Schäfer András: „Ha ezek az eredmények nem adnak kellő löketet az őszre, akkor semmi”

Schäfer András: „Ha ezek az eredmények nem adnak kellő löketet az őszre, akkor semmi”

Magyarország történelmi, 4:0-ás sikert aratott Anglia ellen a 2022-es Nemzetek Ligája C csoportjának negyedik fordulójában, ezzel vezeti a kvartettet. A fantasztikus sorozatot követően interjút készítettünk Schäfer Andrással, a magyar válogatott középpályásával.

Majdnem egy évszázadot kell visszarepülnünk az időben, ha arra keresünk példát, hogy mikor kapott ki Anglia hazai pályán legalább négy góllal. Alighanem, ha a Nemzetek Ligája 2022-es kiírása előtt valaki azt mondja, hogy Magyarország lesz, aki felidézi a háromoroszlánosoknak ezt az élményt, akkor talán csak a legnagyobb rajongók bólogattak volna elismerően.

1928-ban Skócia verte el a Angliát 5:1-re, most viszont a magyar válogatott tett csodát a szigetországban, miután június 14-én 4:0-ával semmisítette meg az Európa-bajnoki ezüstérmes együttest. Ráadásul ezzel az elképesztő eredménnyel vezetjük a C csoportot Németország, Olaszország és Anglia előtt 7 pontot gyűjtve. A legendás évszázad mérkőzése után (1953-ban 6:3-ra győztük le az angolokat a Wembleyben) minden bizonnyal ez hazánk másik történelmi sikere. Ha valaki esetleg bármilyen okból kifolyólag lemaradt volna a találkozóról, az összefoglalóját mindenképp érdemes megnézni:

Ennek a parádés eredménynek és fantasztikus élménynek apropóján volt lehetőségünk beszélgetni Schäfer Andrással, a magyar válogatott fiatal titánjával. A 23 éves középpályás nagy szerepet kapott a Nemzetek Ligájában, hiszen végigjátszotta már a hazai 1:0-ás angolok elleni mérkőzést is, majd 87 percet kapott Olaszországban a 2:1-es vereség alkalmával. Miután a Cesenában megtartott meccs 71. percében megkapta második sárgáját, a németek ellen sajnos nem léphetett pályára. Annál nagyobb lendülettel vetette bele magát a játékba az Anglia elleni visszavágón és bizony fontos láncszeme volt a csodálatos győzelmet arató magyar válogatottnak.

Ez a példa remélhetőleg ösztönzően hat majd minden magyar e-sport válogatott játékosra is, hiszen rengeteg erőt és kitartást adhat azok számára, akik valami maradandót szeretnének alkotni a virtuális térben is. Ezáltal pedig szép lassan elhihetik a játékosok, hogy lehetetlen tényleg nem létezik. Elsőként a magyar FIFA 22 válogatott páros bizonyíthat, a június 16-17-én megtartott eNations Cup rájátszásában molnargabo és Boresz küzdhet meg a világbajnoki részvételért. Elszántságuk révén ők is képesek lehetnek erre a varázslatra, így aki teheti mindenképp szurkoljon nekik a kvalifikáció során:

Az eufória után pedig feltettünk Schäfer Andrásnak néhány kérdést és természetesen a témák közül a FIFA sem maradhatott ki:

Esport1.hu: Szoktál-e játszani a FIFA-val vagy játszottál-e már bármelyik résszel valaha? Bármilyen másik játékkal játszol esetleg? A válogatotton belül szoktatok-e FIFA-zni a felkészülés vagy az edzőtáborozás során kikapcsolódásképpen?

Schäfer András: Régen nagyon sokat játszottam vele, de aztán azt vettem észre, hogy túlzásba viszem, ezért abbahagytam. Talán kéthavonta, ha bekapcsolom. De mással szoktam játszani pihenésképpen. Elsősorban a Call of Duty: Warzone-nal, ott a kispályát szeretem leginkább, valamint az NBA-vel, ott a My Team a kedvencem, az a FIFA Ultimate Teamhez hasonló csapatépítős játékmód. Amikor régen a FIFA-ztam, ott a Karrier mód és az Online szezon vált be nekem leginkább, a FUT akkor még nem volt ennyire részletes, mint most.  A válogatottnál nem szoktunk videójátékozni, mert egyrészt nem túl jó az internet, másrészt elsősorban kártyázunk és társasozunk olyankor. De amikor mindenki otthon van, akkor gyakran előfordul, hogy a csapattársaimmal játszunk, például Fiola Attilával, Kalmár Zsolttal, vagy épp Szoboszlai Dominikkal.

Esport1.hu: Az első meccs sikere hozta meg ezt a fantasztikus önbizalmat és lendületet vagy már eleve ennyire erős mentális állapotban tudtatok pályára lépni a Nemzetek Ligájában?

Schäfer András: Úgy gondolom, hogy eleve ilyen állapotban léptünk pályára. Szinte mindegyikünk jó szezonon van túl klubszinten, akinek véletlenül nem úgy sikerült az idény, ahogy szerette volna, ezek a sikerek most neki is segítettek. Ez nem egyik pillanatról a másikra történt, nem egy mérkőzéstől változott meg minden, ez egy hosszú folyamat része. Már az őszi, Wembleyben elért egy-egynél látszott, hogy benne van a levegőben egy ilyen bravúr. Jó az irány, amerre halad a csapat, hiszen a hét pontunkkal vezetjük a csoportot négy meccs után.

forrás: (facebook.com/magyarlabdarugoszovetseg/)

Esport1.hu: Milyen és mennyi extra fizikai edzést tartottatok annak érdekében, hogy ezt a négy mérkőzést ilyen jól bírjátok fizikálisan?

Schäfer András: Nagyon hosszú szezonon vagyunk túl, ilyenkor már nem lehet fizikai edzésre gondolni. A regenerációra kell nagyon nagy hangsúlyt fektetni, a pihenésre. Minden eszközt, amit lehetett a stáb a rendelkezésünkre bocsátotta, amiért nagyon hálásak vagyunk nekik. Meg is lett a gyümölcse, az eredmény alapján az utolsó mérkőzésen volt a legfrissebb a csapat. Óriási érdemük van a győzelemben, de ez igaz ránk játékosokra is, mert mindenki nagyon fegyelmezetten betartotta az utasításokat.

Esport1.hu: Mit gondolsz, hogyan lehet őszig fenntartani majd ezt a teljesítményt, amit az elmúlt 4 mérkőzésen nyújtottatok?

Schäfer András: Ha ezek az eredmények nem adnak kellő löketet az őszre, akkor semmi. Ezek a sikerek ráadásul mindenkinek a klubszezonjára is pozitív hatással lesznek, mert hatalmas motivációt és önbizalmat adnak. Ami nagyon fontos, hogy most nem szabad elhinnünk, hogy mi lettünk a világ legjobb csapata, és minden meccset négy-nullra meg fogunk nyerni. Két a lábbal a földön kell maradunk, de kellő önbizalommal és magabiztossággal kell kiállni az őszi meccseken is.

Esport1.hu: Mit gondolsz, belülről hogyan érzed, a magyar válogatott miben a legerősebb jelenleg, hogy bárki ellen felveheti a harcot?

Schäfer András: A csapategységet emelném ki. Nem egyénekként küzdünk, hanem együtt, mindenkinek megvan a szerepe és a feladata, amit pontosan betart. Azt nézzük mit tudunk hozzátenni a csapathoz. Ilyen csapategységgel kevés válogatott rendelkezik az egész világon szerintem.

Esport1.hu: 1953-as 6:3 után újra történelmet írt a magyar válogatott és ti gyakorlatilag nemzeti hősökké váltatok. Milyen érzések kavarognak benned? Az e-sportban viszont még csak bontogatja a szárnyait a válogatottság kérdése, ezért oszd meg kérlek velünk, hogy mit jelent számodra a nemzeti együttesben szerepelni?

Schäfer András: 16 órával a meccset követően még mindig nem teljesen fogtam fel, mit is vittünk véghez. Egészen elképesztő. Kicsit még mindig hihetetlen számunkra, 4-0-ra megverni az angolokat Angliában... Még nem sikerült teljesen feldolgoznunk, ülepednie kell. De remélem ez az extázis sokáig fog tartani.

Esport1.hu: Sajnos jellemző mentalitás itthon (e-sportban meg aztán főleg) hogy néhány kudarc után belső viszályok vannak a csapaton belül, vagy feladják a játékosok a további küzdelmeket. A magyar foci az 1986-2016 közötti években nem igazán volt sikeres, hogyan lehet ezeken a kudarcokon egyénileg és csapatszinten túllendülni és te, mint fiatal, feltörekvő tehetség, mit tanácsolnál azoknak az akár profi sport, akár profi e-sport karrierről álmodozóknak, akik hasonló helyzetbe kerülnek?

Schäfer András: Amennyiben esélyt kapunk arra, hogy a hazánkat képviseljük, azt büszkén és mindent beleadva meg kell ragadni. Aki válogatott lesz - sportágtól függetlenül - annak óriási megtiszteltetés ez. Ez az egyik legnagyobb elismerés egy sportoló számára. Ami a kudarcokat illeti, egyénileg ez a személyiségtől függ, valaki magában lerendezi, más külső segítséget kér. A csapatnál viszont szükség van megfelelő karakterekre, aki el tudják rendezni a nézeteltéréseket. A kapitánynak meghatározó szerepet kell vállalnia, hogy a többiek fel tudjanak nézni rá.

Esport1.hu: Személyes kérdés: a nyári pihenőben mivel fogod tölteni a szabadidődet, és mikor kezded meg az edzésmunkát az Union Berlinben (klubcsapatában) és majd később a válogatottal?

Schäfer András: Kaptunk szűk két hét pihenőt, igyekszem minél jobban kihasználni. Ebben a 12-13 napban nem szeretnék a következő szezonra gondolni, és rágörcsölni. Nagyon hosszú szezonon vagyok túl, csapatváltáson, válogatott szerepléseken. Teljesen ki kell, hogy pihenjem magam fejben.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

(Borítókép:  James Baylis – AMA / Getty Images)

Kövess Minket!