Elhunyt Stephen Wilhite, a GIF-formátum feltalálója

Elhunyt Stephen Wilhite, a GIF-formátum feltalálója

74 éves korában, rövid betegséget követően hunyt el az amerikai programozó.

Rövid ideig tartó betegséget követően elhunyt Stephen Wilhite, akinek gyakorlatilag a GIF (Graphics Interchange Format) fájlformátumot köszönhetjük. Az amerikai programozó 74 éves volt, halálát a koronavírus okozta, tudhattuk meg a felesége, Kathleen a sajtónak eljuttatott rövid közleményéből.

Wilhite évtizedekig dolgozott a CompuServe-nél, ő vezette azt a csapatot, amely a GIF-formátum elkészítéséért volt felelős. 1987 óta használják is a formátumot, abban az időben pedig optimálisabb megoldást nyújtott a színes képek átküldésére.

„Gyakorlatilag egyedül találta fel a GIF-et, valójában itthon tette ezt meg, a tökéletesítés után vitte be az ötletet a munkáhelyére." – mondta Kathleen a The Verge hírportálnak. „Mindent egyedül talált ki, majd utána a munkahelyi számítógépén programozta le."

Stephen Wilhite 2013-ban, a Webby Awards-gálán, ahol életműdíjat kapott találmányáért

Wilhite nemcsak találmányáról volt híres, hanem egy hosszú „vitát" is döntött el. Nem volt ugyanis egyetértés, hogy a „gif" szót hogyan kell kiejteni, a többség ugyanis „g" betűvel kezdte, a Webby Awards-gálán köszönőbeszédében azonban tisztázta, hogy „jiff"-nek kell azt kiejteni. Találmánya elképesztő népszerűségre tett szert az internetes felhasználók között, gyakorlatilag nincs olyan ember, aki ne találkozott volna például a közösségi médiában valamelyik igen rövid képsorral.

Nyugodjon békében!

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!