LEC: A játékosok összetűzésbe kerültek néhány csapattal az új formátum miatt

LEC: A játékosok összetűzésbe kerültek néhány csapattal az új formátum miatt

Végül a játékosok és a nézők nyertek.

2023-ban megváltozik az LEC. Egyrészt rengeteg változás történt a csapatok rosterein, nem lesz ötös, amely megegyezne a 2022-es nyári szezonban látottakkal az első számú európai (és közel-keleti, valamint észak-afrikai) League of Legends e-sport bajnokságban. Ezen felül hosszú évek huzavonája után a formátum is gyökeresen megváltozik a nézők, a játékosok és néhány klub örömére. Az LCS helyett az ázsiai mintát követi majd, illetve 2 helyett 3 split lesz. Több Bo3 és Bo5 lesz, jóval kevesebb Bo1, ami több meccset jelent, ezzel esélyt adva, hogy ismét csukódjon az olló Kína/Dél-Korea és a nyugati régiók között. 

Fontos azonban, hogy csak néhány szervezet üdvözölte a döntést. Ennek okát nem kell sokáig kutatni. Az új lebonyolítás azt eredményezi, hogy azok a csapatok, akik rosszul teljesítenek, jóval kevesebbet szerepelnek a színpadon, mint a legjobbak. Ugyanis az alapszakasz jóval rövidebb. Egy-két szervezet pedig évek óta nem képes – vagy csak egy-egy kivétellel – a sereghajtók közül elmozdulni. Amennyiben feltételezzük, hogy ebben nagy változás nem áll be, úgy azt jelenti, őket jóval kevesebbet láthatjuk. Az utolsó kettő nagyon hamar kiesik, a 9-10. pozícióban 2022-ben mindkét split során az Astralis és a Team BDS volt. Azonban Vizicsacsi korábbi csapata 2021-ben sem jutott be a top 6-ba. 2019-ben, 2020-ban és 2021-ben az EXCEL sem volt rájátszás-résztvevő egy alkalommal sem.

Pontosan nem tudni, mely szervezetek ellenezték, csak feltételezések vannak, de RichsWrath, a H2K alapítója és az LEC egyik munkatársa egy podcastben megerősítette, hogy néhányan nem voltak túlságosan elragadtatva a formátumváltozásoktól. Az új lebonyolítást a játékosok és a szurkolók szinte mindenhol dicsérettel fogadták (ami nem mondható el a közelmúltban történt menetrendváltozásokról), de RichsWrath szerint a játékosoknak meg kellett küzdeniük ezért a formátumért. Különösen Odoamne-t említette, akik hangosan kampányolt a változtatások mellett, bár később tisztázta, hogy a román topos csak egy része volt ennek a harcnak, nem pedig a vezetője.

„Ebben a régióban a játékosok tanácsának valójában elég nagy hatalma van. És ők nagyon erőltették ezt a formátumot. Ami érdekes, hogy tudom, hogy néhány csapatnak nem tetszik ez a formátum, és valószínűleg kitalálhatjátok, hogy miért" – mondta.

Szerencsére győztek azok a hangok, akik a változtatást erőltették, ami jót tehet a régiónak, úgy vélem szükség volt erre a nézettség és a versenyképesség javítása érdekében is.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!



Te örülsz a formátumváltozásnak?