A Blizzard videójátékai 2023-tól nem lesznek elérhetőek Kínában

A Blizzard videójátékai 2023-tól nem lesznek elérhetőek Kínában

Befuccsoltak a megegyezésre való törekvések a két óriáscég között, így a Blizzard játékaihoz nem lehet majd hozzájutni a jövőben az ázsiai országban.

Hosszas tárgyalási folyamatot követően a Blizzard végül úgy döntött, hogy miután nem tudott megállapodni a licencekért és a kiadásért felelős kínai partnerével, a NetEase-zel, felfüggeszti a játékait az ázsiai országban. Ennek értelmében 2023. január 23-a után nem lesz elérhető a World of Warcraft, a Hearthstone, az Overwatch 2, a Starcraft, a Heroes of the Storm, a Diablo III és a Warcraft III: Reforged Kínában. A két vállalat egyébként 2008 óta állt szerződésben egymással, azonban most nem sikerült dűlőre jutniuk a megújítást illetően.

A sajtóközlemény szerint a Blizzard befejezi a játékok értékesítését, és igyekszik útmutatást adni majd a kínai játékosoknak az elkövetkező napokban a helyzetről. A NetEase bejelentése szerint viszont külön megállapodásuk van a Diablo Immortal kapcsán, ezért annak fejlesztése folytatódni fog a jövőben is. Továbbá a World of Warcraft legújabb kiegészítője, a Dragonflight és az Overwatch 2 második szezonja, valamint a Hearthstone: March of the Lich King a tervek szerint idén még napvilágot lát az országban.

A NetEase, Kína második legnagyobb videójátékokkal foglalkozó vállalata. A partnerség eddig biztosította, hogy a Blizzard játékai megfeleljenek Kína szigorú tartalmi irányelveinek. A NetEase-nek egyébként van érdekeltsége a Blizzard Overwatch League franchiseban is, emellett pedig a Shanghai Dragons csapat tulajdonosa is egyben. Már augusztusban voltak jelei annak, hogy a két cég között nem felhőtlen a viszony, akkortájt ugyanis a World of Warcraft mobiljátékhoz kötődő megállapodás feltételeiről nem tudtak megegyezni, így az a projekt már korábban meghiúsult. A Bloomberg akkor névtelen forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a problémát nem csak az üzlet pénzügyi feltételei okozták, hanem arról sem született megállapodás, hogy kié legyen a szellemi tulajdonjog, illetve a játékosok adatai is vita tárgyát képezték.

A Blizzard Entertainment elnöke, Mike Ybarra a sajtóközleményben a következőket fogalmazta meg a történtekről:

„Rendkívül hálásak vagyunk azért a szenvedélyért, amelyet a kínai közösségünk tanúsított az elmúlt közel 20 év során, amikor is a NetEase-en és más partnereinken keresztül eljuttattuk játékainkat az országba. Lelkesedésük és kreativitásuk inspirál minket, és alternatívákat keresünk, hogy a jövőben visszahozhassuk a játékainkat Kínába.”

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!