Mi kell ahhoz, hogy 2022-ben több, mint 3 millió darab keljen el egy LEGO Star Wars játékból?

Mi kell ahhoz, hogy 2022-ben több, mint 3 millió darab keljen el egy LEGO Star Wars játékból?

Ez az a LEGO játék amit kerestünk!

Ugye megvan az az eset, amikor 2022-ben, 30 éves fejjel bemész a kedvenc gamer boltodba, leveszed a polcról a LEGO Star Wars: The Skywalker Sagát a kedvenc platformod kiadásában, majd félve odaballagsz a pénztárhoz? Közben a következő gondolatok futnak át az agyadon a másodperc tört része alatt: „Mit fog szólni az eladó?", „Vajon azt hiszi majd, hogy a gyerekemnek veszem?", „Alig hiszem, hogy hazaérjek és végre játszhassak."

Aggodalomra semmi ok. A LEGO Star Wars: The Skywalker Saga bár nyilván megcélozta a fiatalabb korosztályt is, mint célközönség, az általános iskola, sőt, az egyetem padjait maguk mögött hagyóknak sem kell aggódniuk. Nem csak a 10 évesek szórakozása az új LEGO Star Wars, hanem egy olyan új LEGO-korszak potenciális kezdete, ami kimagasló játékokat hozhat el, kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

A The Skywalker Saga nem csak egy újrakiadás. Nem remake, nem remastered, nem az eredeti játék csiszolgatása, hanem teljesértékű új program, ami merít az első kettő LEGO Star Wars játékból, de annak minden elemét új szintre emeli és rengeteg újdonsággal is szolgál.

A játék ezúttal nem egy, nem is kettő, de három trilógiát is feldolgoz. A Baljós Árnyaktól kezdve, a Birodalom visszavágon át, egészen a Skywalker Koráig minden filmet végigjátszhatunk. Persze így is vannak azért hiányzók. A The Mandalorian vagy a Book of Boba Fett nem kapott helyet a játékban, ahogy a Han Solo és a Rogue One sem. Különösen utóbbi fáj, hiszen a Rogue One-ból egy izgalmas, akciódús játékot lehetett volna összehozni. Sebaj, majd talán legközelebb.

A fő cselekmény mind a 9 epizódja végigjátszható, a már jól ismert, de friss, üde és szép formában. A LEGO karakterek még mindig bájosak, a sajátos humor még mindig jól áll a játéknak, ahogy a pályák felépítése is. Egy percig sem unatkozunk a pályákon, mindig van valami akció, fejtörő vagy éppen elrejtett extra, amiért kutatnunk kell. A játékmenetet viszont új alapokra helyezték. Az új kameranézet bár nem tökéletes, de sokkal élvezetesebb, mint volt, a harcokról nem is beszélve.

Az össze-vissza, céltalan lövöldözés és kaszabolás helyett immár gyakorlatilag egy TPS játékot kapunk. A lőfegyverekkel szabad a célzás, van fedezékrendszer és a fénykardpárbajok is kellően, de nem túlzottan összetettek. Remekül lehet kombózni és pont annyira mély a harcrendszer, hogy az elszórakoztasson egy felnőtt játékost, de ne okozzon gondot egy gyermeknek.

A kezdetleges, ám épp elég szerteágazó kasztrendszer is új élményt kínál. Egyes fejtörőkhöz csak bizonyos karakterosztályú és képességű szereplők megfelelőek, őket pedig mind össze kell gyűjtenünk a végigjátszás során. Apropó karakterosztályok, szereplőinket még fejleszthetjük is. LEGO darabkák elköltésével minden karakter fejleszthető, ami ismét extra izgalmakat kölcsönöz a játéknak.

A legnagyobb dobás pedig egyértelműen a körítés. A fejlesztők bár megtartották az egymás után érkező pályák sorát, azokat egy hatalmas, már-már open world világgal látták el. Adott például a Tatooine, ahol egy nagy térképen mászkálhatunk kedvünk szerint. Felfedezhetjük a bolygó titkait, mellékküldetéseket oldhatunk meg, karaktereket, hajókat gyűjthetünk, fejlődhetünk. Majd ha mindezt meguntuk, akkor az adott helyszínen bármikor felvehetjük a fő sztoriszál fonalát és belevághatunk a filmek végigjátszásába.

Összesen 24 bolygón garázdálkodhatunk és persze az űrben is. Minden bolygó fölött kedvünkre repkedhetünk, ráadásul azzal a hajóval, amelyik csak tetszik. Az űrben is várnak ránk extra feladatok, persze közel sem annyi, mint a bolygófelszínen, de mindenképpen üdvözölendő, hogy a fejlesztők erre is gondoltak.

A tartalomra tehát nem lehet panaszunk, az igazán maximalisták könnyedén beleölthetnek a játékba 100-120 órát is. A megvalósítás is remek, a játék gyönyörű, az új funkciók jól működnek és technikai fronton is domborít a játék, PC-n semmilyen gondba nem ütköztünk. Mégis, nem minden arany ami fénylik.

Bosszantó hibákkal és átgondolatlan döntésekkel azért találkozunk a végigjátszás során. Nincs például online co-op. Miért? 2022-ben csak lokális co-op kapott helyett a játékban, ami egyszerűen hiba. A boss harcok néha fura időzítéssel kezdődnek, még bőven mászkálnánk és felfedeznénk a pályán, amikor hirtelen elénk ugrik például Vader. A Birodalom visszavág végén érezhető ez nagyon. 

Ami pedig talán a legfájóbb hiba, hogy a végigjátszás során olyan érzésünk van, mintha az open-world pályák és küldetések több figyelmet kaptak volna a fő sztori pályáihoz képest. Amit kapunk az hibátlan és élvezetes, pusztán kevés. A cselekmény mintha össze lenne csapva, rövidek a pályák és egyszerűen kevés a számuk.

Nem tökéletes tehát az összkép, mégis szinte hibátlan. Ez a valaha készült egyik, ha nem a legjobb LEGO-videójáték és ugyanez elmondható a Star Wars játékok kategóriáját böngészve is. Biztos, hogy vannak akiket elriaszt a LEGO, de ti ne essetek ebbe a hibába, a LEGO Star Wars: The Skywalker Saga kiváló szórakozás, akkor is, ha 10 éves vagy és akkor is, ha 50.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!



Neked melyik az eddigi kedvenc LEGO videójátékod?

  • 67 %
  • 0 %
  • 0 %
  • 0 %
  • 33 %