Botrány: FIFA-tartalmakat tiltott be a népszerű videómegosztó

Botrány: FIFA-tartalmakat tiltott be a népszerű videómegosztó

Nem szabad mostantól a FUT pack-nyitásról videót feltölteni TikTokra.

Mostantól minden olyan tartalom lekerül a népszerű videómegosztó portálról, a TikTokról, ami az EA Sports FIFA 22 Ultimate Teammel kapcsolatos. Amennyiben valaki ilyen videót tölt fel, egy figyelmeztető üzenetet kap, hogy „nem megengedett tevékenységet folytat".

A FUT csomagrendszere már régóta vitatott funkció, amely különböző értékű, megvásárolható tartalmakat foglal magába.

Ahogyan régebben az unboxing videók, vagy a különböző ládanyitások és egyéb szerencsejátékok, a pack-nyitós videók is óriási nézettséget tudnak szerezni YouTube-on, TikTok-on és más videómegosztó platformokon - különösen, ha értékes játékoskártya van bennük. Például egy ritka ICON-lap vagy a világ legjobbjainak különleges verziói.

Már egy ideje tart azonban erről a rendszerről egy heves vita, az ellenzők azzal érvelnek, hogy „szerencsejátékra" ösztönözheti a fiatalokat, ami miatt Belgiumban teljesen betiltották. Azzal is érveltek, hogy a csomagnyitó videók arra ösztönzik az embereket, hogy még több és több FIFA-pontot vásároljanak a játékban.

A FIFA 22 Ultimate Team csomag-nyitó videókat eltávolították a TikTok-on.

A Twitteren JLingz Lisa felhasználó posztolta, hogy a LaLiga Team of the Season pack-nyitó videóját távolította el a TikTok.

A figyelmeztetés szerint „illegális tevékenységek és szabályozott áruk" miatt vették le - ami kissé homályos, mit is jelent pontosan.

Hasonló problémáról számolt be efcdzn is a Twitteren, aki azt állította, hogy egy videót posztolt „ami közel járt ahhoz, hogy körülbelül 70-80 ezer" megtekintést kapjon, és azt is levették.

Ugyanezt a figyelmeztető üzenetet kapta, „illegális tevékenységre" hivatkozva törölték a videóját.

Ez az eset azonban egy kicsit más, mivel a klipben játékkód is szerepel.

Ezek a videók megszegik a TikTok szabályait?

A TikTok közösségi irányelvei szerint a tartalomkészítők, bizonyos típusú videók közzétételével azt kockáztatják, hogy büntetést kapnak, akár videótörlés, akár tiltás formájában.

Ezek közé tartozik a szerencsejáték, a csalások és átverések, a fegyverek, a bűncselekmények és a személyes adatok megosztása. Ebben az esetben az egyetlen logikus magyarázat az, hogy az Ultimate Team csomagok nyitása szerencsejátéknak minősül.

A szerencsejátékra vonatkozóan az irányelvek pedig kimondják: „Nem engedélyezünk olyan tartalmakat, amelyek szerencsejáték-szolgáltatásokat népszerűsítenek, vagy amelyek kaszinók, sportfogadás vagy bármilyen más kereskedelmi szerencsejáték-tevékenység reklámjának tekinthetők". Ez magában foglalhatja a következőket: "Olyan tartalom, amely kaszinókat, sportfogadást, pókert, lottót, szerencsejátékkal kapcsolatos szoftvereket és alkalmazásokat vagy más szerencsejáték-szolgáltatásokat népszerűsít".

A helyzetet még érdekesebbé teszi, hogy azután lépett a TikTok, hogy két hónapja Hollandiában a FIFA-csomagokat „nem szerencsejátéknak" minősítették.

Abban az ítéletben a bíróság azt mondta: „Ahogy az EA elmagyarázza, a csomagok a FUT módban többcélú funkciót töltenek be. Szimulálják azt a bizonytalanságot, amely a valós futballvilágban is előfordul a csapat összeállításakor".

„A csomagok túlnyomó többségét a játékban való részvétel során szerzik be és használják fel" - folytatódott az ítélet. "A csomagok feketepiacon való forgalmazhatósága relatív. A feketepiac főként a fiókok kereskedelmére összpontosít, nem pedig az egyes csomagok vagy azok tartalmának kereskedelmére".

Te szeretted az ilyen típusú tartalmakat? Mit gondolsz a tiltásról?

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!



Szoktál TikTokon FIFA tartalmakat nézni?

  • 20 %
  • 80 %