LoL: Újabb bundabotrányba keveredett a legnagyobb liga

LoL: Újabb bundabotrányba keveredett a legnagyobb liga

Akár tíz év börtönbüntetést is kaphatnak.

Az ausztrál rendőrség letartóztatott két férfit az LPL-hez kapcsolódó „gyanús fogadási tevékenység" miatt.

Az ausztráliai Victoria államban működő Sporting Integrity Intelligence Unit (SIIU) nyomozói „két férfit vád alá helyeztek egy e-sport bajnokság körüli gyanús fogadási tevékenységgel kapcsolatos nyomozás kapcsán". A Victoria állambeli Kingsville-ből és Brooklynból származó férfiakat két különálló, a kínai szuperligában, az LPL-ben zajló mérkőzések bundázásával kapcsolatos bűncselekménnyel vádolják.

A SIIU szerint a nyomozás azt követően indult, hogy a rendőrség egy fogadóirodától kapott bejelentést a tavaly, miután gyanús tevékenységre lettek figyelmesek több LPL-mérkőzés kapcsán. A közlemény szerint „állítólag játékosok szándékosan vesztettek el meccseket nagy előnyből", ami arra utal, hogy profi játékosok is érintettek lehetnek, és a nyomozók azt állítják, hogy szerintük „számos mérkőzésen történt ilyen". A férfiaknak 2022. szeptember 26-án kell bíróság elé állniuk.

Az egyik vádlottat „belsős információk tudatában fogadott mérkőzésekre", míg a másik vádlottat „olyan magatartás tanúsításával vádolják, amely befolyásolta az események végeredményét, így a fogadásokat is". Amennyiben mindkettőjüket bűnösnek találják, akár 10 év börtönbüntetésre is számíthatnak.

„A SIIU korábban is vizsgált már e-sport-fogadással kapcsolatos gyanús tevékenységeket, és ez továbbra is kiemelt terület a számunkra" - mondta Wayne Woltsche nyomozó az ügyről kiadott sajtóközleményben. „Erős kapcsolatokat alakítottunk ki számos e-sport szervezettel és fogadóirodával, és továbbra is együtt fogunk dolgozni, hogy célba vegyünk minden gyanús tevékenységet."

A rendőrség nem árulta el, hogy mely mérkőzések voltak a „gyanús fogadási tevékenység" részei, csupán annyit közölt, hogy 2021. június 8-án kapták az információt, vagyis a mérkőzéseknek ezt megelőzően kellett történniük.

A mérkőzések manipulálása az e-sportban annak növekedésével egyre nagyobb problémát jelent. Woltsche a Victoria-ügy sajtóközleményében kijelentette, hogy „Fontos, hogy az emberek megértsék, hogy ezek jelentős bűncselekmények, súlyos büntetésekkel. Nagyon komolyan vesszük a gyanús tevékenységről szóló bejelentéseket".

A kínai League of Legends közösség számára nem ez az első ilyen botrány. Tavaly az LPL és az LDL (az LPL akadémiai ligája) 38 profit büntetett meg amiatt, hogy részt vettek a mérkőzések manipulálásában, vagy tudtak róla. 12-en életre szóló eltiltást kaptak. Az LGD mid lanere, Chen „Jay" Bo szintén végleges eltiltást kapott bundázás miatt 2021 áprilisában.

Szoktál e-sport mérkőzésekre fogadni?

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!



Te szoktad követni az LPL küzdelmeit?

  • 12 %
  • 35 %
  • 53 %