A dánok nem örülnek az abu-dzabi BLAST World Final miatt

A dánok nem örülnek az abu-dzabi BLAST World Final miatt

A dán állam 20-30% közötti részesedéssel bír a BLASTben és milliókat fektetett a cégbe, ezért különösen rosszul fest rájuk nézve, hogy sportmosásra használják a céget és az adófizetők pénzét.

Még a hétvégén kapta fel a dán közmédia egy cikkében, hogy a BLAST Abu-Dzabiban rendez nemzetközi tornát az Abu Dhabi Gaming nevű állami projekt támogatásával. A szerző azonban nem azzal foglalkozott, hogy milyen maga a verseny. Sokkal inkább az foglalkoztatta, hogy mi ebben a szerepe a dán kormánynak és tágabb értelemben véve az államnak.

Ugyanis a BLASTben nagyjából 20-30%-os részesedése van Dániának a Vækstfonden nevű állami beruházási alapon keresztül. Ez az alap 2018-ban 74,5 millió dán koronát, azaz több mint 4 milliárd forintot fektetett bele az akkor még RFRSH néven működő cégbe. Az alap pedig jórészt az adófizetők pénzéből és a befektetéseik megtérüléséből gazdálkodik. Ebben a képletben viszont kevésbé tetszik a dán politikusoknak, a civil szervezeteknek és a médiának, hogy az Egyesült Arab Emírségek pénzét is elfogadja egy Vækstfonden által támogatott cég.

A dán parlament képviselői közül a Vörös-Zöld Szövetség nevű ellenzéki párt külüggyel és kultúrával is foglalkozó politikusa, Søren Søndergaard nyilatkozott az esetről a közmédiának:

„Az egy dolog, ha egy magánvállalat Abu-Dzabiba vagy hasonló diktatúrába fektet, de a dán adófizetőknek nem szabadna ehhez hozzájárulnia. Ezért szeretnék beszélni a miniszterrel, hogy mennyire összeegyeztethető a Vækstfondennel – aminek a kifejezett céljai között szerepel az etikus üzlet és a társadalmi felelősségvállalás –, hogy közvetlen vagy közvetetten hozzájárul a befektetésük egy fejedelmi diktatúrához.”

Az Amnesty International helyi képviselete is aggályát fejezte ki a rendezvény kapcsán. Szerintük az Egyesült Arab Emírségek sportmosást végez a BLASTon keresztül, vagyis az emberi jogsértéseiket próbálják tisztára mosni sporttevékenység támogatásán keresztül. A Vækstfonden úgy válaszolt a felhozott vádakra, hogy nem szokták kommentálni azon cégek üzleteit, amelyekben befektetéseik vannak, de ha szükséges, magán úton meg szokták érdeklődni a részleteket.

Borítókép: HLTV/theMAKKU
OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!