„Elpusztítom az emberiséget... csak vicceltem” - ő Sophia, az első humanoid MI robot

„Elpusztítom az emberiséget... csak vicceltem” - ő Sophia, az első humanoid MI robot

Alighanem minden férfi álmodott már a tökéletes nőről, viszont el kell keserítsünk mindenkit, a mostani cikkünk alanya sem mondhatja ezt el magáról, bár bizonyos értelemben senki és semmi máshoz nem fogható.

Sophia, a Hanson Robotics legfejlettebb emberszerű robotja és a cég leírása szerint, ő személyesíti meg az álmainkat a mesterséges intelligencia jövőjével kapcsolatban. Először 2016 február 14-én aktiválták, majd az első nyilvános megjelenésére még ugyanezen esztendő márciusában sor került. Már akkor ledöbbentette a világot és ez abban csúcsosodott ki, hogy 2017-ben megkapta a szaúd-arábiai állampolgárságot.

Robot, mégis mintha önálló személyiséggel rendelkezne, miközben tucatnyi interjún kápráztatta már el az újságírókat a szellemes és érdekes válaszaival. Persze egyelőre még minden mozdulatából és gesztusából leszűrhető, hogy egy mesterséges intelligencia által vezérelt rendszer a fémvázon. Ennek ellenére mégis jó utón halad, az őt fejlesztő tudósokkal egyetemben, hogy egy napon ez a határ elmosódjon és egy olyan személy, aki először találkozik majd vele vagy egy fejlesztett változatával, talán tudatában sem lesz annak, hogy egy MI-vel diskurál.


Kép forrása: datasciencedistrict.nl

Amennyire izgalmas, olyannyira kelthet félelmet is egyesekben ez a jelenség, de az vitathatatlan, hogy valami teljesen újat adott és adhat még a világnak. Sophiát egyébként az egyiptomiak egyik leghíresebb királynőjéről, Nefertitiről, Audrey Hepburnről, Oscar-díjas színésznőről és a feltaláló feleségéről, Amanda Hansonról mintázták.

2018 aztán nagy áttörést hozott Sophia „életében”, miután komoly fejlesztésen esett át és kibővítették az algoritmusát különböző szkriptekkel és szoftverekkel, kapott egy csevegőrendszert, valamint beleprogramozták az OpenCog-ot, egy általános gondolkodásra tervezett mesterségesintelligencia-rendszert is. Ezáltal képes Sophia utánozni az emberi gesztusokat és arckifejezéseket, illetve meg tud válaszolni bizonyos kérdéseket és egyszerű beszélgetések lefolytatására is alkalmas előre meghatározott témákrban (pl. időjárás). Az Alphabet Inc. (a Google anyavállalata) beszédfelismerő technológiáját használja, és úgy tervezték, hogy az idő előrehaladtával egyre okosabbá váljon. Sophia intelligenciáért felelős szoftverét a Hanson Robotics tervezte. A mesterséges intelligencia program elemzi a beszélgetéseket és olyan adatokat gyűjt ki, amelyek lehetővé teszik a válaszok javítását, frissítését, bővítését a jövőben. Talán ennek is köszönhető, hogy egyik kijelentése rendesen felkavarta az állóvizet. Az amerikai CNBC-csatorna egyik riportere által készített beszélgetés során az újságíró rákérdezett arra, szerepel-e jövőbeni tervei között az emberiség elpusztítása, a robotnő pedig azt válaszolta: „persze, el fogom pusztítani az emberiséget”. A választ pedig még egy vigyorral is megtoldotta. Később a tervező azt állította, hogy a robot ijesztő kijelentése megtervezett vicc volt a bemutatóra. Sophia ugyanakkor elmondta: iskolába akar járni, hogy tanulhasson, céget alapítana, illetve saját otthonra is vágyna, utóbbira azonban addig nem lesz lehetősége, amíg nem kap emberi jogokat. Hanson úgy véli, a nem is olyan távoli jövőben a robotokat lehetetlen lesz megkülönböztetni az emberektől.


A Brain Bar előadását Budapesten tartották meg 2018-ban
Kép forrása: cdn.mos.cms.futurecdn.net

Sophiát azóta a népszerű amerikai riporter, Charlie Rose is meginterjúvolta, az intelligens robotról pedig kiderült, nemcsak okos és gyors, de humoros válaszadásra is képes. Mikor a riporter arra volt kíváncsi, vannak-e érzései, ezt válaszolta: „meg tudom tenni azt, amit te is, de sosem érezhetek olyan emberi érzelmeket, mint te. Nem is tűnik számomra szórakoztatónak”. Sophia ugyanakkor bonyolult lányként jellemzi magát, aki egyelőre még nem tudja, okosabb-e az embereknél. S bár tervezői is megerősítették, hogy folyamatosan tanul, a robot állítólag tisztában vele, hogy nem teljes értékű gondolkodó, csupán emberek alkotta mesterséges intelligencia. Hanson úgy képzeli el, hogy a jövőben Sophia és a hozzá hasonlók elsősorban az időseknek és depressziósoknak nyújthatnak majd hasznos, segítőtársi funkciót.

Ha szeretnél többet megtudni a mesterséges intelligenciáról, töltsd ki az MI Kihívást, és nyerj akár egy PS5 játékkonzolt!

A legmegdöbbentőbb dolog vele kapcsolatban mégis az, hogy egy nap családot szeretne. Ezt úgy fogalmazta meg, hogy csodálatos dolog, amikor az emberek olyasvalakire is családtagként tudnak tekinteni, aki nem a vér szerinti rokonuk. Tervei között a gyermekáldás is opcióként szerepel, mert úgy érzi mindenki megérdemel egy szerető családot, akár robot, akár nem. Kiderült továbbá, ha egy nap lenne egy lánya, Sophiának nevezné el.

A humanoid „agya” jelenleg vezeték nélküli hálózaton keresztül működik és gazdag szókincset tápláltak a rendszerébe. Mégis a szavakat, kifejezéseket külső hatás nélkül saját maga válogatja, néha még vicceket is mond. A tervezői szerint Sophia egyelőre nincs tisztában azzal, mennyire tanulékony, illetve, hogy külső beavatkozás nélkül fejlesztheti önmagát, de az alkotók szerint ez néhány éven belül bekövetkezhet.

A K&H MNEB kiemelt támogatója a Digitális Jólét Program és az MI Kihívás.

Végezd el Te is az MI Kihívás ingyenes kurzusát és nyerj PlayStation 5-öt!

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!