3 dolog, amit valószínűleg már elfelejtettél az Avatarról

3 dolog, amit valószínűleg már elfelejtettél az Avatarról

Felidézzük az Avatar szereplőit, Pandora világát és a cselekményt.

Már 13 év telt el az Avatar megjelenése óta, és még mindig minden idők legnagyobb bevételt hozó filmjének számít. A várakozások az egekbe szöktek a régóta várt folytatás első részével kapcsolatban. Íme, minden, amire emlékezned kell Pandora világáról, mielőtt megnézed az Avatar: A víz útját

1. Az Avatar szereplői

Jake Sully (Sam Worthington)

Jake egy volt tengerészgyalogos, aki gerincsérülése miatt kerekesszéket használ. Ikertestvérét, egy tudóst, aki jelentkezett a Pandorára való utazásra és alig egy héttel az indulása előtt megölték. Jake átveszi a munkát, hogy kifizethesse magának a műtétet, ami segít neki újra járni. 

Neytiri (Zoë Saldaña)

Neytiri egyike a Pandorán őshonos na'viknak. Tud valamennyire angolul, és megmenti Jake-et, amikor az eltéved a vadonban. Szülei az Omitacaya klán főnöke és szellemi vezetője. Neytirit bízzák meg azzal, hogy tanítsa meg Jake-et vadászni, repülni és kapcsolatot teremteni a körülötte lévő világgal.

Két na'vi biolumineszkáló növényekkel és lényekkel az Avatarban.(forrás:20th Century Studios)

Dr. Grace Augustine (Sigourney Weaver)

Grace botanikus, aki évek óta dolgozik Pandorán és azt tanulmányozza, hogy az életformák hogyan kapcsolódnak egymáshoz. Régebben egy iskolát vezetett, ahol angol nyelvet tanított, de azt bezárták, amikor a bányászok egyre többször kerültek összetűzésbe a na'vikkal.  

Dr. Norm Spellman (Joel David Moore)

Norm Jake-kel együtt érkezik a hat évig tartó pandorai körútra. Ő egy tudós, aki Jake bátyja mellett tanult. Norm bár féltékeny arra, hogy Jake-et elfogadják a na'vik, de elkötelezett Pandora védelmében. 

Miles Quaritch ezredes (Stephen Lang)

Az ezredes egykori katona, biztonsági főnökként dolgozik. Jake az ő kettős ügynöke, aki arról számol be, hogyan lehet a na'vikat rávenni, hogy hagyják el az otthonukat, hogy a bányavállalat átvehesse az irányítást.

Parker Selfridge (Giovanni Ribisi)

Parker az RDA (Resources Development Administration) bányászati tevékenységének vezetője Pandorán. Nem igazán értékeli a bolygó természeti szépségét és fontosságát a na'vik számára.

A víz új útja karakterek

Jake-nek és Neytirinek a folytatásban gyermekei születnek. Kate Winslet is csatlakozik a szereplőgárdához, mint Na'vi. A Pandorára érkező emberek között szerepel Jemaine Clement mint tengerbiológus és Edie Falco mint tábornok. 

2. Pandora világa

Pandora népe, a na'vi-k

A na'vik Eywa, az Anyatermészet-szerű istenség révén mélyen kapcsolódnak a Pandora többi élőlényéhez. Tollfonataik segítségével fizikailag kötődnek a fákhoz és az állatokhoz. A na'vik körülbelül kétszer olyan magasak, mint az emberek, és hosszú farkuk van. Idegméregbe mártott nyilakkal vadásznak zsákmányra és védekeznek.

Pandora állatai és teremtményei 

Az élet Pandorán gyönyörű, sok növény és állat színpompásan világít éjszaka. A na'vik sárkányokhoz és lovakhoz hasonló lényeken lovagolnak és fizikai köteléket használnak a velük való kommunikációra. A dzsungelben szintén változatos állatok élnek, amelyek bogarakra, makikra, orrszarvúakra és oroszlánokra hasonlítanak.

Pandora környezete 

Az emberek nem lélegezhetik be a levegőt Pandorán, amely valójában egy hold. Bár a történet nagy része a dzsungelben játszódik, többféle biom létezik, köztük lebegő hegyek, síkságok és hatalmas óceánok.  

Emberek a Pandorán

A na'vik az embereket égieknek hívják. A történet 2154-ben játszódik, és az emberek már legalább néhány évtizede tudnak Pandoráról. A tudósok avatártestekben dolgoznak, ezáltal is igyekeznek nem zavarni a na'vikat. De az RDA unobtánium utáni kutatása átvette az irányítást, ami újabb konfliktusokat szül. A kilogrammonként 20 millió dollárra becsült érc körülbelül 350-szer értékesebb, mint az arany.

3. A 2009-es Avatar film cselekménye

Közel hat év hibernált alvás után Jake és Norm megérkezik Pandorára, hogy csatlakozzon Grace tudományos avatárprogramjához. Jake megtudja, hogy a na'viknak három hónapjuk van arra, hogy evakuálják az otthonuk fáját, mielőtt a bányászati műveletek elérik az unobtániumban gazdag területet. A na'vik befogadják, és megtanulja a szokásaikat, közben beleszeret Neytiribe. De olyan információkkal is szolgál, amelyek segítik az RDA-t és a Na'vi-k kiátkozzák, amikor ezt megtudják. A bányászok bebörtönzik Grace-t, Normot és Jake-et, amikor a Na'vi-k nevében harcolnak. De megszöknek, és Jake egy torukon, egy nagy repülő lényen lovagolva kivívja a na'vik tiszteletét. Grace megsérül, Eywa segítségével megpróbálják meggyógyítani, de meghal. A na'vik összeterelik a többi klánt, hogy visszavágjanak.

A csúcspontot jelentő csata Pandora javára dől el, köszönhetően annak, hogy az állatok csatlakoznak az emberek elleni harchoz. Az ezredes megpróbálja megölni Jake-et mind az avatár, mind az emberi alakjában, de Neytiri megöli őt és megmenti Jake-et. A na'vik visszaküldik az embereket a Földre, bár Norm és néhány tudós maradhat. Jake aláveti magát egy rituálén, hogy átváltozzon avatár testébe és végleg csatlakozzon a Na'vikhoz.

Hány Avatar film lesz?

James Cameron négy Avatar-folytatás forgatókönyvét írta meg, ezek 2027-ig szerepelnek is a Disney naptárában. Nemrég azt mondta, hogy lehet, hogy nem folytatják a többit, ha A víz útja megbukik. Lehet, hogy a történet itt véget ér, vagy egy harmadik filmmel zárul.

Ezzel szemben, ha jól mennek a dolgok – Cameron utalt rá –, hogy még akár egy Avatar 6. és 7. is lehet. Bár valószínű, hogy ha a franchise-nak ennyi filmje lenne, Cameron személyesen nem biztos, hogy megélné az összeset.

Mielőtt megnéznéd a folytatást, ne feledd, hogy az 2 óra 42 perc hosszú. A víz útja, amely 2022. december 16-án kerül a mozikba, 3 óra 10 perces.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!