Több orosz játékossal induló csapat is lemaradhat az RMR-okról?

Több orosz játékossal induló csapat is lemaradhat az RMR-okról?

Aunkere már biztosan nem kap vízumot, ezért csekély az esélye annak, hogy smooyáék elindulhatnak a jövőheti EU RMR-on.

Frissítés: Az ESL időközben bejelentette, hogy elővigyázatosságból helyosztókat fognak rendezni a negyedik EU RMR-selejtező 9-16. helyezettjeinek részvételével. Erre – mint az alábbi cikkünkben is írtuk – azért van szükség, mert nincs egyértelmű sorrend az indulási jog öröklésében, amennyiben kettőnél több csapat is lemarad a versenyről. Ugyanis csak egy játékost cserélhetnek a csapatok, amit ismét megerősítettek, tehát nem lesznek kivételek.

Az ESL döntése egyelőre csakis az elővigyázatosságról szól, hivatalosan még egyetlen csapat sem esett ki a cikkünkben is tárgyalt vízumproblémák hatására. Amennyiben szükség lesz rá, az öröklésben továbbra is az Illuminar és a Forward szerepel az első, illetve a második helyen – a helyosztó az utánuk lévők sorrendjéről dönthet.

Az eredeti cikk: A 1WIN, az Aurora, a K23 és a Benched Heroes IEM Road to Rio RMR szereplése is veszélybe került, miután szigorúbb vízumkérelmi procedúrát kezdeményezett az Európai Bizottság szeptember 9-én. A helyzet főleg orosz állampolgárokat érint, akiknek így sokkal nehezebb rövidtávú tartózkodásra jogosító vízumot szerezniük az Európai Unió területére, mind az ügyintézés menete, mind annak időtartama miatt.

Az új iránymutatások szerint a nagykövetségek hátrébb sorolják a „nem alapvetően szükséges” utazásokat, 15 nap helyett akár 45 napig is tarthat a kérelmek feldolgozása, elbírálása, valamint további igazoló dokumentumokat kérhetnek be az eddigi sztenderdekhez képest. Mindez azt jelenti a Dust2.dk és a cybersport.ru riportjai szerint, hogy a K23, a 1WIN, az Aurora és a Benched Heroes egyes játékosai aligha tudnak Máltára utazni, hogy részt vegyenek a jövőheti EU RMR-okon. Extra cserelehetőségek híján a csapatok akár teljes egészében lemaradhatnak a tornáról.

Az új uniós iránymutatások hosszabb távon rendszeres problémát okozhatnak az összes orosz játékos számára. Ugyanis a közleményben azt tanácsolják a tagállamoknak, hogy az orosz kérvényeket „különös figyelemmel” vizsgálják ki. Tehát nem csak az RMR-okat, hanem más európai versenyeket is érinthet a jövőben ez a lépés. A jelenleg vízummal rendelkező orosz e-sportolók esetében pedig az lehet probléma, hogy az iránymutatás arra kéri a tagállamokat, ne adjanak hosszútávú, többszöri belépésre jogosító vízumokat az orosz állampolgároknak.

Kiket érint a kialakult helyzet?

A riportok alapján a 1WIN esetében csak lollipop21k és flamie rendelkezik érvényes vízummal. Deko azt állította, hogy ő talán szerez időben papírokat, de „50/50” volt a helyzete. A riportok idején az Aurora menedzserének, továbbá az edzőnek és egy játékosnak nem volt még vízuma – kérdéses, hogy lesz-e időben. A K23 menedzsmentje nem ment bele részletekbe, de elismerték a lapoknak, hogy vannak problémák a vízumkérelmeik körül, ami nem meglepő, hiszen a teljes felállás orosz.

A Benched Heroesban smooyával játszó Aunkere már biztosan lemarad, mert nem kapott vízumot. Egy korábbi streamben azt nyilatkozta az Escorenews fordítása szerint, hogy a francia hatóságok nem tartják biztosnak, hogy visszatér Oroszországba a vízuma lejártával és bizonyítania kellett volna ennek az ellenkezőjét. A helyére valószínűleg a hivatalosan csereként nevezett Thomas ugrik be.

A Benched Heroes problémái azonban nem állnak meg Aunkerénél, ugyanis Calyx szereplése is veszélyben van. A török játékos más okból maradhat le: Aunkere elmondása alapján a hatóságok nem hitték el a vízumkérelmekor, hogy a versenyen fog résztvenni. Annyiból hasonló a problémájuk, hogy mindkettejük esetében közel lehetetlen olyan dokumentumot prezentálni, ami minden kétséget kizáróan bizonyítja a szándékukat a hatóságok érvelésével szemben.

Minimális esély még van arra, hogy Calyx játszhat Máltán, mert smooya szerint talán megkapja a vízumát holnap. A biztonság kedvéért megkérték az ESL-t, hogy használhassanak a különös helyzet miatt egy extra cserét. De ez valójában a Valve hatásköre, a szabályok pedig nem térnek ki ilyen jellegű problémákra és nem teszik lehetővé a méltányosságot, amit csak tovább bonyolít, hogy egy hét múlva indulnak az RMR-ok.

Mit mondanak az RMR-ok szabályai?

Amennyiben egynél több játékos is kiesik egy csapat kezdőjéből, akkor a Valve átfogó szabályaival összhangban lévő ESL-es csereszabályzat alapján nem indulhatnak az RMR-on. A szabályok ugyanis egy cserét tesznek lehetővé, aki vagy a hivatalosan nevezett cserejátékos, vagy annak hiányában az edző lehet. Tehát nem játszik az a megoldás, hogy egy cserejátékos és egy edző is beugrik. Ha túllépnék a keretet, akkor az a rövid értelmezés lép érvénybe, hogy aki nem tud eleget tenni a követelményeknek, az nem versenyezhet – mondja a szabályzat.

Ha egy csapat nem tud résztvenni az RMR-on, akkor az erre vonatkozó szabályok alapján az utolsó nyílt selejtezőről sorban következő csapat veszi át a helyüket: az EU RMR-ok esetében a lengyel Illuminar az első, a többségében orosz Forward a második az indulási jog öröklésében jelenleg. De a többiek megosztott helyeken (9-16.) végeztek, tehát nem tiszta, hogyha kettőnél több csapatot kellene helyettesíteni, akkor ki jön a sorban és milyen megoldás lehetséges. A szabályzat ugyanis nem tér ki ilyen esetekre és már túl kevés idő áll rendelkezésre ahhoz, hogy további helyosztókat rendezzenek a szervezők, vízumot szerezzenek az újonnan selejtező csapatok.

Fontos megjegyezni azt is – mert a verseny integritására hatással lehet –, hogy az RMR-ok előtt több mint egy héttel kieső csapatok helyét átvevő felállások miatt mindenképp újrasorsolnák a csapatokat. De ha ezen az időintervallumon belül kell valamely csapatot helyettesíteni, akkor a kieső csapat seedjét kapja meg az újonnan érkező, tehát egy az egyben történik a csere. Ez elméletileg olyan helyzetekhez vezethet, amiben felborulhatnak az erőegyensúlyok, igazságtalan előnyhöz juthatnak csapatok.

Borítókép: HLTV
OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!