünk a játékokban is, de mégis hogyan érhetjük azt el?

A sikerre éhezünk a játékokban is, de mégis hogyan érhetjük azt el?

Rengeteget játszol, de mégsem haladsz előre a rangsorolt meccseken? Úgy érzed a "random" csapattársak a hibásak? Nem biztos.

A kompetitív játékok nem véletlenül okozhatnak addikciót. Szórakoztató tevékenység végzése közben menetelhetünk egyre feljebb és feljebb, ezzel visszaigazolást kapva teljesítményünkről. De miért is számít ez, és miért akarunk minél nagyobb rangba kerülni? Ismerős az érzés, amikor valami fontos dolgot halasztasz, vagy később fekszel le, mert már csak egy győzelem hiányzik a következő rangig? Vagy amikor a temérdek vereség után már nincs is kedved játszani, de még egy újabb, és újabb meccsbe belekezdesz? Miért szeretnénk magasabb rangba kerülni, és miért hagyjuk, hogy ez az élvezet rovására menjen? 

Valószínűleg az indok, a külvilág frusztrációinak levezetés, illetve egyfajta pótcselekvés. A rengeteg kötelesség, és az élet által nyújtott stressz számos elnyomott feszültséget kelt az emberben, amit igyekszünk szórakozással elfeledni. A játék, még ha néha idegőrlő, akkor is saját választás, javarészt szórakoztató, és ha veszítünk annak nincsen következménye a későbbiekben. Ebből következik, hogy az itt elért siker, egyfajta instant jutalomfalatként szolgál a léleknek. Minden megnyert meccs pontokkal jár, amelyek visznek előre a versenylistán, ezáltal olyan hatást keltve mint egy “vállveregetés”. Az így növekvő dopamin szint (boldogsághormon), kellemes érzést kelt, de addikciót is okoz.

A tudatosság az élet bármely területén nagyon fontos tényező. Sokszor hallunk számítógép függőségről, amire mi, gamerek általában csak legyintünk, de korántsem szabad ezt annyira félvállról venni. Megeshet, hogy nem is vagyunk tisztában a függőség helyzetével, azt gondolhatjuk, hogy szándékos döntéseink sorozatát hajtjuk végre napról napra, pedig nem. A tudatos életmód, és játék, fontos eleme a ranglétra megmászásának. Győzelmet, és sikert aratni, csakis a megfelelő mentalitással lehet, így érdemes több odafigyelést vinni játékainkba. 

Mit is jelent ez gyakorlatban?

A megszokott - hazaérek, ledobom a cuccom, benyomom a gépet, játék közben eszek, veszítek, egyből játszom tovább - szisztéma helyett alakítsunk ki új megszokásokat, vigyünk rendszert az egészbe. A tiszta, rendezett környezet a lelkünket, és gondolatainkat is megtisztítja, így képesek leszünk a komolyabb odafigyelésre. Ez nem mágia, vagy hókusz-pókusz, ezek tudományosan igazolt tények. Első lépés legyen a környezetünk rendbetétele, aztán saját magunké. Alakítsunk ki egy bemelegítési rutint, és amikor kezdődik a játék csak erre koncentráljunk.

Nincs evés, vagy chatelés, semmi más dolog, ha szeretnénk a lehető legtöbbet kihozni, akkor abban a fél órában, csak erre figyelünk. Amennyiben vereséget szenvedünk, ha úgy éreztük, hogy mi jól teljesítettünk, akkor is tartsunk legalább 10 perc szünetet, amíg kiszellőzik a fejünk. Ez idő alatt nyugodtan lehet válaszolgatni a kapott üzenetekre, vagy megnézni egy-két videót, esetleg enni, vagy hozni vizet a gép mellé. Aki igazi változást akar elérni a játékában, annak először magán kell hatalmasat változtatnia.

Ezt cseréljük le

Valami ilyesmire

Ahogy a mondás is tartja, "Rend a lelke mindennek."

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!