AGON by AOC AG254FG monitor és GM510 egér teszt – Több, mint monitor

AGON by AOC AG254FG monitor és GM510 egér teszt – Több, mint monitor

Ismét csemegéztünk egy kicsit az AOC kínálatából, monitoruk mellé pedig egy apróságukat is elvittünk egy körre.

A CQ32G2SE/BK után az AOC újabb monitorját láttuk vendégül, ezúttal az AG254FG személyében. A kijelző egy elég masszív, de szerencsére alaposan kibélelt csomagolásban érkezett, a megszokott hungarocell páncélon kívül két kisebb dobozt is rejtve, ömlesztés helyett így osztva el praktikusan a különböző alkatrészeket. Ezekből a méretesebbikben a monitorhoz járó „napellenzőt” találjuk, ami szükség esetén megóvja a képernyőt az árnyékoktól és külső fényektől. Ez a három darabból álló elem két gombostűvel könnyedén összepattintható, és egy könnyed mozdulattal ráhúzható a monitorra, amivel felszerelve kicsit Ötös robotra (Rövidzárlat) emlékeztet.

A másik dobozban az alapvető kiegészítők, köztük a táp, a HDMI, a szerszámok, a tájékoztató füzetke és egy érdekes kis korongot lapult. Utóbbi, mint kiderült egy hasznos kis vezetékes vezérlő, melynek segítségével egy gombnyomással váltogathatunk a különböző műfajokra szabott, és általunk megadott képernyőmódok között, valamint a beállításokban is kedvünkre szörfözhetünk. A bevezető után viszont térjünk is jár magára a monitorra.

Már a hungarocellből kihámozva érezhető, hogy az AG254FG bizony nem pehelysúlyú gyermek, ahogy lábazata sem. Szerencsére maga az összeszerelés pofon egyszerű, gyakorlatilag csak be kell cuppantanunk a monitor hátsó foglalatába a tartókart, majd egy még csavarhúzót sem igénylő csavar meghúzásával rögzíteni hozzá a talpat. Az összeállítással kapcsolatban igazából csak egyetlen negatív tapasztalatom volt, bár az is inkább medvemancsaimnak tudható be, amikkel a talpban lévő csavarhoz kézzel a szokottnál kicsit nehezebb fértem hozzá, de ez persze nem a gyártó sara.

A 24.5 inch (62.23 cm) méretű kijelző összerakva igazán tekintélyparancsoló, stílusos és futurisztikus hatást kelt. Ebben nagy szerepet játszik a dizájn és a kialakítás, valamint olyan vagány extrák, mint a tartókaron elhelyezett aprócska projektor, amivel a nekünk tetsző színben és intenzitással vetíthetjük ki a gyártó logójának két variációját asztalunkra. Talán kevésbé szembetűnő, de még ennél is látványosabb a monitor hátuljának két oldalán helyett kapott, kopoltyúszerű világítás, melynek színét, erősségét és módját szintén kedvünkre állítgathatjuk. Ha már úgyis hátul járunk, az AG254FG jobb hátsó részén, de elölről is kényelmesen elérhető módon kapott helyet a monitor vezérlője is, ami gombok armadája helyett szerencsére egyetlen aprócska, gombként is funkcionáló kar. Persze, ha nem akarunk a kijelzőhöz nyúlkálni, akkor ezt könnyedén kiválthatjuk a korábban említett vezérlőkoronggal.

Csatlakozások tekintetében az AG254FG 4 USB 3.2 porttal, valamint 2 HDMI 2.0, 1 DP 1.4, valamint a megszokott fejhallgató- és mikrofonbemenettel van felszerelve. Az 1920x1080 felbontású Full HD kijelző IPS panelének köszönhetően a monitor színeire és betekintési szögére abszolút nem lehet panaszunk, ahogy 1 ms válaszidejére sem. 360Hz-es képességeiből adódóan ráadásul akár az új konzolgeneráció adottságaival is megbirkózik, beépített hangszórói pedig remekül szólnak. A VESA DisplayHDR 400 tanúsítvány jóvoltából a részletgazdag megjelenés is garantált játékok és filmek esetében egyaránt, igazán rugalmas kialakításának köszönhetően pedig teljesen szabadon, igényeink szerint dönthetjük, forgathatjuk és állíthatjuk a kijelző helyzetét.

Az AG254FG mindent összevetve gaming monitorként abszolút kielégíti minden igényünket, és sokkal több is egy egyszerű kijelzőnél. Formaterve, kialakítása és ráadás látványelemei bármelyik szoba, iroda vagy épp gamer kuckó ékévé teszik, így amennyiben valaki egy nem csak teljesítmény, de megjelenés tekintetében is igazán ütős darabra vágyik, annak garantáltan jó választás.

GM510 egér

Az AG254FG kísérőjeként benézett hozzánk az AOC egyik aprósága is, a GM510 vezetékes egér, amit szintén próbára tettünk. A 16 000 DPI-s aprósággal nem csak élmény, de igazán időtálló is a klikkelgetés, a beépített Kailh Switch ugyanis a gyártó ígérete szerint 80 millió kattintást garantáltan kibír. A 1.8 méteres, stramm kábellel felszerelt egér legnagyobb csábereje azonban talán kaptárra emlékeztető külseje, gépünkhöz csatlakoztatva a látványt ráadásul vörösen – vagy más általunk beállított színnel – pulzáló fény fokozza tovább. Ehhez párosuló 58 grammos súlyával továbbá olyan pehelykönnyű, hogy használat közben néha el is felejtjük, hogy a kezünkben van. Egy egyszerű, praktikus, stílusos és tenyerünkbe simuló darab, ami bármilyen konfigurációhoz remekül passzol.

Szerző: Charlie Firpo

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!