apEX: „Meg kell találni a 2022-es Vitality identitást”

apEX: „Meg kell találni a 2022-es Vitality identitást”

A francia irányító a kihívásokról és cserékről mesélt egy interjúban, ebből szemléztünk.

KennyS után apEX volt a soros a 1pv.fr francia nyelvű podcastjában, ahol két és fél órán át kérdezték a Vitality irányítóját az elmúlt évekről, cserékről. A fókuszban a francia felállás vége, a dánok érkezése, a csapat problémái, filozófiai különbségek és ZywOo képességei voltak – minderről neL Redditen közölt fordításából tudhatunk meg többet most.

Az interjú elején 2019 első hónapjaiba térünk vissza, amikor is ALEX úgy döntött, távozik a csapatból. „A távozását nehéz volt megemészteni, elárulva éreztük magunkat, fájt. Egy ideje már nem ment jól ALEXszel és megelégelte. Nem érezte jól magát a csapatban. Végső soron egy balszerencse örömet is hozhat. Ez tette lehetővé, hogy kapitányként próbáljam ki magam, amivel meghosszabbítottam a karrierem.”

Ezután konkrét játékosokról beszélgettek, a legfontosabb állítások: RPK a távozásakor apEX szerint megkönnyebbülést érzett, mert stresszes és sok áldozattal jár a profi lét; Nivera azért nem maradt velük, mert ZywOotól kellett volna teret elvenni, nem jött ki mindenkivel a személyisége miatt, keveset beszélt; Kyojin és misutaa között azért utóbbi mellett döntöttek végül, mert Kyojin nem fejlődött elég gyorsan, nem tudtak több időt adni neki.

Így érkeztünk el 2021 közepére, amikor a szervezet apEX megerősítése szerint is megkereste őket azzal, hogy nemzetközire szeretnének váltani. Ezt akkor XTQZZZ közölte a játékosokkal, akiknek egészen más elképzelésük volt. apEX elárulta, hogy bodyyt és Djokot szerették volna behozni Kyojin és misutaa helyére, azonban a Vitality erre nemet mondott. „Ha igennel is válaszolnak, ezek akkor is csak tervek, beszélgetések voltak” – tette hozzá.

A Majorön aztán rájuk szakadtak a problémák és a hír is, hogy érkeznek a dánok. „Az első Major két játékosunknak is, ez nehéz. Amikor 2-0-ra álltunk, akkor volt egy hosszú és kemény beszélgetésünk. Ritkán sírtam a csapattársaim előtt, shox kemény szavakkal illette a fiatalabb játékosokat, lényegében azt mondta, hogy kibasznak velünk. Hogy mi mindent megadtunk nekik, de ők semmit sem adtak ebből vissza. Én elmondtam ZywOonak, hogy ébredjen fel, mutassa meg mire képes, és jobbak lettünk.” A Vitality végül 0-2-ről 3-2-re fordított a csoportkörben és bejutott a rájátszásba, ott azonban a NAVI állta útjukat a negyeddöntőben.

A cserékről akkor hallott először apEX, amikor a többiek is. Az információ hamar nyilvánossá vált, már a Major alatt jelentek meg riportok arról, hogy shox és XTQZZZ biztosan távoznak, misutaa és Kyojin közül még az egyik szintén fél lábbal kint van, a helyükre pedig érkezik az Astralistól dupreeh, Magisk és zonic. „Nem kérdeztek meg. Neo [Vitality CEO] mondta el nekünk, sokkolt, kifejezetten XTQZZZ [távozása] három év után. Gondolkoztam rajta, hogy meg fogom-e bánni még a nemzetközi csapatra váltást ilyen játékosokkal. Ez egy lehetőség, lehet jó ötlet is. 28 éves vagyok, ezen a ponton ez kihívás...”

A bejelentés után angol nyelvleckéket vettek a franciák, apEX beszélgetett a dánokkal. A Vitality kapitánya szerint „misutaának külföldi barátnője van, szóval ok” az angolja, „ZywOo esetében már nehezebb, hozzá kell szoknia, de nem beszél sokat amúgysem. Ez így volt, amikor franciául csináltuk, nincs valami jó kommunikációja, ez a legnagyobb hibája.” A játékon kívül viszont nem számított apEX arra, hogy ennyire jól kijönnek majd egymással.

Irányítani persze már más kihívás, mint csevegni: „Nagyon aggódtam. De rendben van, gyorsan belerázódtam. A kommunikáció egy probléma számunkra, főleg a túlfűtött pillanatokban. Nekik is, nagyon jól beszélnek, de CS-ben fontos, hogy megtaláld a megfelelő kifejezést. Dolgozunk egy szótáron, hogy mi mit jelent. Például ha azt mondjuk, hogy »Pepsi«, akkor arra gondolunk, hogy elhagyjuk a pozíciót. Mondjuk »Pepsi átkötő« és akkor az azt jelenti, hogy senki sem tartja átkötőt jelenleg, gyorsabban átjön.”

A kommunikációnál nagyobb problémák is vannak a játékon belül, apEX szerint „az alapok jelenleg rosszak, így nem tudunk meccseket nyerni”. „Van egy francia nézetünk a rendszerről, amiben játszunk. Ez sokkal lazább és érzelem alapú. Szóval néha a köreink furcsán néznek ki, mert nem értjük egymást. Én látok dolgokat valahogyan, de meg kell értenem ők mit akarnak és szeretnek csinálni. Ennek az egész filozófiának meg kell változnia és ez nem könnyű.” A dánok hozzászoktak ahhoz, hogy az Astralisban nem változtak nagyon menetközben a hívások és a tervek, míg a Vitalitynél apEX kifejezetten ezeken dolgozott, mióta IGL. Ezért is hangoztatta az interjúban, hogy nem egyik vagy másik irányba kell menni, hanem „meg kell találni a 2022-es Vitality identitást”.

apEX azon kevesek egyike, aki a CS:GO történetének talán két legjobb edzőjével is dolgozhatott, így felmerült, milyen különbségek vannak köztük. „XTQZZZ jobban beleszól, ha nem tetszik neki valami, kimondja. Eközben zonic békésen erős, egy igazi plüssmackó. Azt gondolom mindkettejüknek elképesztő ereje és aurája van. Nagyon szenvedélyesek a CS iránt. Van valami különleges bennük, megérted, hogy ők a világ három legjobb edzői között vannak.”

Végül ZywOoról is szó esett, aki a Vitality számára mindig is győzelmi kondíció volt, de az utóbbi időkben nem tud konzisztensen és magas szinten teljesíteni. apEX poénnal kezdte a válaszát, azt mondta, hogy „ZywOo? Vége van, vége, már régi történet”. Persze ez nem igaz, de vannak nehézségei, ezt a kapitány is elismeri: 

„Mathieu-t [ZywOo] nehéz megérteni, kapargatni kell a felszínt, hogy megértsd mi nem megy jól. Mindig azt mondja rendben van. De érzed. Manapság látom pusholni és én meg nem értem mi a fenét művel? Ne menj elsőként, refragelj, nyerj clutchokat. De néha nem érti. Emlékeztetnünk kell, hogy ő nem entry fragger, hanem más szerepe van. Igen, csinálhatod, amikor érzed, de ne csináld, mert azt hiszed neked ezt kell tenned vagy mert elveszettnek érzed magad. Mondtam neki, baiteljél minket, sohasem mondtam neki ezt, de már mondom neki, »BAITELJ MÁR EL MINKET«, és látod, megérted a szereped újra. Majd nézünk pár blameF demót, hogy lásd hogyan is működik ez (nevet). Ez már a francia felállásban is megtörtént. ZywOonak minden szabadsága megvan a világon, de néha nem használja ki.”

Borítókép: HLTV/Heccu

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!