Top 5: A legnagyobb videojáték térképek

Top 5: A legnagyobb videojáték térképek

Elképesztő, mennyi helyünk is van érvényesülni a játékok által biztosított világban.

A nyílt világú játékok – azok műfajától most eltekinve –, főleg amióta ez a kifejezés is ismert, talán a legnépszerűbbek közé tartoznak a videojátékos közösségben. Nincs megegyezés abban, hogy mely játékot tekinthetjük a mai értelemben vett első nyílt világú játéknak, abban viszont már sokak véleménye egyezik, hogy a Grand Theft Auto III adta meg azt az irányvonalat, amelyet (kisebb-nagyobb módosításokkal legfeljebb) a mai játékok is követnek, azóta pedig talán még abban is verseny kezdődött, hogy melyik tudja a legnagyobb területet is biztosítani a játékosoknak.

Cikkünkben igyekeztük összegyűjteni ezeket a játékokat, melyet alább olvashatsz.

5. Fuel

A 2009-ben megjelent Fuel a maga korához képest elképesztően nagy területet biztosított a játékosoknak: körülbelül 14 400 négyzetkilométernyi bebarangolható helyszín, mindez egy poszt-apokaliptikus világban, amelyben a globális felmelegedés extrém és kiszámíthatatlan időjárást eredményezett a Földön és a feladatunk nem más, mint különböző versenyeket teljesíteni.

4. The Elder Scrolls II: Daggerfall

1996-ot írunk, amikor a Bethesda hosszas fejlesztés után végül piacra tudta dobni az Elder Scrolls-sorozat második játékát, a Daggerfall-t, amely egy bizonyos szempontból grandiózusnak számított. Egy online multiplayer játéknak nagy előnye, ha rengeteg helyet tudunk bebarangolni, a Daggerfall viszont összességében is az egyetlen csak egyjátékos módú RPG cím ezen a toplistán: kicsivel több, mint 160 ezer négyzetkilométernyi területet biztosít a játékosoknak. Ez nemcsak 1996-ban, hanem még ma is elképesztően nagynak számít. 

3. Microsoft Flights Simulator

Nagyjából most értünk el arra a pontra, amikor már arról is vitát lehetne kezdeni, mi számít még nyílt világú pályának. A Microsoft Flight Simulator ugyanis az 510 072 000 négyzetkilométernyi Földet biztosítja a játékosoknak. A játékot 2020-ban ugyanaz az Asobo Studio fejlesztette, akiknek listánk másik tagját, a Fuelt is köszönhetjük. A játékban egyszerű a feladatunk, egy repülőt kell a közel 37 ezer reptér valamelyikéről egy másikba navigálni, miközben szemünk elé tárul bolygónk virtuális mása.

2. Minecraft

A listánk második helyén álló Minecraft még a mi Földünknél is nagyobb helyet biztosít kreativitásunk kiélésére, ugyanis körülbelül 3,89 milliárd négyzetkilométeres terület áll rendelkezésünkreAz igazsághoz hozzátartozik, hogy ezt a pontos számot nehéz megmondani, így az „elképesztően nagy" is megállja talán a helyét. A környezetet, a téged körbevevő világot ugyanis folyamatosan generálja egy algoritmus, ahogy mozogsz, ez is biztosítja, hogy minden világ, melyben játszol, teljesen egyedi – miközben teljes mértékben el tudsz veszni akáár a környezet felfedezésében, akár az építkezésben.

1. Az űrben játszódó játékok

Listánkat pedig azok a játékok zárják, amelyek nemcsak minden eddig megjelentnél, de minden, a jövőben elérhetővé váló játéknál is nagyobb területet adnak, azok az űrben játszódó játékok – főleg, ha még az új helyszíneket is folyamatosan generálja nekünk. Több ilyen címet is felsorolhatunk: Elite Dangerous, No Man's Sky, Star Citizen, és bár eddig mindig konkrétan meg lett említve egy konkrét cím, itt ez már nem igazán működik, főleg mert a területet is térfogatban kell már megadni: akár több millió köbfényévnyi helyünk is lehet bolygóról bolygóra haladni, a Star Citizen egyik fejlesztője szerint a játékukban például közel 1 milliószor 1 milliószor 200 kilométernyi a játszható terület mérete (melyet inkább ne zámoljunk ki). A SPORE és a No Man's Sky ráadásul folyamatosan bővíti ki nekünk az űrt és a helyeket, így ezek talán még a Star Citizen-t is felülmúlják.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!