Esport1 Podcast: Szakított a FIFA és az EA – Minden, amit a témáról tudni érdemes

Esport1 Podcast: Szakított a FIFA és az EA – Minden, amit a témáról tudni érdemes

Elképesztő összeget kért a FIFA a névhasználati jogokért, amibe az EA Sports nem ment bele, így megszűnik a jelenlegi formájában az egyik legnagyobb videójátékos franchise. De vajon ez milyen hatással lehet a piacra? Podcastunkból kiderül. A cikkeink tetején lévő bannerek pedig egyből elkalauzolnak titeket az aktuális adásokhoz!

Három évtizednyi történelem szakad most meg, miután a FIFA (Nemzetközi Labdarúgó Szövetség) és az EA Sports nem tudott megegyezni egymással a szerződéshosszabbításról. Ennek értelmében a FIFA videójáték-franchise ilyen formán megszűnik létezni, és a kiadó 2023-tól kezdődően már nem ezen a néven adja majd ki az elsőszámú sportszimulációs alkotását. Az 1993-as indulása óta a FIFA-sorozat több milliárd dollárt termelt a cégnek, és ez leginkább a 2009-ben bemutatott Ultimate Teamnek köszönhető. Ebben a játékmódban a játékosok saját maguk állíthatják össze a kezdőcsapataikat és ehhez a játékban fellelhető valutát vagy való pénzt is felhasználhatnak. Ez mára olyannyira kinőtte magát, hogy a 2021-es pénzügyi esztendőben másfél milliárd dollárnál is többet kaszált az EA. A FIFA viszont miután már háromszor is rábólintott a szerződéshosszabbításra a múltban, most elérkezettnek látta az időt, hogy egy nagyon komoly feltétel mellett engedik tovább használni a szövetség nevét a játékban. Természetesen az amerikai székhelyű cégnek ez nem igazán tetszett és végül kiderült, hogy eszük ágában sincs kifizetni négyévente 1 milliárd dollárt a névhasználati jogokért.

Erre válaszul a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség arról számolt be, hogy saját játékot fejleszt majd egy másik céggel és igyekeztek biztosítani mindenkit, hogy az egyetlen hiteles, valódi játék, amely FIFA névvel rendelkezik, a legjobb lesz a játékosok és a futballrajongók számára. A FIFA, mint márkanév elég erős lehet, hogy jó nagy rajongótábort gyűjtsön maga köré, viszont az utóbbi években azért kapott hideget-meleget az EA is, így mondhatni ezt a nevet némileg meg is tépázták, tehát egy remek játékot kellene letennie az asztalra az új fejlesztőkkel a szövetségnek, máskülönben egyelőre úgy néz ki, hogy nem fog tudni úgy betörni erre a telített piacra, ahogyan azt ők elgondolták. Azt se felejtsük el, hogy még egy óriási aduász van az EA kezében, hiszen az UEFA Bajnokok Ligájával is partnerséget kötöttek, így tehát jelen állás szerint továbbra is nekik áll a zászló.

Hogy miért pont most történt mindez és vajon nem csak egy színjátékot láthattunk-e a színfalak mögött, illetve ki járt jobban az üzlettel vagy milyen hatásai lehetnek a jövőre nézve ennek a lépésnek? Erről beszélgettünk az Esport1 Podcast első epizódjában Morvai Lajossal, az MTK e-sport szakosztályának technikai vezetőjével, és Trapp Hencivel, az Esport1 digitális kommunikációs vezetőjével.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!