CS:GO: Visszatért a FaZe, de eltűnik a NaVi?

Délután folytatódik a BLAST Premier Fall Final, immár a rájátszással!

Különösen izgalmas volt belevágni az IEM Rio Major után az őszi BLAST Premier-szezon döntőjébe, hiszen pont azokat a csapatokat követhetjük ezen a tornán, akik vagy el sem jutottak a Majorig, pedig illett volna nekik, vagy bár elértek a szerverekig, de azokon csúfos kudarcot vallottak. A BLAST Premier Fall Final talán megmondója lehet annak, hogy tényleg bajban van-e az OG és a NiP, hogy mi a helyzet a FaZe-zel és, hogy cserélnie kell-e a NaVinak. Ma kezdődik a rájátszás, a csapatok végre beülnek a tömött lelátók elé! Természetesen az esport1tv Twitch csatornán és az Esport1 beépített, pontgyűjtő felületén élőben követhetitek majd a meccseket, ám előtte lássuk mit tanultunk eddig a BLAST Premier Fall Final meccseiből.

OG, NiP és Fluxo

Talán itt a legkönnyebb ítéletet mondani. A Fluxo még egyszerűen nincs ezen a szinten, de látva, hogy mennyire szétszakadt a dél- és észak-amerikai CS:GO is, bőven van még esélyük fejlődni, szintet lépni. A kérdés csak az, hogy hosszú távon is ki tud-e tartani egymás mellett az ötös? A csapat tegnap 0-2-re kapott ki a G2-tól, így kiestek a versenyből.

Az OG és a NiP már egy fokkal nehezebb falat. Az tiszta, hogy a két csapat közel sincs ott, ahol lenni szeretnének és ahová a szurkolók elképzelik őket. Én személy szerint kitartok annál a véleménynél, hogy a NiP-ben lezajlott cserék, legyen szó akár személyekről, akár pozíciókról, nem tettek jót. Kell egy stabil AWP-s és kell egy remek irányító. Amíg ezek nem állnak a rendelkezésükre, addig pontosan azt a szenvedős, semmilyen játékot látjuk majd tőlük, mint mostanában is.

AZ OG pedig szerintem egy valamiben bízhat, az átigazolási időszakban. Picit olyan ez a mostani csapat, mintha összeszedték volna a maradékot, 5 olyan játékost, aki egyénileg megmutatta már magát itt-ott, de ez a konkrét ötös egyszerűen nem működik, nem álló össze úgy, hogy az eredményes is legyen. Persze cserélni drága és sokszor veszélyes, de a mostani OG, eredményeik alapján aligha marad majd sokáig együtt. A FaZe ellen labdába sem rúgtak, a NiP ellen pedig legtöbbször csak akkor tudtak kört hozni, ha a svédek hibáztak. Pályát sem nyertek nexáék a BLAST Premier Fall Final során, ki is estek a versenyből.

FaZe, Heroic és Liquid

Mindhárom csapattól óriási eredményeket vártunk a pár napja véget ért Majorön. A FaZe abszolút bajnokesélyesként érkezett és végül történelmet is írtak, csak negatív irányba. Soha nem volt még olyan, hogy az előző Major bajnoka nyert meccs nélkül búcsúzzon a következő tornáról, a FaZe most ezt is összehozta. Maguk a játékosok sem tudták megmagyarázni mi volt a Majorön, de úgy tűnik már el is felejtették. Az OG nem volt ellenfelük az első napon és tegnap a Heroic ellen is a régi, magabiztos és erős FaZe-t láthattuk. Az a FaZe amelyik 11-14-ről is vissza tud jönni, TeSeS ace-körök és jabbi 1vX helyzeteket közepette, az ismét bajnokesélyes, főleg az Ancient utáni Inferno láttán, ahol esélyt sem adtak a Heroicnak, 16-5-tel mosták le őket a szerverről.

A Liquid viszont ismét óriási kérdőjel. A YEKINDARral kiegészült NA-ötös mintha egy érme feldobásával döntené el, hogy éppen verhetetlen formában vannak vagy kiesnek a Major Legends szakaszából. A NaVit akkor is el tudták verni, de kikaptak például a MOUZ-tól és a Spirittől. Lehet, hogy a felkészüléssel van bajuk? Lehet, hogy a kisebb csapatokat nehezen demózzák, így ellenük jobban szenvednek?

Ugyanez a 50-50 érzés igaz a Heroicra is. Pontosan azt láttjuk tőlük, mint az Outsiders elleni Major-döntőben, erős kezdés, aztán a semmiből jött kapkodás, fejben való szétesés, pánik, feszültség és végül vereség. Márpedig a jelenlegi metában a stabilitás a titok nyitja, nem az erős egyéni megmozdulások, a sokszor talán unalmasabbnak is mondható, de stabil játék. Úgy tűnik a Heroicnál sem tudták még ezt elérni, bár személy szerint úgy gondolom, hogy ők állnak a legközelebb ahhoz, hogy verhetetlen tier1 csapattá változzanak.

G2 és NaVi

Direkt a végére hagytam a két kakukktojást. Ember legyen a talpán, aki meg mondja, hogy mi zajlik éppen a két csapatnál! Tippelni azért lehet. Hiányzik egy erős irányító a NaVinál, sdy lendülete elfogyott, ahogy electronic tudástára is. Kell egy új igl, kell a csere, de ki legyen az? Ki az, aki elbír egy NaVi-szintű csapattal, oroszul beszél és megállja a helyét a tier1-ben? Szóljatok, ha találtatok ilyen játékost. Amikor nitr0 játszi könnyedséggel hoz 1v4-et a NaVi ellen, LAN-on, akkor bizony valami nem stimmel az orosz-ukrán ötösnél.

És a G2... az a G2, ahol papíron minden adott, hogy döntőzenek akár egy Majorön is, mégis, el sem jutottak Rióig. Picit olyan érzésünk van, mint a Bymasos és NBK-s MOUZ esetében, szépnek szép az lu, de annyira nem áll össze, annyira össze-vissza vannak kiosztva a szerepek és annyira erőltetett minden játékos stílusa a szerveren, hogy az egyszerűen kihat a csapatjátékra. A MOUZ is cserélt, majd az új játékosokkal teljesen új struktúrát építettek fel, láss csodát, működik. A G2-nál egyelőre nehéz bármire azt mondani, hogy működik. A Fluxo ellen kötelező volt nyerniük, de ma a Heroic ellen... jóval nehezebb dolguk lesz. A legnagyobb gond pedig az, hogy nincs sok idejük dönteni. Ha nem cserélnek lemaradhatnak, ha viszont cserélni akarnak, azt most, december és január környékén kell meglépniük.

KÖZVETÍTÉS, MENETREND

Kövesd élőben a BLAST Premier őszi döntőjét magyar nyelven az Esport1TV Twitch csatornáján vagy az Esport1.hu beépített pontgyűjtő felületén az alábbi menetrend szerint:

November 25. - péntek
15:30 - Heroic vs G2
19:00 - NiP vs NaVi

November 26. - szombat
14:30 - Elődöntő #1
19:30 - Elődöntő #2

November 27. - vasárnap
16:00 - Showmatch
17:30 - Döntő

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Borítókép: HLTV/brcho

Kövess Minket!