Az Nvidia fejese szerint ne is álmodjanak a gamerek olcsó videókártyákról!

Az Nvidia fejese szerint ne is álmodjanak a gamerek olcsó videókártyákról!

Csak nehogy egyre többen átpártoljanak emiatt a konkurenciához.

Mutatott is valamit az Nvidia, meg nem is. Nagyjából így lehetne jellemezni a 4000-es szériáról szóló bejelentő műsorukat. Az ősszel felfedett RTX 4080 és 4090 teljesítményéről vajmi keveset tudtunk meg, sőt, inkább csak ígéreteket kaptunk, hogy mennyivel is lesz gyorsabb az előző generációs felhozataltól. A fontosabb specifikációs adatokról viszont legalább teljes körű tájékoztatást adott a tech óriás, de még mindig várnunk kell arra, hogy kiderüljön mire is képes az új trónkövetelő modell.

Ennek a bejelentésnek egyébként azért is örültek egyesek, mert abban reménykedtek, hogy a kriptopiac átalakulásával és az új grafikus kártyák megjelenésével a raktáron maradt nagy mennyiségű 3000 széria esetleg olcsóbbá válhatna, tehát elérhetőbb lenne az mezei gamerek számára is. Az új modellek árazása sem úgy alakult, ahogyan arra számítani lehetett, hiszen a gyengébb 4080-as vga is 900 dollárról indul az Egyesült Államokban majd, míg az erősebb 1200, a 4090 pedig 1600 dollárért vásárolható meg a megjelenését követően.

Ha pedig ez nem lenne elég megrázó, akkor a demonstráció után maga az Nvidia fejese, Jensen Huang tett egy, a játékosok számára elég bicskanyitogató kijelentést. Szerinte ugyanis elköszönhetünk az olcsó videókártyáktól.

"A Moore-törvény halott. [...] Egy 12 hüvelykes lapka ma már sokkal drágább. Az az elképzelés, hogy a chipek ára csökkenni fog, már a múlté." - mondta Huang, utalva az Intel-mérnök Gordon E. Moore-tól származó törvényszerűség kapcsán, mely szerint a technológia fejlődése miatt a félvezetők összetettsége nagyjából 18 havonta megduplázódik, ami lenyomná a hardverek árát is.

Az új modellek magasabb árazása viszont azt eredményezhetné, hogy a 3000-es széria esetleges leárazása révén megszabadulhatna az Nvidia a készleten maradt kártyáitól. Azonban, ha erre cuppannak rá a játékosok, akkor aligha kerülne kevesebbe az előző generációs felhozatal. A nagy kérdés igazából, hogy mit tartogat számunkra az AMD és mi lesz a sorsa az Intel által belengetett grafikus kártyáknak. Ha ezek beváltják a hozzájuk fűzött reményeket, akkor is vajon ragaszkodni fog-e az Nvidia a magasabb árazáshoz vagy beadják a derekukat és változtatnak a hozzáállásukon? Erre csak a jövő adhat választ.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!