Mi vezetett odáig, hogy Henry Cavill elhagyja a The Witchert?

Mi vezetett odáig, hogy Henry Cavill elhagyja a The Witchert?

Hatalmas meglepetésre színész kiszállt a Netflix sikerszériájából, utána jártunk, hogy milyen okok vezettek ehhez a döntéshez. 

Frissítés (06.30)

Tegnap, június 29-én megjelent a Netflix-féle The Witcher sorozat 3. évadának első fele, ami az utolsó évad, amiben még Henry Cavill alakítja Geraltot. A 4. évadban már Liam Hemsworth alakítja majd a karaktert, addig is nézzük meg mi vezetett oda, hogy a színész leteszi a kardot és búcsút int a The Witchernek.

Az eredeti cikk (2022.10.31.)

Pár nappal ezelőtt bombaként robbant a hír, hogy a Netflix berendelte az Andrzej Sapkowski regényei alapján készülő Vaják sorozat negyedik évadát, a főszereplőnek számító Ríviai Geraltot azonban már nem Henry Cavill, hanem az Éhezők viadala filmekből ismeretes Liam Hemsworth fogja alakítani. A két színész nem tolta túl a helyzet kommentálását, ráadásul a platform is mélyen hallgat az esettel kapcsolatban. 

Egyelőre egyébként a világ a döbbenet és a tagadás fázisában van, mivel egyrészt a helyzetet nem nagyon látta előre jönni senki, plusz Cavill korábban úgy nyilatkozott, hogy rendkívül elhivatott a széria és a karakter iránt. A kollégái, különösen a Ciri hercegnőt alakító Freya Allan úgy fogalmazott, hogy a férfi egy két lábon járó Vaják-lexikon a forgatáson, kívülről fújja az író műveit és folyamatosan tippekkel és tanácsokkal látja el a kevésbé járatos stábtagokat a karakterekkel és a történettel kapcsolatban. Most jogosan merülhet fel a kedves olvasóban, mégis miként jutottunk akkor idáig? Nos, az alábbiakban megpróbáljuk feltárni az okokat és indokokat, vágjunk is bele! 

A 2019-ben indult sorozat első évada nem aratott ugyan osztatlan sikert, ugyanis a közönség nem feltétlenül díjazta a több idősíkon mozgó történetvezetést, illetve néhány karakter színészválasztását vagy megformálását, Cavill teljesítményével viszont mindenki elégedett volt és az internet megegyezett abban, hogy egyedül viszi a hátán a showt. A színészen nem csak látszott az elhivatottság, de minden egyes nyilatkozatából tisztán levehető volt, hogy kockaként az egész szériára a kis dédelgetett szerelemprojektjeként tekint. A híresztelések alapján emiatt folyamatosan a producerek és írók nyakán lógott, hogy minél inkább könyvhű lehessen Geralt ábrázolása, erőfeszítései azonban sokszor üres fülekre találtak. 

"A legnehezebb rész az volt számomra, hogy megtaláljam az egyensúlyt a showrunnerek elképzelései és a könyvek iránti szeretetem közt és megpróbáljam az eredeti Geraltot a készítők víziójába beépíteni. Nagyon óvatosnak kellett lennem, mert ez az ő történetük és egy adaptáció és a trükkös dolog az volt számomra, hogy a regények Geraltját minél közelebb tudjam hozni ehhez az elképzeléshez, így szolgálva mindkét oldalt."

A sorok között olvasva tehát Henry Cavill egy világi rajongó, aki azon igyekezett minél inkább hithű adaptációban részesíteni a közönséget és megtalálni az egyensúlyt a két világ között. Sajnos azonban nem volt könnyű dolga, mivel az egykori producer, Beau DeMayo legutóbbi nyilatkozata alapján az írók amúgy nem szerették a könyveket és a Vaják világát, sőt, sokszor egyenesen ki is gúnyolták Sapkowski munkáját. A második évadban mindez eléggé meglátszott, elég mondjuk Eskel halálára vagy a szörnyek teljesen új keletű ábrázolására gondolnunk, ami idővel fixen megmérgezhette a légkört és főszereplő optimista hozzáállását. 

A sorozaton belüli belső konfliktus tehát adott volt a távozáshoz vezető löketet azonban a Warner Bros. DC-moziverzuma adta meg. A színész és a franchise kapcsolatát több cikken át ecsetelhetnénk, szóval következzen a rövid, tőmondatos verzió az egyszerűség kedvéért. A 2017-es Justice League forgatása közben elhunyt Zack Snyder lánya, a rendezést pedig Josh Whedonra bízták, aki szépen szólva is elcseszte az egészet. A filmet lehúzta a kritika, a kasszáknál sem teljesített jól, szóval Walter Hamadát jelölték ki a DC filmek atyaúristenének, az acélembert és Cavillt meg parkolópályára tették és az egész univerzum a kevésbé népszerű hősökkel való haknizás felé fordult. 2021-ben aztán Snyder megmentőként szállt alá az égből és elkészítette saját rendezői változatát a filmből, a reakciók alapján a Warnernél meg rájöttek, hogy óriási hibát követtek el. 

Ezt akkor még ugyan nem tudtuk, de időközben beindult Dwayne Johnson Black Adam projektje is, aki önjelölt megmentőként tekintett magára és antihős mozijára, ráadásul a háttérben azon munkálkodott, hogy brutális karaktere egy olyan világba érkezhessen, ahol nem egy stúdió fejesen múlik, van-e méltó ellenfele a képernyőn. Szerencsére a Szikla sikerrel járt és megkerülve az azóta menesztett Hamadát egyenesen a Warner Bros. vezető producereihez ment, hogy Henry Cavill Supermanjére márpedig szükség van a DC-moziverzumban, apelláta nincs. Johnson törekvéseit 2022. nyarán siker koronázta és leforgatták az internetet felrobbantó stáblistás jelenetet a Black Adamhez, ráadásul a stúdiónál a Discoveryvel való egyesülés miatt üzleti irányváltásra került sor, az új vezetőség pedig szintén szerette volna, ha a színész visszatér. 

Iparági pletykák alapján egyébként a Warner Bros. nem csak egy kitöltetlen csekket ajánlott fel Henry Cavillnek, de a karakter feletti kreatív kontrolt is, ami nagyjából annyit tesz, hogy nem csak a megformálásba, de a jövőbeli történetek alakulásába is komoly beleszólása lesz. A sztár persze kapott is az alkalmon és előző héten hivatalosan is bejelentette visszatérését a szerephez, továbbá megköszönte a rajongóknak a kitartást és megígérte, hogy a Black Adames feltűnése csak a kezdet volt. Ezen kívül később kifejtette, hogy soha nem adta fel a reményt Superman újbóli megformálásáról és nagyon hálás mindenkinek, aki valaha támogatta ebben.

 

Összességében tehát Cavill egy hatalmas kocka, aki valószínűleg beleunt a Geralt lelkéért folytatott harcba a Vaják producereivel, a Warner Bros. meg egy visszautasíthatatlan ajánlattal rukkolt elő, szóval személy szerint egyáltalán nem bánom, hogy a sztár a szívét követte a döntésben. A Netflix sikerszériája nagyjából áshatja a saját sivatagi sírját, egyrészt egy színészcsere még sosem sikerült jól a szórakoztatás történelmében, másrészt a rajongók népharagja fixen padlóra küldi majd a 4. évadot, bármilyen jól is játszik majd Liam Hemsworth. Ezzel szemben a DC-filmek egére egy fénylő üstökös tér vissza, aztán a színész példájából az egész világ megtanulhatja, hogy érdemes hinni a vörös köpenyes jelmezen lévő kriptoni, reményt jelképező szimbólumban. 

Kövess Minket!



Gamer szótár