NAVI COO: Nem tiszta, hogy kapnak-e új vízumot az orosz játékosok

NAVI COO: Nem tiszta, hogy kapnak-e új vízumot az orosz játékosok

Az ukrán játékosok Varsóban maradtak Katowice után és biztonságban vannak.

A NAVI helyzetéről készített riportot Luís Mira, melyben a szervezet egyik vezetőjével, Aleksey „xaoc” Kucherovval beszélgettek arról, hogyan alakította át a háború az életüket és a munkájukat. A világ legjobb CS:GO csapata mögött álló ukrán org 170 embert foglalkoztatott a menedzsmenttel, személyzettel és a játékosokkal együtt a kijevi székhelyükön, de sokuknak az ország más részeire vagy külföldre kellett menekülniük az elmúlt két hétben, akik pedig a fővárosban maradtak, azok bunkerekben várják a fejleményeket. A játékosok közül van, aki nem térhet haza Ukrajnába, így járt a CS:GO csapat is: s1mple, b1t és B1ad3 Lengyelországban maradtak az IEM Katowice rájátszása közben kitört háború miatt.

Kucherov elmondása alapján a szervezetnek két feladata van jelenleg. Az első, hogy biztosítsák a cég működését, a második, hogy segítsenek az Ukrajnában lévőknek – adakoznak, költözéseket szerveznek, elmondják a világnak mi is történik az országban. Maga Kucherov még a háború előtti napokban elhagyta családjával, valamint a NAVI pénzügyi és jogi csapatával együtt az országot a szervezet jövőjének biztosításaképpen.

A CS:GO csapat fele mint már említettük Lengyelországban maradt, pontosabban a Kinguin szállásolta el őket a varsói Esports Performance Centerükben. Az orosz játékosok haza utaztak, ami komoly kihívás lesz xaoc szerint:

„Még gondolkodunk a legjobb megoldáson. Reméljük, hogy az oroszok elhagyhatják majd az országot a közeljövőben, A járatokat törlik és egyre nehezebben engedik ki az embereket a határon. A vízumokkal az a helyzet, hogy nem tiszta kapnak-e majd újat.”

Ezt annyival kommentálnánk, hogy lényegében több szakértő alakuló félelmét erősítik xaoc szavai is, miszerint az orosz játékosok jelenlegi érvényes vízuma sem tart már sokáig. Ha nem kapnak újat majd, akkor a világ 10 legjobb csapata közül akár többen is lemaradhatnak a Majorről az elmúlt évek legerősebb régiójából. Az ESL Pro League 15. szezonjával kapcsolatban még valószínűleg nem lesz probléma, legalábbis a NAVI biztos abban, hogy megoldják az oroszok Németországba juttatását.

Xaoc a vízum kérdése után a játékosok és családjaik állapotáról beszélt. Elmondta, hogy a háború első napjaiban a csapat teljesen lesokkolt, mostanra már kezdik feldolgozni, hogy nem tudnak mit tenni. S1mple egy streamben mesélt arról nem sokkal a verseny után, milyen nehéz neki távol lenni a veszélyben lévő szeretteitől, ez pedig a játéktól, gyakorlástól is elveszi a kedvét. Elárulta, a háború kitörése után volt az édesanyja születésnapja, de azon felül, hogy nem találkozhattak személyesen, a nőnek leoltott lámpák mellett kellett töltenie az alkalmat.

A NAVI igyekszik az Ukrajnában ragadt hozzátartozókat is segíteni xaoc szerint, de ez nagy kihívás. Többen is menekülnének az országból, nekik szállást, utazást kell szervezni. De nem csak az ukránok, a szervezet orosz játékosai közül is vannak, akik szeretnék elhagyni hazájukat és akár új állampolgárságot szerezni – még amíg lehetséges –, mert tudják mi lesz, ha a háború elhúzódik és egyre szigorúbb szankciókat vetnek ki rájuk.

Az orosz-ukrán háború mindkét oldalon hatással van az e-sportra. Ukrajnában a HellRaisersnek szüneteltetnie kell a munkát, a WePlay nem tud akadémialigát, sem más versenyeket szervezni. Az országban élő felnőttkorú férfiak egy rendelet miatt nem hagyhatják el az országot, ezért az ottragadt játékosok nem utazhatnak. Oroszországban pedig a hatalomhoz közel álló személyek szervezetei elleni nemzetközi szankciók nehezítik az ezekben játszó orosz és nem orosz játékosok életét egyaránt – a két legnagyobb érintett a Gambit és a Virtus.pro. A legtöbb rendezvényszervező kijelentette, határozatlan ideig nem tart sem versenyeket, sem selejtezőket az országban.

Borítókép: HLTV

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!